Proč byste si měli dopřát vývar z kostí
Hovězí vývar většinou připravujeme z kusu předního masa. Co ale čistý vývar z morkových kostí? Zase získává na oblibě. Podívejte se, proč se vyplatí si ho čas od času připravit.
Gwyneth Paltrow říká, že se bez něj přes zimu neobejde, Kobe Bryant ho používá k dosažení lepší energie a ke snižování zánětlivosti a Shailene Woodley si ho dává zase každé ráno k snídani. Řeč je o obyčejném vývaru z kostí. Proč byste ho měli také jíst?
Vývar z kostí rozhodně není žádná novinka, nejspíš si ještě pamatujete, jak ho dělávala vaše babička, maminka, nebo ho rovnou vaříte i vy sami doma. Dříve jsme měli k potravinám trochu jiný vztah, a jelikož jsme chtěli spotřebovat opravdu všechno - i kosti, šlachy, kůži a nohy zvířete, dělal se vývar z kostí. Ten se vaří po dlouhou dobu, aby měl dobrou chuť a hodně vitaminů a minerálů.
Po mnoho let byl vývar z kostí používán i jako lék. Najdete v něm pořádnou dávku kolagenu, vápníku nebo hořčíku. Všechno ve formě, které naše tělo snadno stráví.
Jaké má benefity?
Kuřecí polévka může být dobrá pro duši, ale vývar z hovězích kostí pomůže celému tělu. Může vám pomoci s léčbou zvýšené propustnosti střev, zlepšit stav vašich kloubů a podpořit imunitní systém.
Hlavní složkou, která je ve vývaru z kostí obsažena, je kolagen, který je skvělý pro klouby, svaly, vlasy nebo kůži. Zvýšená propustnost střev je něco, čím trpí hodně lidí, ale málokdo o tom ví. Znamená to to, že se vám rozpadají stěny střev a žaludku, což umožňuje bakteriím uniknout do krevního oběhu a způsobit tak celou řadu problémů, nejen těch, které souvisí s trávicím systémem. Aminokyseliny obsažené ve vývaru z kostí pomáhají k tvorbě zdravých probiotik ve střevech a celkově k vyléčení trávicího systému. Když se zlepší trávení, zlepší se celý imunitní systém. Vývar z kostí je tak skvělý na cokoliv.
Jak si jej připravit?
Můžete si ho snadno uvařit sami doma, nebo pokud se zrovna necítíte na to vyvařovat morkové kosti, existují už i možnosti, jak si vývar z kostí koupit. A ne ten v kostce, ale pravý, dlouho vařený. Můžete ho pít jen tak, nebo ho použít jako základ na polévku a přidat zeleninu a nudle.