Zimní slunce nestačí. Kosti řídnou i mužům
Na zlomeninu se dá v důsledku i umřít. Stačí něco zanedbat teď- a vyšší věk vám to spočítá. Na zlomený krček stehenní kosti umírá 20 % pacientů.
Na zlomeninu se dá v důsledku i umřít. Stačí něco zanedbat teď- a vyšší věk vám to spočítá. Na zlomený krček stehenní kosti umírá 20 % pacientů.
Nevěřte, že je osteoporóza - řídnutí kostí - problém starých žen, jak se často tvrdí. Velké procento tvoří mladší lidé - a 15 % z nich jsou muži. Každý pátý muž už má po 50. roce věku vlastní zkušenost s osteoporotickou zlomeninou, mnoho z nich jsou dokonce sportovci!
Civilizace, to jsme my
Jak je to možné? Podle nových údajů má 50-70 % české populace nedostatečnou hladinu vitaminu D. Dalším asi 25 % chybí vápník. Osteoporóza se tak stává dalším civilizačním onemocněním, protože se na jejím nárůstu významně podílí životní styl, špatná strava, nedostatek pohybu, vliv alkoholu, kouření a stresu.
Doporučujeme: Téma: Vitamíny
V důsledku prodlužování života v příštích 20 letech odborníci očekávají nárůst výskytu nemoci až o 50 %. Pro zpočátku nebolestivý, "němý" průběh se jí říká tichá epidemie 21. století: už teď jí v ČR trpí 1 200 000 lidí - tedy 12 % obyvatel.
Důležitou složkou prevence je dosažení maximální kostní hmoty v mládí a její minimální odbourávání v dospělosti. Na prevenci osteoporózy je tedy třeba myslet již v době, kdy se tvoří kostní tkáň. což je z většiny do 20 - 25 let.
Pro zdravé kosti
Pro vytvoření a udržení kostní hmoty je důležité, aby se do ní denně uložilo 100 mg vápníku u 5-6 letých dětí, 400 mg v pubertě, 150 mg u mladších dospělých.
Loňská studie Společnosti pro výživu však potvrdila, že vápník a vitamin D v naší stravě výrazně chybí. Jedná se o alarmující situaci: více než 25 % respondentů přijímá významně málo vápníku, 10 % jen polovinu doporučené denní dávky (565 miligramů).
U vitamínu D není situace o nic lepší: přes tři čtvrtiny lidí ho má málo, a 10 % přijímá pouze 0,5 ug, což není ani desetina doporučené denní dávky!
Vápník a vitamín D zachraňují život
"Je důležité zvýšit konzumaci mléčných výrobků s nižším obsahem mléčného tuku, a to především kysaných mléčných výrobků, které jsou populací často lépe tolerovány a stávají se tak důležitým zdrojem pro příjem vápníku. Příjem vitaminu D v zimních měsících doporučuji zajistit buď vyšší konzumací jeho přirozených zdrojů, zvláště mořských ryb nebo jiných potravin, nejlépe mléčných výrobků obohacených o tuto složku výživy," dodává ke studii MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu.
Mléčné výrobky by měly tvořit asi 10 % příjmu potravin, tedy dvě až tři porce denně. Ryby, maso drůbež, luštěniny a vejce by měly tvořit 1-2 porce denně. Spotřeba mléka a mléčných výrobků je ale v České republice podle údajů stále pod evropským průměrem.
Pijte mléko, jezte jogurty
"V kategorii zakysaných mléčných výrobků zůstáváme pod evropským průměrem o více jak 2 kg. Ve Finsku, které je na první příčce, je konzumace jogurtů oproti České republice více než dvojnásobná. Narůstající počet nemocných osteoporózou je v kontextu těchto čísel jasným varováním," připomíná ing. Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského.
Náš tip: Téma: Kosti
Ve stravě by neměly chybět potraviny s vysokým obsahem vápníku, jako jsou mléčné výrobky (100 g bílého jogurtu obsahuje 140 ug vápníku), a vitaminu D, kterého je v našem organismu nedostatek především v době s nízkým slunečním zářením - podle zjištění odborníků zimní slunce nepomůže, protože dopadá pod špatným úhlem..
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Test: Kolik víte o svých kostech?
Co udělá s ženou viagra? Pomůže, ale jinak
Tloustne se z topení. Uberte a uvidíte!