reklama

Vejce od sousedů vás mohou stát zdraví, říká lékařka

Léto a prázdniny bohužel přejí infekcím. Co a kde na vás číhá a jak ochránit sebe i své děti radila v on-line rozhovoru lékařka z Hygienické stanice.

Foto: Thinkstock

Léto a prázdniny bohužel přejí infekcím. Co a kde na vás číhá a jak ochránit sebe i své děti radila v on-line rozhovoru lékařka z Hygienické stanice.  

Jednou z nejhorších možností, s níž se lze během prázdnin setkat, je  žloutenka. "V Praze se například nemocí nakazilo stejné množství dětí jako bezdomovců, přičemž většina nemocných dětí navštěvovala nějaké kolektivní vzdělávací zařízení, kde se nemoci šíří velmi rychle," upozornila hygienička MUDr. Zdeňka Jágrová, která byla naším hostem.

Pozor si dejte na spalničky!

Proto se doporučuje očkování hlavně malým dětem, ale pozor! Doktorka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Praha však varuje před neuváženým měněním očkovacího kalendáře.

"Riziko infekcí proti kterým je dítě chráněno tzv. pravidelným očkováním hexavakcínou je pro  malé dítě vyšší než možné riziko nákazy žloutenkou. Vždy je tedy třeba toto očkování upřednostnit před očkováním proti žloutence," uvedla lékařka.

Doporučujeme: Téma: Infekce a nákazy

Podle ní také záleží také na tom, zda předpokládáte, že budete s dítětem cestovat do oblastí jižní Evropy nebo mimo Evropu. Doktorka Jágrová však připomněla celoevropsky zvýšený výskytu onemocnění spalničkami. Proto doporučuje upřednostnit i toto očkování alespoň v první dávce.

Rizika vekovských prázdnin

Zajímavý dotaz se týkal mnohem méně exotických destinací: našich vesnic. Lidé si často myslí, jak zdravá jsou vejce "od sousedů! proti těm, která koup v obchodě. "Venkovské chovy mohou být promořeny salmonelózou i kampylobaktery stejně jako slepice chované průmyslově. Pokud budete používat pouze vejce čerstvá, tepelně opracovaná, vařená,smažená, na pečení riziko možné nákazy omezíte na minimum," připomněla doktorka Jágrová.

Také připomněla zásady, jak s vejci zacházet, abychom omezeili zdravotní rizika: "Vejce je vhodné skladovat v chladničce, neotírat a neomývat před skladováním abyste nenarušili ochranný film. Vejce by měla být čistá, nepokálená. Tím výrazně omezíte riziko," uzavřela lékařka.

Všechny odpovědi doktorky Jágrové na vaše dotazy naleznete v on-line rozhovoru dole pod tímto článkem. .

Náš odborník

MUDr. Zdeňka Jágrová

Lékařka s bohatou praxí a specializací v epidemiologii. Pracuje jako vedoucí odboru epidemiologie Hygienické stanice hlavního města Prahy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Žloutenka zničí celé tělo. Vyhněte se jí!

U moře jedině na lehátku. V písku žijí parazité

Jak uzdravit vlasy a pleť, radí lékárník i bylinkářka 

reklama
reklama
reklama