reklama

Objevte výtečnou chuť cavy: Španělské šumivé víno konkuruje proseccu a šampaňskému

Ať už jde o prosecco, sekt, nebo cavu, jedno mají tato vína společné. Obsahují bublinky a otevíráme je většinou při slavnostních příležitostech. Zatímco prosecco nebo sekt zná většina z nás velmi dobře, šumivé víno cava se do našich zeměpisných šířek dostalo teprve nedávno. Co byste o něm měli vědět?

Foto: archiv PR

Cava patří mezi španělská šumivá vína s označením původu. Vyrábí se tradiční metodou ve španělském regionu Cava, především v katalánské oblasti Penedès v provinciích Barcelona a Tarragona. Dopřát si je můžete v bílé nebo růžové variantě.

Název španělského šumivého vína je odvozen od katalánského slova "sklep". Chráněné označení smí užívat pouze vína z dané oblasti a musí splňovat nejpřísnější kritéria, mezi něž patří například specifické hrozny či tradiční metoda kvašení v lahvi, podobně jako u pravého šampaňského.

Rodiště té nejlepší cavy

Oblast Penedès, jihozápadně od Barcelony, známá především jako "země cavy", je plná zvlněných kopců, chráněná před východními větry masivem Garraf a před chladným severním vánkem rozbouřenou horou Montserrat. Krajina je požehnaná přírodou bohatou na červenou půdu a dlouhými hodinami slunečních paprsků. I proto je tato oblast ideálním místem pro pěstování těch nejlepších hroznů.

Ve španělském Katalánsku sídlí také nejslavnější výrobce a zároveň největší producent cavy, vinařství Freixenet, jehož tradice sahá až do roku 1861. Vinařství přitom dodnes využívá při výrobě tradiční metodu kvašení v lahvi.

Příběh velké lásky a Dolores a Pedra 

Historie vinařství Freixenet sahá až do roku 1861, kdy vinař Francesc Sala Ferrés začal podnikat a exportovat své víno do Ameriky. Celý příběh naplno rozkvétá v roce 1911 sňatkem Pedra Ferrera a Dolores Sala Vivé, dědičky impéria Sala. Kromě společné lásky a velké rodiny vytvořili také pevné základy dnešní společnosti Freixenet. Název vybrali podle Pedrovy přezdívky "el Freixenet", která mu připadla díky dospívání na vinici zvané "La Freixeneda". Při výběru jména však ještě netušili, že tato kouzelná přezdívka bude jednou známa po celém světě.

Ve 30. letech otevřeli kancelář v New Jersey a udělali tak první odvážný krok k představení svého vína celému světu. Krom jiného se společně rozhodli přejít například k tradiční metodě kvašení šumivého vína v lahvi. Koncem 30. let si španělská občanská válka vyžádala Pedrův život i život jeho nejstaršího syna. Dolores spolu s dalšími dětmi tak musela převzít celé vedení společnosti. V roce 1941 představila světu cavu Freixenet Carta Nevada. Lahodná a žádoucí cava ve výrazné bílé matné lahvi se rychle stala globální ikonou.

Dolores odešla v roce 1957 do zaslouženého důchodu a předala odpovědnost za řízení vinařství synovi Josepovi Ferrerovi. Rodinný podnik byl jeho velkou vášní a chtěl, aby Freixenet chutnal ještě lépe než dosud. Proto zrealizoval řadu kroků, které zlepšily kvalitu sektů. 

Nejprodávanější cava

Freixenet se tak stal první společností ve Španělsku, která lisovala hrozny pneumaticky, používala chlazené nádrže pro řízené kvašení a stála i při vývoji vlastních kvasinek. V 70. letech 20. století byla představena cava Freixenet Cordon Negro v elegantní černé matné lahvi. Velmi rychle se stala nejprodávanější cavou na světě.

Díky tvrdé práci Josepa Ferrera, jeho synů a synovců se v 80. letech stal sen skutečností - Freixenet se stal světovým lídrem mezi šumivými víny vyrobenými tradiční metodou. Dnes společnost řídí pátá generace rodiny. A stejně jako Francesc Sala Ferrés v roce 1861 se stále snaží o výrobu toho nejlepšího španělského šumivého vína. 

V České republice můžete zakoupit od společnosti Freixenet hned tři cavy, které se skvěle hodí pro různé příležitosti. Více na www.osobnivinoteka.cz.

Připraveno ve spolupráci s Dominikou Koukolíčkovou a agenturou Peprconsulting, s.r.o.

reklama
reklama
reklama