Dejte šanci kvalitní zelenině, i té méně známé
Co je hlavním pilířem zdravého životního stylu? Přece zelenina! Měla by se na rodinném stole objevovat co nejčastěji a v jakékoli formě. Poradíme vám skvělé triky, jak své zeleninové menu ještě vylepšit a užít si vynikající chuť klasických i opomíjených druhů.
Minerály, vitaminy a vysoký obsah vlákniny - to jsou hlavní benefity zeleniny. K tomu je třeba ještě přidat nízkou energetickou hodnotu, takže okurky a spol. jsou skvělí "parťáci" štíhlé linie.
Po salátu, rajčatech ani po mrkvi určitě nemusíte mít obavu, že byste přibrali. Abyste pocítili pozitivní účinek zeleniny na své zdraví, doporučují odborníci sníst pět porcí denně, což představuje asi 400 gramů. To odpovídá asi jedné okurce nebo dvěma středně velkým paprikám. Mnozí možná namítnou, že syrová zelenina není pro chuťové buňky moc lákavá a hlavně děti raději sáhnou po čokoládě nebo sušence než po ředkvičce nebo mrkvi.
Zkuste proto pár triků, jak ze zeleniny udělat hvězdu jídelníčku pro celou rodinu:
- S každým soustem. Přidávejte kousek zeleniny ke každému svému oblíbenému jídlu, byť jste ho dosud preferovali bez zeleninové oblohy. Ale proč třeba k těstovinám nebo toastu nenakrájet rajče nebo nepřipravit míchaný salát?
- Lákavý design. Dětem servírujte zeleninu v atraktivní podobě. Z okurky vykrájejte hvězdičku, z papriky raz dva vznikne loďka. Porci zeleniny jim nabízejte na zahnání hladu, ne jen jako nutný přívažek. Místo sušenky vytáhněte mrkvičku či okurku, aby pro kluky a holky byla zelenina automaticky potravinou první volby.
- Být vzorem. U svých potomků také nezapomínejte, že rodiče jim musí jít příkladem. Neměli by si proto dát guláš se šesti a dětem nutit zeleninový salát.
- Tisíc a jedna variace. Zapojte do přípravy zeleniny fantazii. Salát není jediná možnost, jak ji upravit. Můžete ji dusit, zapékat, blanšírovat, používat ji jako náplň místo masa nebo zeleninu nachystat jako vynikající přílohu.
- Pestrá nabídka. Neomezujte se jen na osvědčené druhy a zkoušejte i méně známou zeleninu. Do módy přicházejí staročeské odrůdy, jako jsou tuřín, mangold či červená řepa. Mangold, který je bohatý na vitamin C, můžete připravit na způsob špenátu. Tuřín, jenž chutí připomíná kedlubnu, se hodí do polévek nebo z něj lze nachystat skvělé zeleninové hranolky. Listy červené řepy zase báječně osvěží letní salát. Možná budete překvapeni, jak vám tyto neprávem opomíjené druhy zeleniny přijdou k chuti.
Hlavní je správný výběr
Jen kvalitní zelenina ale může prospívat vašemu zdraví, a proto byste měli věnovat maximální pozornost jejímu nákupu. Neváhejte vyrazit přímo na nedalekou bio farmu, kde si na místě zakoupíte to nejkvalitnější. Plodiny vypěstované v bio kvalitě jsou zcela bez použití chemických postřiků či umělých hnojiv. Na trzích i v supermarketu tyto potraviny najdete označené zkratkou BIO, a navíc logem v podobě bio listu či bio zebry. Právě díky tomuto značení si můžete být naprosto jisti, že vše, co si odnášíte domů, prošlo kompletní kontrolou. Certifikované logo bio zebry či bio listu vám zaručí, že v koupených ředkvičkách či mrkvi nebudou stopy chemických hnojiv a postřiků. Zároveň podpoříte ekologické zemědělství, které produkcí potravin neznečišťuje životní prostředí, ale naopak pomáhá přírodu zachovat v dobrém stavu.
A jaké dobroty můžete z čerstvé a voňavé zeleniny připravit?
Ředkvičková polévka
- Na másle zpěňte pokrájenou šalotku a přilijte 800 ml zeleninového vývaru. Až začne vřít, přidejte čtyři střední na větší kusy nakrájené brambory a vařte, dokud nezměknou.
- Uvařené brambory vyjměte a spolu se dvěma svazky pokrájených ředkviček, stroužkem česneku, solí a pepřem rozmixujte na pyré.
- Směs společně s 250 mililitry smetany ke šlehání vlijte do vývaru.
- Milovníci masa a uzenin si polévku mohou přizdobit kousky opečené klobásky.
Sladký salát s celerem a mrkví
- 400 g bio mrkve, 250 g bio celeru a jedno bio jablko očistěte a nastrouhejte do mísy.
- Směs zakápněte šťávou z jednoho citronu.
- Přidejte hrst rozinek a oblíbených oříšků, skvěle se hodí například vlašské.
- Směs promíchejte a skvělou svačinu do teplých dní máte připravenou.
Špenátové palačinky
- Z klasického palačinkového těsta vytvořte několik palačinek. Pokud jste zvyklí přidávat cukr, tentokrát jej vynechte.
- Pokrájenou slaninu opečte, přidejte oprané lístky špenátu a stroužek česneku. Vše promíchejte a krátce orestujte. Přidat můžete i sýr, například slanou fetu.
- Osolenou a opepřenou směs rozdělte do palačinek a přeložte je.
- Pokud chcete recept povýšit ještě o úroveň výš, posypejte náplň jemně nastrouhaným parmezánem.