Zabíjela v Egyptě Faraonova kletba? Na co si dát pozor
Exotika se stala tak dostupná, že už ji jako exotiku ani nevnímáme. Natož jako nějaké ohrožení. Tady je 10 rad, na co si dát pozor.
Exotika se stala tak dostupná, že už ji jako exotiku ani nevnímáme. Natož jako nějaké ohrožení. Případ zemřelé ženy s dcerou v Egyptě rozpoutal žhavé diskuze nad možnými nákazami (nejen) z jídla.
Stále se sice neví přesně, co bylo příčinou jejich smrti, a jak ukazuje vyšetřování, "podezřelý" úporný průjem, známý jako Faraonova kletba, to pravděpodobně nebude. Přesto se na několik dní stala Faraonova kletba tématem č. 1. Podobné nástrahy číhají v Mexiku a celé jižní Americe pod názvem Montezumova pomsta, z Bulharska známe horečku Zlatých písků. Z jídla také může pocházet nákaza botulinovými bakteriemi (tzv. "klobásová" otrava, ovšem ta je nejen z klobás). Tento nervový jed skutečně bývá smrtelný.
Kdy průjem zabíjí?
"Faraon" zasáhne jako blesk - během tří čtyř hodin člověka totálně připraví o tělní tekutiny. Hlavním nebezpečím silného průjmu je rychlá dehydratace, která z organismu vyplaví životně důležité minerály.
K tématu: Smrt v Egyptě. Nejhůř jsem na tom byl já, řekl otec
Nebezpečí hrozí především u malých dětí a oslabených osob, například starých či chronicky nemocných osob, ale i u podvyživených věčných dietářů a dietářek. Kromě průjmu, zvracení, slabosti a vyčerpání jsou varovné i další příznaky, například krev ve stolici.
Doporučujeme: Kuře a salát může být nebezpečné, říká gastroenterolog
Téměř v každém hotelu lze přivolat místního lékaře, který má s takovými stavy zkušenosti a zvolí správný lék. Obvykle rovněž místní, který zabírá víc, než dovezené přípravky. Český ercefuryl je pouze na předpis, takže ho s sebou nejspíš mít nebudete, a ostatní (Endiaron v tabletách, Imodium tobolky, Smecta v podobě prášku, Carbocit tablety, Enterol tobolky, Loperon, Hyla forte) sice pomohou, ale nejsou tak účinné.
Místní léky na infekční průjem jsou lepší
Cestovatelé i lékaři se vesměs shodují: léky na střevní potíže je lepší koupit v zahraničí. Většinou nejsou drahé a dostanete je v každé lékárně. K tomu je třeba pít černý čaj a balené napoje bez bublinek v množství ještě vyšším, než jsou pro horké klima doporučované 3-4 litry za den.
Pomáhají také jogurty s probiotiky, jako jsou třeba "přátelské" bakterie Bifidobacterium lactis neboli Bifidus ActiRegularis(R). Pro léčebný účinek je dobré použít koncentrovaná probiotika z lékárny - MUDr. Marek Beneš, gastroenterolog z IKEM Praha a GEP Clinic jako nejsilnější doporučuje přípravek VSL3.
Viníkem je infekce bakteriálními, virovými, popř. parazitárními původci nebo jejich kombinacemi. V zažívacím traktu produkují jedy (toxiny), které způsobují potíže - lékaři proto o nich mluví jako toxoinfekcích. "Doporučovaný panák slivovice po ránu vás, neochrání," varuje MUDr. Jan Rutsch, vedoucí lékař Centra cestovní medicíny.
Rizikem je voda, zelenina a ovoce
Asi každý už ví, že pít vodu z kohoutku (nebo si v ní jen čistit zuby) a jíst neumyté ovoce a zeleninu je ruská ruleta. Známá jsou také varování před zmrzlinou, jídlem "do ruky" a ledem do nápojů - bakterie nezahubí ani tvrdý drink.
Nevěřte tomu, že v hotelu s pěti hvězdami se vám nemůže nic stát. Americké úřady například před časem vydaly seznam nejvíc nebezpečných potravin, jemuž kraluje zelenina, především listová. Ani sebelepší kuchyně to nemůže nijak ovlivnit - pokud se přímo do ní dostanou nebezpečné bakterie už na poli, pečlivé čištění ani úprava už nic nezachrání .
Náš tip: Trápí vás na dovolené střevní potíže? Nedejte se!
I ve zmrazeném drůbežím mase dokážou přežít až 3 měsíce nebezpečné kampylobakterie, které bývají častějším zdrojem nákazy než známá salmonella nebo E.coli.
Luxusní hotel: v jídle může být jed
Rizikem může být i luxus, za který většina z nás považuje all-inclusive. Dostupné jídlo leží hodiny na švédských stolech, kde se donekonečna přihřívá. Teplota je ovšem tak nízká, že bakteriím spíš prospívá, než aby je ničila - a může vést i k tomu, že jídlo obsahuje přímo jed (botulin) a nikoli jen nebezpečné mikroorganismy. Zkušení lékaři proto doporučuji jídlo, které prošlo varem a servíruje se přímo.
V Egyptě a také v Indii se občas stává, že koupíte "balenou" vodu v láhvi, ale ta je již použita. Vyplatí se nakupovat proto v dražších obchodech. "Pokud je to možné, vyhýbejte se konzumaci ovoce a zeleniny bez slupky. Střevní potíže vám mohou způsobit i místní jídla, na která není naše trávení zvyklé. Proto bych vám doporučil opatrně vybírat restaurace a místa, kde budete jíst," připomíná MUDr. Marek Beneš z IKEMu.
10 dobrých rad
K dalším zásadám, které je dobré neustále opakovat, patří například:
- pijte nápoje v originálním balení nebo převařenou vodu
- balenou vodu po otevření rychle spotřebujte, aby nedošlo k její kontaminaci nebezpečnými bakteriemi
- nepoužívejte led, neznáte původ vody
- ovoce jezte pouze to, které si sami oloupete a omyjete převařenou vodou
- nejezte syrovou zeleninu a vyhněte se zmrzlině či tepelně nezpracovanému jídlu
- vyhněte se potravinám a jídlu z pouličního prodeje
- převařujte si vodu na čištění zubů nebo použijte balenou
- nekoupejte se a neoplachujte ve studnách a fontánách
- myjte si ruce po použití WC, před jídlem apod.
- před dovolenou užívejte probiotika jako je Lactobacillus GG a Saccharomyces boulardii
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Otrava jódem z potravin: Hrozí i nám?
Potrat doma a v klidu? Kolik stojí tabletka?
Nejlepší sex? Čeká vás po padesátce!