reklama

Superpotraviny počesku: Vyzkoušejte lokální stravování

Superpotraviny, spíše známé jako superfood, mají blahodárné účinky na tělo i ducha. My ale víme, že je opravdu důležité, jíst a pít v souladu s prostředím a roční dobou. Zaměřili jsme se tedy na superfood počesku.

Foto: iStock

Názory na výživu se samozřejmě různí, jinak to ani nejde. Jeden vyznává raw, druhý makrobiotiku a třetí nejraději sáhne po bůčku.

Nic proti ničemu. Mně osobně ale nejvíc oslovuje takzvaný "lokální" stravovací směr, to znamená, že konzumuji suroviny podle roční doby. Ve zkratce - vzimě nejím jahody a navíc většinu potravin konzumuji tepelně upravené, protože jinak se do mě dá zima. Dají se samozřejmě udělat výjimky, ale hlavní směr je jasně daný. Pojďme si tedy říct, jaké suroviny neodmyslitelně patří do české kotliny, jsou zdraví prospěšné a my bychom je měli mít během následujících měsíců doma ve spíži nebo lednici.

Tužte své kořeny

Zejména pro ženy je v podzimním a zimním čase skvělá kořenová zelenina, která má mimo jiné souvislost s kořenovou tedy první čakrou. Kořenová zelenina, třeba mrkev, celer, petržel či řepa, je zdravá a uzemňující. Připravit ji můžete na tisíc způsobů. Já doporučuji mrkvový nebo celerový krém, pečenou zeleninu nebo třeba řepný hummus.

Dýní ke zdraví

Dyně si u nás naštěstí znovu získává zašlou popularitu, je to totiž zásobárna vitaminů A, vitamín B1, B2, B3, E i omega -3 mastných kyselin. Snad v jakékoli formě, je vhoná pro ty, kteří mají problém se zažívacím traktem a činností střev. Dýňová semínka jsou výborná na svačinu i pokud máte problémy s vlasy, nehty nebo pokožkou.

Rakytník - oranžové zlato

I když rakytník řešetlákový pochází z Číny, u nás už hezky zdomácněl. Jeho plody jsou plné vitaminu C, ale i A, B, D, F, K, P, a také aminokyselin. Je skvělou prevencí proti nachlazení a chřipce a také výborně působí na imunitu, i u dětí. Můj osobní recept od báby kořenářky z Kašperských hor je jednoduchý, natrhejte plody rakytníku, omyjte je a očistěte a pak zamrazte. Ráno si dejte se snídaní dvě kuličky, děti jednu, a o imunitu je postaráno po celou zimu. Rakytník ale seženete i ve formě sirupu, čaje nebo marmelády.

Křen alias český ženšen

O ženšenu se ví, že má lečivé, ale také omlazující účinky. Na křen, jeho lokálního bratrance jsme ale zapomněli, přitom Asiaté český křen milují. A čím nám může prospět? Má antiseptické účinky a působí i jako přírodní antibiotikum. Krásně "protáhne" dýchací cesty, ale je vhodný i při zánětech močového měchýře. Měl by se jíst výhradně čerstvý, abychom nepřišli o jeho cenné látky. Protože je ale pěkně ostrý, zkuste ho smíchat v poměru 1:1 s medem, pak je vhodným lékem třeba na kašel.

Chřest je elixírem mládí

Léta jsme na něj zapomínali a i teď mnohé kuchařky nevědí, jak ho zpracovat. Přitom v sousedním Rakousku je chřest hitem. Nejznámějšími, ke konzumaci určenými druhy chřestu jsou - bílý, zelený a fialový. Tahle, na pěstování poměrně náročná rostlina má prý afrodiziakální účinky a něco na tom bude, protože je plná betakarotenu, ale také vitaminu A, který zlepšuje vzhled kůže a vlasů. Dobrý je i na hubnutí, protože má vysokou energetickou ale malou kalorickou hodnotu.

reklama
reklama
reklama