Průvodce umělými a přírodními sladidly: Která jíst a čemu se vyhnout?
Ne všechny alternativy klasického bílého cukru jsou zdravé. Po kterých sáhnout, když si hlídáte linii a zdraví?
Asi nikoho nepřekvapí, že konzumace klasického bílého cukru není zrovna nejzdravější a při nadměrné spotřebě může vést k celé řadě zdravotních obtíží, jako je cukrovka, obezita a další. Co ale tedy jíst (a nejíst), když holt máme na něco sladkého opravdu chuť?
Alternativ ke klasickému bílému cukru existuje spousta, ale ne každá alternativa je zrovna zdravá. Jak je na tom med, datle, agáve nebo javorový sirup?
Datle
Toto skvěle chutnající ovoce se hodí zejména na slazení různých kaší, raw dezertů nebo do pečení. Jelikož je spotřebováváte celé, dostanete do těla i pořádnou dávku vlákniny. I proto jsou datle skvělou alternativou ke klasickému cukru.
Med
Přírodní produkt, který obsahuje plno minerálních látek, jako je hořčík, draslík, vápník a železo. Je skvělou náhražkou cukru, ale pouze v případě, že kupujete kvalitní nepasterizovaný med, který má (přirozeně) nízký glykemický index.
Kokosový cukr
Krystalky cukru jsou vyrobeny z kokosového nektaru. Cukr prochází jen malým průmyslovým zpracováním a má relativně nízký glykemický index oproti klasickému cukru. Obsah fruktózy je u něj okolo 40 procent, což není ideální, ale pořád je to lepší skóre než například agáve.
Javorový sirup
Má nízký glykemický index a nízký obsah fruktózy, což je jen a jen dobře, protože fruktóza se odbourává v játrech a může podporovat prozánětlivé prostředí. Něco, co rozhodně nepotřebujeme. Kromě toho je javorový sirup bohatý na železo, vápník a mangan.
Agávový sirup
Získává se ze sukulentů v Jižní Americe. Má nálepku zdravé náhražky cukru kvůli nízkému glykemickému indexu, ale bohužel se jedná o sladidlo, které je vysoce průmyslově zpracovávané a které obsahuje 70 až 90 procent fruktózy. Sice vám nerozhodí cukr v krvi, ale zpracovává se výhradně v játrech. Na vysoký obsah fruktózy a nepříznivé dopady pro organismus upozorňuje stále více odborníků.
Stévie
Stévie je rostlina, která se nachází v Jižní Americe a jejíž listy jsou velmi sladké. Je stokrát sladší než klasický stolní cukr, bez kalorií a s takřka nulovým efektem na cukr v krvi. Zní to sice krásně, ale ne všechny produkty, které jsou na trhu, jsou si rovny. Některé z nich mohou být vysoce průmyslově upravované. Kromě toho, jelikož je stévie o tolik sladší než klasický cukr, dochází k větší stimulaci chuťových pohárků, a vy si tak na sladkou chuť snadno zvyknete. To může způsobit to, že budete mít na cukr a jiné pochutiny o dost větší chuť.
Xylitol
Jedná se o takzvaný alkoholický cukr aneb přírodní sladidlo, které se získává třeba z kukuřice. Má málo kalorií a nijak zvlášť neovlivňuje cukr v krvi. Je nutné se mít trochu na pozoru, jeho větší konzumace totiž může způsobovat trávicí obtíže.
S datlemi, medem nebo javorovým sirupem nešlápnete vedle.