Když chutě přerostou v problém: 9 tipů pro vyrovnanou hladinu cukru
Ve dvě odpoledne běžně saháte po sladké tyčince nebo křupavých sušenkách? Pak je nejspíš na vině nestálá hladina cukru. Jak tělo srovnat?
Když je hladina krevního cukru nestálá, máme často chuť na sladká a nezdravá jídla. Náprava ale nespočívá jen ve vysazení jednoduchého cukru a sacharidů, jak se mnozí domnívají. Co musíte vědět?
1) Zdravé tuky jsou váš přítel
Tuky pomáhají zpomalit nástup cukrů do krve. To znamená, že pokud sním bílý chleba s avokádem, je to o mnoho lepší a cukr mi nevyletí tak vysoko, jako když sním jen samotný chleba. Jinak řečeno: Tuky snižují celkový glykemický index jídla. Proto zkuste k vašemu pokrmu přidat semínka, ořechy, avokádo, oleje a další. Pokud máte často chuť na cukr, zvyšte příjem tuků a bílkovin a snižte obsah sacharidů ve stravě.
2) Přidejte na vláknině
U vlákniny, stejně jako u zdravých tuků, trvá tělu její trávení déle, což poté také zpomaluje trávení sacharidů, které spolu s vlákninou sníte. Pokud jíte stravu bohatou na zeleninu, ovoce, semínka, ořechy a luštěniny, tak nejspíš jíte i dostatek vlákniny. Měli byste se snažit do těla dostat 30 až 50 g za den.
3) Hýbejte se
Všichni víme, že pohyb je pro naše tělo a zdraví moc důležitý. Věděli jste ale, že taky pomáhá s tím, jak vaše tělo zpracovává cukr? Pohyb může pomoct s inzulínovou rezistencí, je proto klíčový u těch s cukrovkou nebo jinými problémy s hladinou krevního cukru v těle.
4) Buďte vnímaví
Odborník vám může hodně pomoct, ale stejně je každé tělo jiné. A tak je být vnímavý ke svému tělu to nejdůležitější, co můžete udělat. Zaznamenejte si každé změny, které ve svém jídelníčku a celkově životním stylu uděláte a jak se po nich cítíte. Své tělo znáte nejlépe, zkuste vnímat, po kterých jídlech se cítíte příjemně sytí a plní energie a které vám spíše škodí.
5) Zmírněte stres
Lehce se to říká, těžce se to dělá. Stres ale vede ke zvýšení hormonu kortizolu a to je první stupínek k rozvoji cukrovky. Taky máte následkem stresu větší chutě na cukrové pochoutky, často se totiž negativní a stresující emoce snažíme utlumit, zajíst je. Konzumace více cukru pak vede ke zvýšené a nevyvážené hladině cukru v krvi. Dejte si na stres pozor a zkuste se mu nejen vyvarovat, ale i s ním bojovat, ať už klidnou jógou či krátkou meditací.
6) Dopřejte si spánek
Všichni na sobě cítíme, jak je spánek důležitý a že když ho nemáme dost, máme tendenci energii nahánět z jídel nacpaných sacharidy a rychlými cukry. Dopřejte si dlouhý nepřerušovaný noční spánek, dělá divy.
7) Vyhněte se umělému cukru
Umělý cukr může z krátkodobého hlediska vypadat jako dobrý nápad, ale pravdou je, že umělé cukry tady nejsou ještě tak dlouhou dobu na to, abychom věděli, jaký mají na tělo dlouhodobý efekt. Zkuste se cukru úplně vyhnout, a pokud opravdu musíte sladit, zkuste malé množství stévie.
8) Alkohol s mírou
Když už pijete alkohol, vyvarujte se jakýchkoliv sirupů, džusů a sladkých mixů. I bez nich ale alkohol hladinu cukru v krvi zvyšuje a vy tak můžete cítit, že máte po dvou skleničkách vína chuť na slané chipsy a cukrovinky. Krom toho alkohol zvyšuje i hladinu kortizolu, což není pro naši linii zrovna dobrá zpráva.
9) Udržujte správný balanc
Zkuste svůj talíř poskládat z 60 až 70 % zeleniny a zbytek zaplnit bílkovinami a zdravými tuky. Sacharidy jako ovoce a různé obiloviny servírujte v menší míře.