reklama

Kolik máme jíst vitaminu C? Nová studie přepisuje dosavadní hodnoty, jsou zastaralé

Světová zdravotnická organizace doporučuje příjem 45 miligramů vitaminu C denně. Hodnoty jsou však zastaralé a měly by být mnohem vyšší. Například podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin je to 80 miligramů pro ženy a 90 pro muže.

Foto: iStock

Zastaralou studií z období druhé světové války, která doporučuje příjem 45 miligramů vitaminu C denně, se řídí kromě Světové zdravotnické organizace také třeba britská Národní zdravotní služba, která považuje za optimální denní příjem 40 miligramů. Jak ale vychází z nové studie, hodnoty by se měly navýšit.

Výsledky studie z roku 1944 revidovali vědci z Washingtonské univerzity, uvedl deník The Independent. Původní výzkum měl zkoumat výživu britského obyvatelstva v období druhé světové války, kdy lidé trpěli nedostatkem vitaminů i potravin jako takových. 

Vedoucí výzkumník washingtonské studie Philippe Hujoel považuje "metodiku historické práce za šokující" a apeluje, aby instituce své doporučené dávky vitaminu C přehodnotily. Poukazuje na to, že vzhledem k historickým okolnostem byly hodnoty okolo 40 miligramů spíše snahou ochránit zejména námořnictvo před kurdějemi, nemocí způsobenou právě nedostatkem vitaminu C ve stravě. Nemoc se projevuje zejména krvácením z dásní až ztrátou zubů, krvácením pod kůží nebo sníženou odolností proti nemocem. 

Podle Hujoela je hlavním selháním, že vědci nebyli až doteď schopni revidovat výzkum, jehož autorem byl britsko-německý držitel Nobelovy ceny, sir Hans Adolf Krebs. Studii tehdy provedl na pouhých dvaceti dobrovolnících, občanech, kteří v době sledování nebojovali ve válce. 

Více vitaminu C potřebují kuřáci nebo lidé ve stresu

Nedostatek vitaminu C se projevuje únavou, bolestí svalů, kloubů, krvácením dásní nebo častými infekčními onemocněními. Extrémní nedostatek pak způsobuje zmíněné kurděje, dnes už poměrně vzácné onemocnění. Více vitaminu C, než je doporučená dávka 80 až 100 miligramů denně, potřebují kuřáci, lidé v dlouhodobém stresu nebo osoby, u nichž probíhá infekční onemocnění. 

Člověk musí vitamin C přijímat ve stravě, obsahují jej například jablka, citrusové plody, papriky, brokolice, melouny, tmavě zelená listová zelenina, rajčata, ananas nebo kiwi. Dostatek vitaminu C ale obsahuje také oblíbená korejská kvašená zelenina zvaná kimchi. Solidním zdrojem je také šípek, rakytník nebo brambory. 

reklama
reklama
reklama