reklama

Jak se zbavit chuti na sladké: Řešením je zařadit do jídelníčku více proteinů

Většinou nás nezvladatelná chuť na sladké přepadne odpoledne nebo večer. V tu chvíli je nám jedno, jestli si dáme sušenku, čokoládu, koblihu, nebo třeba na posezení sníme půlku sklenice marmelády. Následují pocity viny a ručička na váze postupně leze nahoru. Naučte se takovým situacím předcházet.

Foto: iStock

Dát si tu a tam něco sladkého není samo o sobě nic dramatického. Horší je, když nás přepadávají stavy, kdy bychom nejradši vyplenili celou cukrárnu a za kousek čokolády bychom dali všechno na světě. Kamenem úrazu bývá obvykle špatná skladba jídelníčku, respektive nedostatek bílkovin. Vliv na chutě na sladkosti může mít i stres a únava. Nejhorší je, když se tyto faktory spojí dohromady. 

Náš organismus funguje tak, že chutí na sladké signalizuje obvykle pokles hladiny cukru v krvi. Tělo začne vyžadovat rychlou dodávku energie a nutí nás sáhnout po něčem kalorickém. Jednoduché sacharidy mají bohužel tu vlastnost, že hladinu cukru v krvi umí prudce zvýšit a velmi rychle pak dojde i k jejímu poklesu. "V ten moment dostáváme opět chuť na sladké a celý kruh, kdy se v podstatě přejídáme cukrem a přibíráme na váze, jede od začátku. Proto je dobré snažit v maximální míře o stálou a vyrovnanou hladinu krevního cukru," vysvětluje Martina Dvořáková, dietní koučka z KetoDiet. Toho však dosáhneme pouze tím, že budeme přemýšlet nad skladbou našeho jídelníčku v průběhu celého dne. Je důležité, aby v něm nebyl nadbytek jednoduchých cukrů.

Vsaďte na proteiny

Pokud se vám stává, že brzy po obědě vás začne honit mlsná a vy saháte po něčem sladkém ke kávě, znamená to jediné. Váš oběd byl příliš bohatý na sacharidy a chudý na bílkoviny neboli proteiny. Příště si raději dejte k obědu méně přílohy a více masa nebo přidejte vajíčko. Připravte si předem odpolední svačinu, kterou si zabalíte s sebou do práce. Ideální je třeba chléb se šunkou, sýrem a zelenina. Je to lepší, než ovoce, které představuje opět sacharidy, i když "přírodní". Martina Dvořáková radí využít při vaření oběda proteinový prášek bez příchuti. "Proteinový prášek bez příchuti můžete smíchat s vodou, a vytvořit tak na bílkoviny bohatý nápoj, nebo ho přidat do bramborové či dýňové kaše, do smoothie, libovolné krémové polévky, zkrátka téměř kamkoliv, kam si vzpomenete," radí Martina Dvořáková.

Zkuste mlsat zdravě

Sladkou tečku po obědě si nemusíte úplně odpírat, jen si místo oblíbeného dortíku dejte jeho zdravější variantu. Snažte se vyhýbat buchtám a koláčům z bílé mouky a dezertům z bílého rafinovaného cukru. Řešením je kousek kvalitní tmavé čokolády (minimálně 70 % kakaa), proteinová tyčinka s nízkým obsahem cukru, proteinový pudink nebo smetanová panna cotta. Dobrou službu udělá i čerstvé nepřezrálé ovoce, nebo si můžete upéct zdravou variantu vašeho oblíbeného koláče. Použijte na něj například špaldovou, mandlovou či kokosovou mouku a místo rafinovaného bílého cukru použijte čekankový sirup nebo zralý banán, který dezert přirozeně dosladí.

reklama
reklama
reklama