Trápí vás únava, ekzém nebo špatné zažívání? Zjistěte, co byste měli přestat jíst
Kožní problémy, deprese, únava, plynatost, bolest kloubů - to je jen malý výčet zdravotních obtíží, které trápí velkou část populace bez toho, aniž by znala příčinu. Odpověď se může skrývat v nediagnostikované potravinové intoleranci.
Trápí vás bolesti hlavy, ekzémy, nafouklé břicho nebo jiné nevysvětlitelné zdravotní potíže? Pak je dost možná odpověď v tom, co jíte. A bohužel to sami jen tak nezjistíte. Příčinou může být totiž všechno - od chleba, který jíte k snídani, přes konkrétní druh masa až po obyčejný salát.
Prim. MUDr. Monika Golková
Po vystudování oboru všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové působila na neurologické klinice Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. Po atestaci z neurologie se rozhodla pro další atestaci z anti-aging medicíny na Universitě v Charleroi v Belgii. Kterou úspěšně složila zkouškou z Anti-Aging medicíny v Monte Carlu.
Doktorka Monika Golková je zakladatelkou Anti-Aging medicíny v České republice. V roce 2005 založila Asociaci medicíny proti stárnutí ČR a rok poté první certifikovanou Anti-Aging kliniku - A2C, která se specializuje váhradně na komplexní preventivní Anti-Agin medicínu s využitím nejmodernějších diagnostických postupů a terapeutických metod.
V současné době doktorka Monika Golková působí jako jediný certifikovaný Anti-Aging specialista v České a Slovenské republice, je členem vědecké rady World Society of Interdisciplinary Anti-Aging Medicine, je vědeckým koordinátorem řady světových Anti-Aging kongresů, členem American Academy of Anti-Aging Medicine a International Hormonal Society. Zároveň působí jako prezidentka Asociace medicíny proti stárnutí a pravidelně přednáší na českých lékařských kongresech i světových Anti-Aging kongresech, kde je již uznávána jako jeden z nejváženějších přednášejících.
Je autorkou dvou knižních publikací, a to "Jím a mládnu aneb Anti-Aging na talíři" a knihy "Anti-Aging - Jak si zachovat mládí a krásu." Více informací na www.a2c.cz.
"Jídlo může být lékem i jedem," říká Monika Golková, primářka A2C Anti-Aging Clinic, která se denně setkává na své klinice s lidmi, kteří trpí nediagnostikovanou potravinovou intolerancí. "Lidé roky zbytečně trpí bolestmi břicha, hlavy, plynatostí, střídáním průjmu a zácpy, dokonce i depresemi. Kdekdo svádí vinu na stres nebo virové onemocnění, a přitom všechno může způsobovat potravinová intolerance, tedy stav, kdy naše tělo negativně reaguje na konkrétní druhy potravin. A my je jíme dál, protože nás ani nenapadne, že zrovna nám mohou škodit," říká v Česku jediná certifikovaná lékařka s anti-aging specializací, Monika Golková.
Strava má vliv nejen na naše střeva
"Střevo neslouží jen k trávení, je to zároveň také imunitní orgán, místo záchytu škodlivých látek. Dochází zde ke vstřebávání živin, ale i k detoxikaci organismu," vysvětluje doktorka, jak může mít to, co jíme, vliv na celé naše tělo, nejen střeva.
Pokud svůj trávicí trakt nevhodnými potravinami soustavně dráždíme, může to vést až syndromu zvýšené propustnosti střeva. Jde o stav, kdy se mezi jednotlivými buňkami střevní sliznice vytvoří díry, kterými mohou do krevního oběhu pronikat bakterie, toxiny a velké molekuly potravin. Na ně pak organismus reaguje tvorbou protilátek a přehnanou imunitní reakcí, kterou my sami vnímáme jako pestrou škálu zdravotních potíží.
Nepleťte si potravinovou intoleranci s alergií
Alergie na potraviny jsou obvyklou záležitostí. Je běžné reagovat například na ořechy nebo mořské plody, a to třeba formou oteklého jazyka, vyrážky, zvracení nebo astmatického záchvatu. Alergie se projevuje okamžitě po styku s alergenem, a tak je velmi snadné identifikovat, co nám dělá problém.
S potravinovou intolerancí je to ale o dost složitější. Příznaky se totiž nemusí projevit hned, ale někdy třeba i až několik dní po snědení nám škodlivé potraviny. "Nesnášenlivost některých potravin je častou příčinou nejasných, dlouhodobých zdravotních potíží," říká doktorka Monika Golková. "Některá jídla mohou škodit skrytě. Pak se stane, že celé roky bojujeme mastičkami a pilulkami s ekzémy, lupénkou nebo nafouklým břichem, aniž bychom tušili, že tyto naše potíže způsobuje například každodenní celozrnný chléb k snídani nebo sklenice jablečného džusu," vysvětluje doktorka Golková a dodává, "konzumujeme-li potraviny, které konkrétně našemu tělu vadí, jako bychom polykali bacily. Vzniká větší počet chemických faktorů, které už samy o sobě zatěžují organismus a způsobují celkovou únavu až chronický únavový syndrom. Imunitní systém totiž reaguje na potraviny, jako by šlo o viry. Vylučuje cytokiny, což jsou stresové mediátory. Všechny energie v organismu se pak zaměřují na léčení těla a hojení problému a vy jste unavení a rychleji stárnete," dodává doktorka Golková. Nediagnostikovaná intolerance dost možná může i za vaši skleslou náladu. "Ve střevě jsou i receptory pro serotonin, hormon štěstí," upozorňuje doktorka Golková.
Nedaří se vám zhubnout? Možná je na vině potravinová intolerance
Stravujete se zdravě, cvičíte, ale kila ne a ne jít dolů? Hubnutí bohužel není tak jednoduché jako nám většinou tvrdí výživoví poradci. Občas holt konzumujeme méně než spotřebujeme, ale přesto nehubneme. A právě nesnášenlivost některých druhů potravin může být příčinou toho, proč se nám nedaří zhubnout. Zvýšená tělesná váha totiž může být způsobena zadržováním tekutin v těle a tvobou otoků, což je právě jeden z důsledků potravinové intolerance.
Co s tím? Nechte se otestovat
Doktorka Monika Golková na klinice A2C Anti-Aging Clinic používá vyšetření, které se nazývá ALCAT test - jediný světově uznávaný test na potravinové intolerance, který má kořeny vzniku v USA. Ten dokáže najednou otestovat více než 450 druhů potravinových substancí z jediného odběru krve a přesně tak určit intolerantní látky. A nejen potraviny, ale taky chemikálie, konzervanty, barviva, umělá sladidla nebo dochucovadla. "ALCAT test je jediný vědecky potvrzený test na potravinové intolerance svého druhu založený na aktivaci pro-zánětlivých mediátorů - od granulocytů po aktivaci pro-zánětlivé DNA. Měříme tedy zánět, který vyvolává určitá potraviny. A zánět v těle není dobrý," objasňuje lékařka. "I když problematické látky máme v krvi jen nepatrné množství, reakce bílých krvinek může být výrazná." Příčinou problémů ale můžou být i jinak docela nevinné a zdraví prospěšné potraviny, jako jsou třeba určité druhy zeleniny, sója nebo jogurt. Kompletní výsledek testu obdržíte do pěti až šesti dní.
První zlepšení můžete pocítit již po třech dnech dodržování výsledků testu. S velkou pravděpodobností zaznamenáte zlepšení energie, celkové psychické kondice a váha se začne přirozeně upravovat.
Vyplatí se to?
ALCAT test není levnou záležitostí, podle toho, kolik potravin se rozhodnete testovat za něj dáte přibližně 30 tisíc korun. Možná se ptáte, zda se taková investice vyplatí. "Mám kamarádku, která si ráda kupuje kabelky. Jednou jsem ji potkala a ptala se mě, jak to dělám, že pořád tak zářím. Pověděla jsem ji o ALCAT testu a ona na to, že je to moc drahé. Že si za to raději koupí kabelku. Potom na odběr přišla, protože se necítila dobře, měla lehkou nadváhu, i když žila zdravě a cvičila. Po absolvování testu a jeho dodržování se během několika měsíců dostala do tak skvělé kondice, že na ALCAT test poslala všechny kamarádky s kterými se viděla, protože nevěřily vlastním očím. Všechny raději oželely jednu kabelku a investovaly do ALCAT testu," vypráví Monika Golková.
Pravdou je, že když je člověk nemocný, zaplatil by za své zdraví vším. Dost často je ale už pozdě. Možná je proto lepší do zdraví investovat, když ho ještě máme, abychom si ho udrželi a nebyli nemocní. To je ale každého volba.
Na otázku, zda existuje nějaká levnější varianta, která by dokázala zjistit totéž, Monika Golková odpovídá: "Pokud chcete zjistit totéž a mít výsledek na jehož přesnost se mohu stoprocentně spolehnout, levnější způsob neexistuje. Samozřejmě si každý nemusí nechávat testovat maximum. Někdy stačí otestovat 250 potravin a nemusíte jich mít 450 nebo 600 druhů. To závisí na zdravotním stavu každého jednotlivce a proto je vhodná vstupní konzultace s lékařem, který doporučí, co je pro Vás nejvhodnější testovat," říká lékařka.
Alternativní metody
Na trhu existují i jiné testy na intoleranci potravin, ale ty fungují na trochu jiném základě. "V ČR se v současné době vyskytuje již velké množství nejrůznějších testů, ale všechny jsou zaměřeny na testování takzvaných IgG imunoglobulinů. Tyto protilátky jsou velice nespecifické. To znamená, že je naše tělo vytváří tehdy, když se s nějakou potravinou častěji setkává a nejsou schopny cíleně určit, co našemu tělo vyloženě škodí. Navíc jsou tyto testy k jejich nepřesnosti často v přepočtu mnohem dražší, jen testují menší počet potravin a tudíž za menší cenu. Takže laicky člověk nedostane správnou odpověď na své problémy a přitom zbytečně vyhodí peníze," dodává doktorka Monika Golková. Ve výsledku se tak mnohdy nedozvíte, jaké potraviny vám způsobují potíže. "Zvýšené IgG protilátky v krvi spíše poukazují na chronickou expozici a toleranci určité potraviny - né intoleranci. Proto také zvýšené hladiny IgG protilátek v dětství jsou později spojovány s lepší tolerancí určité potraviny, né její intolerancí. Navíc IgG protilátky nereagují na jiné složky potravin, pouze na bílkoviny. Potraviny ale obsahují mnoho složek mimo bílkovin jako jsou tuky, cukry, kvasinky, farmakoaktivní látky, ale také aditiva, konzervanty, plísně a užívané léky. ALCAT test dokáže otestovat toto celé spektrum složek. Jiné testy to neumí." říká lékařka.
V dietologické praxi se při zjišťování dráždidla postupuje vylučovací metodou. Dva týdny jíte třeba rýži, pak přidáte maso, pak vajíčko a po tu dobu testujete reakci organismu. Pokud nechcete investovat peníze do testování, můžete vyzkoušet tuto metodu. Jak ale tušíte, jedná se o neskutečně zdlouhavý a bohužel taky často nepřesný proces. A i tato metoda většinou vyžaduje odborný dohled.