reklama

Sladkosti bez cukru? Taky nejsou řešením

Ať už pečete sami nebo si cukroví objednáte, pro většinu lidí jsou Vánoce spojené s orgiemi sladkostí. Odolat prý prostě nelze. Možná, že jste letos zkusili sladkosti bez cukru a máte pocit, že jste tak problém jednoduše vyřešili. Nic v životě však není zadarmo...

Foto: Isifa/Thinkstock

Ať už pečete sami nebo si cukroví objednáte, pro většinu lidí jsou Vánoce spojené s orgiemi sladkostí. Odolat prý prostě nelze.  Možná, že jste letos zkusili sladkosti bez cukru a máte pocit, že jste tak problém jednoduše vyřešili. Nic v životě však není zadarmo...

Pokud sníte 100 g cukroví plněného máslovým krémem s oříšky a čokoládovou polevou nebo třeba i stejné množství vanilkových rohlíčků, získali jste právě tolik kalorií, jako byste si dali kompletní  oběd se sníženým obsahem energie. Podíl sacharidů a tuků je navíc výrazně vyšší.

Cukr je vždycky cukr

Lidé si často neuvědomují, že mezi sacharózou - obyčejným řepným cukrem, laktózou (mléčným cukr), glukózou nebo fruktózou (přírodní cukry v ovoci) z hlediska ukládání není žádný rozdíl!

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Všechny cukry jsou stejné. Nebojte se sladidel!

Umělá sladidla tento podíl výrazně mění. Nemusíme se bát (tolik) o linii, ale ani o zdraví našich zubů, protože umělá sladidla neposkytují výživu ani bakteriím zubního kazu. 

Jenže se stále častěji říká, že náhradní sladkosti jsou škodlivé - jednak mohou zvyšovat riziko rakoviny a jednak ještě víc zvyšují závislost na sladkém. Tím pak vedou naše chutě k tučným průmyslově zpracovaným jídlům plným prázdných kalorií.

Jak vybrat umělá sladidla?

Existují však horší a lepší volby. Podívejte se na druhy umělých sladidel:

Zřejmě tou nejhorší volbou je cyklamát - souvislost s rakovinou prokázalo několik studií. V EU je však dosud povolený, zatímco v  USA či v Norsku je zakázaný.  

Sacharin - je zcela bez kalorií, i když má 200x až 700x vyšší sladivost než řepný cukr. Studie na hlodavcích ze 70. let prokázala souvislost se vznikem rakoviny. Potkani však byli vystaveni obrovským dávkám, které u člověka nemohou nastat, což prokázala celá řada dalších studií.  Přesto je stanovena denní hranice  5 mg na kilogram tělesné váhy, která by se měla dodržovat.  Je obsažen v pečivu, džemech, dresingu na saláty nebo ve žvýkačkách.

Alkoholová sladidla - nejde o  alkohol, jen mají podobný chemický vzorec.  Pod názvy jako sorbitol, xylitol, manitol nebo maltitol najdeme vcelku bezpečná sladidla. Obsahují však nezanedbatelný podíl energie - skoro polovinu množství, jako běžný cukr. Také mohou ve vyšším množství způsobovat průjem, protože se ve střevech nevstřebávají dokonale.

Z cukru, a přesto umělá

Aspartam - je asi 200x sladší než cukr, take je ho potřeba opravdu malé množství. Proto je zanedbatelný i obsah energie. Podel některých studií rovněž vede k rozvoji rakoviny nebo depresí.  Za bezpečnou dávku je však považováno množstv í zhruba 50 mg.

Sukralóza - známe ho pod názvem Cukren. Má dosud nejlepší chuť ze všech náhražových sladidel, skutečně ho nepoznáte. Vyrábí se sice opravdu z cukru, ale nemá s ním nic společného. Je zhruba 600x sladší než cukr, neobsahuje žádné kalorie a nemění se pod vlivem teplot. Proto se používá často při pečení. Jeho denní doporučená dávka je 15 mg na kilogram váhy. 

Stévie - přírodní látka z rostliny Stevia rebaudiana je terpve rok povolena v EU jako přídatná látka do potravin. Je asi 300x sladší než cukr. Nadšení poněkud zchladí fakt, že do roku 1994 byla považována za nebezpečnou kvůli vzniku mutagenů při metabolických pochodech u zvířat i lidí.

Zdá se tedy, že ani náhradní sladidla nás úplně nezachrání. Co je tedy lékem, díky němuž naše touha po sladkém nemusí mít žádné katastrofální následky? Je to citát z notoricky známého "vánočního" filmu: "Přiměřeně, přiměřeně..."

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pravda a mýty o umělých sladidlech. Porovnejte si je!

Pozor! Za měsíc můžete být drogově závislí na čokoládě

Jak se naučit odolat chuti na sladké? Zaručený návod

reklama
reklama
reklama