reklama

Pár dobrých důvodů, proč si na hranolky nechat zajít chuť

Z hranolků se tloustne, zvlášť když si je dopřáváte často. To ale není jediný důvod, proč nám škodí. Podívejte se, proč bychom se měli téhle oblíbené pochoutce radši úplně vyhnout. Z hlediska zdraví jde o naprostý vynález zkázy!

Thinkstock
Thinkstock | Foto: Thinkstock

Hranolky obsahují ideální kombinaci tuků a sacharidů - ideální proto, že právě tato kominace nám chutná. Až tak, že se hned cítíme šťastnější a spokojenější. Jinak samozřejmě o ideálu z hlediska správné výživy nemůže být řeč.

U nás jsme na tom ještě relativně dobře. Představte si ale, že v USA uvádí 13 procent rodičů, že "zelenina", kterou jejich batole jí, jsou právě … hranolky. Vždyť jsou to přece brambory… 

Tuk

Je ho tam dost - v tom lepším případě víc než desetina váhy, konkrétně 13 procent. Pokud ale nevychytáte správný postup a jsou nasáklejší, vyšplhá se obsah tuku až k úctyhodným 20 procent. Takže nepřekvapí, že malá (opravdu malá, obvykle sníme víc) 100 gramů porce obsahuje 810 kJ neboli 193,59 kcal. Možná tomu nevěříte, protože jste buď mladí a/nebo má váš metabolismus mimořádně dobré tovární nastavení, ale pro většinu lidstva jsou hranolky doopravdy vynálezem zkázy.

Špatný tuk

Smažení a fritování dělá lahodnou chuť, ale vzniklý špatný druh tuku - nasycený tuk - obyčejnou bramboru promění v časovanou bombu rakoviny, cukrovky a srdečních onemocnění. V poslední době se sice o nich přestalo mluvit jako o původci všeho zla, ale právě nasycené tuky vědci neomilostnili.

Pořád jsou považovány za původce ucpávání tepen a vytváření usazenin v krevním řečišti. Tyto nevhodné tuky také zvyšují hladinu špatného cholesterolu a tím, že zůstávají v těle dlouho, naopak snižují hladinu dobrého cholesterolu. V cévách se tvoří tukové shluky, které se v podobě voskových plat usazují na stěnách, ucpávávají je a vedou k mrtvici a infarktu.

Už příjem větší než tři procenta těchto tuků v denní potravě (zhruba sedm gramů, což je asi jedna porce hranolků) zvyšuje riziko vzniku rakoviny až o 50 procent. Mohou za to transtuky, neboli transmastné kyseliny, což jsou nebezpečné rakovinotvorné látky. V přirozné formě téměř neexistují, vznikají jen právě při přepalování určitých tuků. Mají sice stejné množství kalori jako ty ostatní, ale ucpávají tepny.

Škodlivé sacharidy

Brambory v syrovém stavu obsahují škroby, což jsou polysacharidy. Zejména to platí o bílých bramborách, přibližně varného typu C, z nichž se hranolky připravují nejčastěji - aspoň ty kupované. A právě tento druh se v těle prokazatelně nejsnáze mění v cukr. Pokud jej nespotřebujeme hned, jeho energie se rovnou uloží do tukových zásob. Pokud konzumujete rychle se vstřebávající sacharidy pravidelně, v těle se zvýší produkce inzulínu. A pokud se ten dlouhodově vytváří ve velkém množství, v organizmu se rozvine inzulínová rezistence. A to je první krok k cukrovce.

Spousta chemie

Jíst často smažené potraviny lze tak trochu přirovnat třeba ke kouření cigaret. Při smažení dochází k tepelnému rozkladu látek, které jsou prokazatelnými karcinogeny. Přepalování škrobu v hranolkách z brambor vzniká velké množství  akrylamidu a glycidamidu. Tyto látky přitom vědci považují za jedny z viníků rakoviny.

Věda potvrzuje, že při smažení nebo pečení při vysokých teplotách (vyšších než 120 °C) po delší dobu se může akrylamid vytvořit v mnoha potravinách, zejména v těch s vysokým obsahem škrobu. Jsou to kromě hranolků také čipsy, sušenky a bohužel i knackebrot. Akrylamid je rovněž považován za neurotoxin, který se při pravidelné konzumaci usazuje v těle a při vyšší hladině přispívá k poruchám vnímání a možná dokonce k Alzheimerově chorobě.

Sůl

Doporučení odborníků zní na maximálně 2000 miligramů soli denně, ale většina z nás jí sní denně až čtyřikrát tolik. V tom nejsme v ČR žádnou výjimkou, podobně je na tom celý vyspělý svět.  Důvodem je vysoký obsah tzv. skryté soli, vyskytující se v potravinách, které běžně kupujeme v obchodech: sýry, uzeniny, pečivo - a to i sladké, masné výrobky, dresingy a omáčky. K tomu hranolky už jen v běžné malá porci skrývají 600 miligramů soli,  což je třetina doporučeného množství. Přitom nadbytek soli v organismu vede k vysokému tlaku, poškození srdce i ledvin a k mrtvici.

Tloustnutí

Obecně asi všichni víme, že z tučných jídel se tloustne a že hranolky tučné jsou. To ale není všechno. Hranolky stejně jako neštěstí nechodí nikdy samy - obvykle s sebou "táhnou" burger, kečup, majonézu a další potraviny, které taky mezi vzory zdraví nepatří. Navíc všechny obsahují cukr, který má tolik špatných vlastností, že jeho vliv na zrak (makulární degeneraci) už nemůže ani překvapit.

Závislost

Právě toto "řetězení"  jednotlivých nevhodných složek jídla vytváří další hranolkovou záludnost. Různé totiž studie prokázaly, že konzumace potravin s vysokým obsahem tuku a sacharidů vzbuzuje v mozku závislost, podobnou drogové. Takže čím víc jich níme, tím víc po nich toužíme - a jsme stále méně schopní toto bažení ovládnout. Jasně, že jedna kapsička s hranolky za čas nám uškodit nemůže, ale právě na tuto souvislost myslete, pokud se chcete závislosti zbavit. Každá nová "dávka" vás totiž hodí zase zpátky na začátek.

reklama
reklama
reklama