Sladkosti pro štíhlé: Bez cukru i bez umělých sladidel!
Cukr bývá označován za "bílý jed. Umělá sladidla mají také hroznou pověst. Co nám zbývá, když bez sladké chuti nelze existovat podobně jako nelze žít bez soli? Stačí lístek z truhlíku za okny a máte vystaráno!
Cukr bývá označován za "bílý jed. Umělá sladidla mají také hroznou pověst. Co nám zbývá, když bez sladké chuti nelze existovat podobně jako nelze žít bez soli? Stačí lístek z truhlíku za okny a máte vystaráno!
S rostlinou Stevia Rebaudiana, neboli Stévie sladká, je čaj, káva či cokoliv jiného je příjemně sladké, bez nepříjemné pachuti umělých sladidel.
Sladká Evropa
Evropská komise nedávno schválila používání stévie jako sladidla v potravinách a nápojích. Díky tomu si budeme moci i v Evropě vybrat z více nízkokalorických potravin a nápojů.
Extrakt ze stévie používá jako nízkokalorické sladidlo hlavně v Japonsku a Americe. V Evropě zatím jen ve Švýcarsku, které není součástí EU, a ve Francii, které byla v roce 2009 udělena výjimka.
Pionýrem mezi výrobci, kteří v Evropě uvedli na trh nápoj slazený stévií v kombinaci s jinými přírodními sladidly, byla společnost Coca-Cola. Ta v březnu 2010 představila francouzským spotřebitelům nápoj Fanta Still, který má o 30 % nižší obsah cukru
Stévie obsahuje glykosidy steviosidy, které jsou 200-300x sladší než cukr. Dobře se rozpouštějí ve vodě a odolávají i vysokým teplotám (až 270°C), takže lze stévií sladit jak studené, tak teplé nápoje a pokrmy.
Nejen sladí, taky léčí
Tradiční přírodní medicína domorodého obyvatelstva Paraguaye a Brazílie používá stévii i proti vysokému tlaku, únavě, depresím, infekcím, ke snížení kyselosti moči a ke zlepšení trávení.
Rozšiřuje cévy, snižuje krevní cukr, má močopudné účinky. Z dalších efektů se deklarují antibakteriální, antifungální, antivirové a protizánětlivé.
Jako sladidlo je stévie vhodná jak pro diabetiky, tak pro všechny, kteří chtějí svou váhu udržet na uzdě. Umělá sladidla se využívají zcela běžně i v potravinářství, kde se jimi sladí např. žvýkačky či dietní potraviny. Nejčastěji používané sladidlo aspartam je nejen zdraví škodlivé, ale dokonce podporuje ukládání tuků v těle. Aspartam je také velmi nebezpečný pro lidi trpící fenylketonurií.
Bezpečná a vyzkoušená
Rostlina stévie je nevelký keř z čeledi hvězdicovitých. Lístky stévie se sbírají a suší ihned poté, co dosáhnou maximální sladkosti. Zpracování se podobá přípravě čaje, kdy se sušené lístky namáčí do vody a tím se uvolní nejsladší látky listů.
Ke slazení používají paraguayští indiáni přímo sušené lístky nebo jejich drť. Bylinu povaří s čajem nebo se zamýšleným nápojem (případně ji předem svaří s vodou, čímž získají sladkou tekutinu, kterou lze využít ke slazení).
Získaná přísada je vysoce čistým stéviovým sladidlem, které se může dále používat v kombinaci s dalšími sladidly jako je cukr, med, ovocná šťáva apod.
Bezpečnost steviolových glykosidů, které společnost Coca-Cola využívá, je založena na více než 25 letech vědeckého výzkumu sladkých látek v listech stévie a na publikovaných bezpečnostních studiích v rámci důsledného a souborného vědeckého výzkumného programu, který zadaly společnosti Coca-Cola a Cargill.
Pořád k dispozici
K domácímu pěstování se nejlépe hodí stévie víceletá. Na podmínky není náročná a zaručeně zdravé sladidlo můžete mít kdykoliv po ruce. Hodí se totiž i k domácímu pěstování, které není vůbec náročné. Úspěch s ní budou slavit i hodně špatní zahradníci.
Zkuste si ji co nejdřív zasadit - Semena stévie jsou dostupná ve specializovaných zahrádkářských prodejnách a českých zahradnických centrech. Sazenice můžete koupit v některých zahradnictvích. Začít s pěstováním můžete už v únoru.
Přes celé léto vydrží bez problémů v truhlíku na balkóně, ale v zimě ji musíte přemístit za okno vašeho obýváku. A jak ji použít? Stačí jen utrhnout pár lístků a vložit je do čaje či kávy. Stejně tak můžete osladit i jakékoliv jiné pokrmy.