Nepijte horkou kávu. Vysoká teplota zvyšuje riziko rakoviny, varují vědci
Lidem, kteří pijí větší množství kávy nebo čaje, hrozí téměř třikrát vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny jícnu. Tato spojitost se zvyšuje v závislosti na teplotě nápoje, ukazuje nová studie.
Výsledky nové studie publikované v magazínu Clinical Nutrition zjistily souvislost mezi teplotou kávy či čaje a pravděpodobností vzniku rakoviny. Výzkumníci a výzkumnice z Univerzity of Cambridge a Karolinska Institutet ve Švédsku analyzovali data od více než 580 tisíc lidí z Velké Británie a Finska.
Respondenti, kteří uvedli, že pijí kávu "horkou", měli 5,5krát vyšší riziko vzniku rakoviny jícnu. Těm, kteří označili, že mají rádi kávu "velmi teplou", hrozilo smrtelné onemocnění 4,1krát více, 2,7krát více zase těm, kteří si dopřávali "teplý" kofeinový nápoj.
Rakovina jícnu je relativně vzácný typ onemocnění. Studie nenašla žádnou spojitost mezi kávou a nejčastějšími druhy rakoviny, jako je onemocnění tlustého střeva, konečníku nebo slinivky. Nejpravděpodobnější hypotéza tak podle odborníků je, že teplo z horkých nápojů poškozuje jícen.
"Horké nápoje mohou způsobit zánět jícnu, který je předchůdcem rakoviny. Zjistili jsme, že horká voda podporuje vznik nádorových buněk u krysích a myších modelů jícnu," píše se ve studii.
Jeden z autorů studie, Stephen Burgess, pro web deníku The Independent uvedl: "Ačkoli souvislost s jakýmkoli typem rakoviny je nežádoucí, naše šetření obecně přináší dobré zprávy pro pijáky kávy, protože nebyly nalezeny žádné důkazy potvrzující přímý vliv konzumace kávy na jakýkoli hlavní typ rakoviny."