reklama

Strach z masa aneb Mohou párky za rakovinu?

S teplými dny se ze zahrad, teras a balkónů začíná valit dým - grilovací sezóna je v plném proudu. A s ní i zvýšené množství masa a uzenin, které tak do sebe dostaneme. Jak moc jsou nebezpečné?

Foto: Thinkstock

Jídelníček bez steaků, kotlet, řízků a klobásek, zlý sen všech milovníků masa. Na druhou stranu přemíra čehokoli většinou škodí. A podle Světové zdravotnické organizace je to i případ zpracovaného masa. Jeho častá konzumace a vyšší riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku spolu prokazatelně souvisí.

Skupina expertů Světové zdravotnické organizace po důkladném přezkoumání dostupných zdrojů dospěla k závěru, že konzumace červeného masa je pro člověka pravděpodobně karcinogenní, tedy vyvolávající rakovinu.

I boloňská omáčka?

Vypozorovali zejména souvislost s kolorektálním nádorem, ale také s rakovinou prostaty a slinivky břišní. Zpracované maso pak bylo rovnou zařazeno do skupiny karcinogenních potravin, které jsou jednou z vyvolávajících příčin karcinomu tlustého střeva.

Červené maso je jakékoliv maso pocházející ze svaloviny savců - hovězí, vepřové, skopové, telecí, jehněčí, koňské či kozí. Zpracované maso je to, které bylo upraveno:

  • solením
  • nakládáním
  • uzením
  • kvašením
  • jakýmkoliv jiným procesem za účelem zlepšení chuti nebo trvanlivosti

Nejčastěji tímto procesem prochází vepřové a hovězí. Upraveny mohou být samozřejmě i jiné druhy masa, vnitřnosti nebo krev. Mezi zpracované maso patří též šunky, párky, salámy, sušené hovězí, nakládané maso a na mase založené omáčky jako například boloňská.

Češi maso milují

Úroveň konzumace červeného masa se napříč různými zeměmi liší. Například průměrný Čech sní této potraviny za rok okolo 80 kilogramů, což je průměrná hmotnost českého muže. Závěr expertů zní, že padesátigramová porce zpracovaného masa denně zvyšuje riziko vzniku kolorektálního karcinomu o 18 procent.

"Nebezpečí výskytu tohoto karcinomu kvůli konzumaci zpracovaného masa zůstává malé. Nicméně s rostoucím zkonzumovaným množstvím stoupá,“ říká doktor Kurt Streif z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny. Její pracovní skupina v tomto případě zkoumala více než osm stovek studií.

Ty se zabývaly souvislostí mezi spotřebou červeného nebo zpracovaného masa a více než 12 druhy rakoviny v mnoha zemích s odlišnými stravovacími návyky. Nejvýznamnější důkazy pocházejí z velkých studií prováděných v minulých 20 letech.

Důležitá je míra

"Naše zjištění podporují obecně známá doporučení o omezení příjmu červeného masa," vysvětluje doktor Christopher Wild, ředitel této agentury. "Na druhou stranu má tento typ masa významnou výživovou hodnotu. Proto je na jednotlivých vládách a jejich regulačních orgánech, aby zhodnotily rizika a vyvážily je s přínosy tak, aby sestavily co nejrozumnější výživová doporučení," dodává. Stejně tak každý člověk musí zvážit, jaké množství zkonzumovaného masa je pro něj ještě prospěšné a jaké již představuje zbytečné riziko.

Co na to říkájí odborníci ze světa? 

Světová zdravotnická organizace v souvislosti s výše uvedeným tématem nejčastěji reaguje na následující dotazy:

  • Jaká úprava masa je nejhorší? Během tepelných úprav při vysokých teplotách, smažení nebo grilování vzniká více karcinogenních sloučenin, než při jiných.
  • Mám tedy jíst jen syrové maso? Data ohledně konzumace syrového masa a vzniku rakoviny nejsou k dispozici. Co byste však měli zvážit, je vyšší riziko infekce.
  • Kolik případů rakoviny jde ročně na vrub konzumaci červeného a zpracovaného masa? Podle nedávných odhadů může jít celosvětově až o 34 000 úmrtí na rakovinu ročně.

Zdroje: www.iarc.fr, www.iarc.fr

více na uLékaře

reklama
reklama
reklama