BLOG Češka z Česka: Jednoduchý recept na jahodové knedlíky z tvarohového těsta
Sezóna českých voňavých a sladkých jahod je tady! Výborné jsou nejen čerstvé, ale i součástí dezertů. Jeden z mých oblíbených je tento jednoduchý recept na jahodové knedlíky z lehkého tvarohového těsta. Věřím, že si ho taky zamilujete!
Co budete potřebovat:
Knedlíky (cca 15 knedlíků - 1 knedlík = 1 jahoda)
- 250 g měkkého tvarohu
- 1vejce
- špetka soli
- jahody (15 jahod asi 500 g)
- asi 200 g hrubé mouky (přidávám mouku postupně podle potřeby)
Na hotové knedlíky:
- máslo na polití
- moučkový cukr na posypání
- tvaroh (měkký či nastrouhaný tvrdý) nebo zakysaná smetana
Postup:
Češka z Česka
Jana tvoří blog Češka z Češka (https://www.ceskazceska.cz), ve kterém najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v České republice, lokální suroviny, využití kuchyňských známých i divokých bylinek, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska. Nechte si připomenout něco z české kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…
- V míse promíchejte tvaroh, vejce a špetku soli. Přidejtepostupně hrubou mouku, promíchejte a nechte chvilku odležet.
- Mezi tím připravte větší hrnec ve kterém nechte vařit vodu. Jahody očistěte, umyjte a osušte.
- Odpočaté těsto vyklopte na pomoučený vál a s trochou mouky ho vyválejte do tvaru válečku v průměru cca 5 cm. Těsto hnětením řídne, tak se snažte jej zpracovat rychle.
- Z válečku těsta krájejte kolečka, v dlaních z nich pak vytvořte placky a do jejich středu dejte jahodu, opatrně ji obalte těstem.
- Knedlíky pak opatrně vložte do vroucí vody a vařte asi 5 minut, dokud nevyplavou na hladinu. A je hotovo.
- Na talíři můžete tvarohové knedlíky ozdobit zakysanou smetanou nebo měkkým či nastrouhaným tvrdým tvarohem, pocukrovat, polít rozpuštěným máslem a ozdobit čerstvými jahodami.
Dobrou chuť!
Více receptů najdete na mém blogu www.ceskazceska.cz.