reklama

Zimní detox: Čím si dokonale pročistíte organizmus?

Zimní detox? Proč ne? Jen se nesmíte bát nebezpečně znějícího slova, připomínajícího podivné metody některých alternativců.

Foto: Isifa/Thinkstock

Zimní detox? Proč ne? Jen se nesmíte bát nebezpečně znějícího slova, připomínajícího podivné metody některých alternativců. 

Vlastně by mělo jít o zdravější životní styl včetně pohybu na čerstvém vzduchu,  k němuž dodáme "přidanou hodnotu" v podobě konkrétních potravin. A bude to úplně stačit! I známý doktor Jonáš, zastánce přírodní medicíny, potvrzuje, že potravinové doplňky mají z hlediska výsledného efektu malý účinek.

Hladovět nemusíte!

K zimnímu detoxu tak stačí změnit jídelníček a vylepšit organismus vhodnými potravinami: na podporu novoročních předsevzetí,  když pomalu ztrácíme odhodlání, na zhubnutí a především na posílení těla tím, že ho zbavíme škodlivin. K nim patří především cukr a nevhodné tuky.

Tělo si tak odpočine od zátěže a může rozjet očistné mechanismy, díky nimž budete zdravější, štíhlejší, odolnější vůči nemocem i stresu - a také šťastnější. 

Doporučujeme:  Téma: Detoxikace

Hladovět nemusíte, ale můžete - rozumný půst (den, maximálně tři)  může být účinným restartem. Začněte dnem se suchou rýží, další dny už jen pijte, ale zato hodně. Nejen vodu, ale i ovocné a zeleninové šťávy. 

Úleva od vaření

Ne každý se ale na to cítí. Pak jezte a "pijte" ovoce a zeleninu vedle běžných jídel, ale volte ty zdravější - tedy co nejpřírodnější. Patří k nim vločky, tmavá rýže, luštěniny, brambory, ryby a trochu libového masa, živé jogurty a syrovátka. Přednost dejte tomu, co se dá sníst za syrova - a pokud možno tomu, co vyrostlo v našich zeměpisných šířkách.

Ochutit tato jídla lze česnekem, který má sám o sobě téměř zázračné účinky, libečkem, rychlenou pažitkou a dalšími bylinkami. Z uvedených surovin se dají vykouzlit lahůdky, které budou nejen zdravé, ale také vám budou chutnat.

Jaké plody tedy určitě zařazovat v tomto období co nejčastěji - to znamená několikrát denně?

Kysané zelí

Skvělé je i bez knedla-vepřa, třeba v podobě polévky nebo salátu. Kdo snese, nemusí ani proplachovat - šťáva je plná minerálů a bakterie mléčného kvašení aktivizují imunitní systém v boji proti virům a bakteriím. Důvodem jsou izotiokyanáty - látky, které vznikají procesem kvašení a chrání tělo před rakovinou. Navíc vás ochrání před zácpou a skvěle pročistí střeva. Již 200 g kysaného zelí pokryje naši denní potřebu vitaminu C.

Podobně funguje i hlávkové zelí a další košťálová zelenina, třeba kapusta.

Špenát

Další typická zimní zelenina.  Odborníci zjistili, že 300 gramů špenátu denně zlepšuje funkci svalů.  Sníží množství kyslíku potřebného pro činnost svalů při tělesné námaze o 5 %. Účinek se dostavuje už po pouhých třech dnech. Kromě toho ze špenátu získáme vitamín C a další účinné antioxidanty, které posilují organismus v boji proti běžným nemocem i rakovině. Dokonce zlepšují zrak! Odedávna se také doporučoval na vysoký krevní tlak (obsahuje hodně draslíku, který reguluje krevní tlak), anémii a také zácpu.

Červená řepa

Obsahuje látky s protirakovinnými účinky, důležité kyseliny a minerální látky, jako je draslík, fluor, hořčík, jód, kobalt, křemík, mangan, měď, selen, vápník, zinek a železo. Dokáže správně regulovat krevní oběh i trávení. Léčivé účinky má i na ekzémy a zvyšuje kvalitu vlasů. Je výživná, posiluje organizmus, v zimním období pomáhá při léčbě chřipky a nachlazen

Celer

Obsahuje celou řadu vitamínů - zejména skupiny A, B, C, E a K - a minerálů (draslík, hořčík, chróm, sodík, vápník, železo, zinek a jód). Díky svému složení má povzbuzující účinek na zažívání, neutralizuje volné radikály, reguluje krevní tlak i oběh. Díky bohatému obsahu draslíku zklidňuje nervy a zbavuje pocitu stresu.  Je vynikající složkou redukční diety.

Petržel

Má pozoruhodné léčivé a detoxikační účinky, dokáže účinně čistit krev a zlepšovat okysličení buněk. Obsahuje jedinečnou kombinaci živin a silicovou směs s výraznými protirakovinnými účinky. Díky flavonoidům působí silně antioxidačně. Je výrazně močopudná, čímž zlepšuje funkci ledvin a pozitivní vliv má i na zažívání. Zlepšuje střevní mikroflóru a odbourává pocit nafouknutého břicha.

Jablka

Dejte jim přednost před citrusy. Než se (utržené nezralé) dostanou do vašeho nákupního košíku, toulají se světem tak dlouho, až přijdou nejen o vůni, jež pro ně bývala tak typická, ale i o vitamíny. Proto se vyplatí vybírat z domácích druhů ovoce a zeleniny. Starou moudrost, že jedno jablko denně člověku zaručí pevné zdraví, potvrzují i nejnovější výzkumy.

Náš tip: Osvěžte si život: Šestidenní detox pro váš vztah

Jablka dokážou zahnat i rakovinu! Snižují také krevní tlak, hladinu cholesterolu a krevních tuků. Tvoří je až 30 %  pektinu, což je lékaři doporučovaná vláknina, která nám chybí pro zdravé zažívání a prevenci rakoviny střeva zároveň napomáhá hubnutí.

Zkusíte i bylinky?

"Obranné reakce našeho organismu výborně stimuluje třezalka, schizandra a černý rybíz. Proti bakteriím pak skvěle působí tinktura z pupenů lichořeřišnice, česneku a ze semen grepu. Na podporu imunity se hodí vinná réva, lesní bez a černý rybíz. Mezi známá přírodní antibiotika pak patří vrba i ořešák královský," doporučuje bylinkářka Mgr. Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje. Dobré je podle ní užívat také med s výtažky z lesního bezu a černého rybízu, které nejen posílí imunitu, ale také okamžitě dodají energii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

8 jídel proti chřipce. Funguje to!

PMS vrací úder. Trpí už 80 % Češek

Hubnutí může vést k vážné psychické poruše

reklama
reklama
reklama