reklama

Tři kousky cukroví za den je maximum, varuje odbornice

I ti, kdo jinak myslí na zdravé stravování, si kolem Vánoc popustí uzdu. A pak všichni litujeme. Nechtěli byste letošní svátky pojednat trochu jinak? Poraďte se se známou odbornicí na správnou výživu, dietoložkou Karolínou Hlavatou.

Foto: Royalty free by Profimedia

I ti, kdo jinak myslí na zdravé stravování, si kolem Vánoc popustí uzdu. A pak všichni litujeme. Těm, kdo chtějí letošní svátky pojednat trochu jinak, radila známá odbornice na správnou výživu, dietoložka Karolína Hlavatá.

Máslové cukroví, majonézový salát, mastná pečeně - nástrah svátečního stolu je mnoho. Asi největší "ránu" nám zasadí doporučení naší odbornice, že bezpečnou dávkou z hlediska zdravé výživy  jsou pouhé tři kousky cukroví za den!  Při větší dávce už si koledujeme o potíže nejen na Štěpána.

Co je horší - přejídání jednou za čas, jako třeba právě o Vánocích, nebo každý den trochu? Doktorka Hlavatá doporučuje raději jíst pokud možno stále podle určitých zásad a denně si dopřát "něco malého" mimo, než se přejíst moc. "To pak může lehce vyústit v poruchu příjmu potravy (zejména bulimii)," uvedla ve své odpovědi.

Bílé pečivo má  méně kalorií

Určitě vás zaujme i další informace. "Celozrnné pečivo má dokonce vyšší energetickou hodnotu než bílé, zato má ale i vlákninu, vitaminy a minerální látky. Jinak platí, že při redukční dietě je vhodné pečivo a přílohy omezit (na cca 3-4 porce/den, kdy porce je 1 ks pečiva, krajíc chleba). Nikoli však úplně vynechávat, neboť hrozí jo-jo efekt po skončení redukční diety,"  uvádí PhDr. Karolína Hlavatá.

Čtěte také: Zjistěte, která jídla vám škodí nejvíc >>

Příliš velký přísun kalorií je však jen jednou stránkou věci. Tou druhou jsou zdravotní rizika, která z určitých druhů jídle vyplývají. Téměř vždy však je možné je nahradit zdravější variantou.  Přečtěte si kompletní rozhovor s doktorkou Hlavatou, kde připomíná i spolehlivé vodítko, které nám pomůže s výběrem těch správných potravin. Je to logo Vím, co jím. Jako jediné, označuje kvalitní potraviny podle nutriční hodnoty.

Jak položit otázku?

Mnoho z vás je zklamaných, když se nedočká odpovědi. Moc nás to mrzí, ale dotazů se vždycky sejde daleko víc, než na kolik naši odborníci zvládnou v časovém limitu vyhrazeném pro on-line rozhovor odpovědět. Vybírají si sami podle toho, zda dotaz lze zodpovědět v pouhých několika řádcích a zda je natolik typický, aby přinesl podstatné informace i pro ostatní čtenáře. Proto se, prosím, pomocí tlačítka VŠECHNY POLOŽENÉ DOTAZY dole pod článkem podívejte i na otázky ostatních čtenářů, zda v nich nenajdete odpověď také pro sebe.

Náš odborník

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. 

Absolvovala bakalářské studium Veřejného zdravotnictví na 3. lékařské fakultě v Praze, na Masarykově univerzitě v Brně vystudovala obor Zdravotní vědy - Pedagogická specializace výživa člověka. Postgraduální studium absolvovala v oboru Fyziologie a patofyziologie člověka. Od roku 2003 pracuje jako dietolog v Endokrinologickém ústavu v Praze. Publikuje v domácích i zahraničních časopisech, aktivně se účastní kongresů, konferencí a přednáškových akcí pro odbornou i laickou veřejnost. Je odborným garantem iniciativy Vím, co jím a piju.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chcete zhubnout? Najděte si správné potraviny

Déčko neochrání, vitamíny mohou zabít

Už ji nemiluju, ale chci s ní žít. Mám jí to říct?

 

reklama
reklama
reklama