Přílohy k jídlu: Ano, nebo ne?
V naší kultuře bylo vždy zvykem jíst přílohy. K masu rýži či brambory, k omáčkám knedlíky a vzít si šunku bez rohlíku bylo téměř nemyslitelné.
V naší kultuře bylo vždy zvykem jíst přílohy. K masu rýži či brambory, k omáčkám knedlíky a vzít si šunku bez rohlíku bylo téměř nemyslitelné.
Přílohy se jedí z několika důvodů - maso bylo a je drahé a nasytit se pouze jím nepřipadalo v úvahu, přílohy také jídla zpestřují a doplňují pokrmy o živiny. Poslední dobou se ale proti přílohám brojí a doporučení o vhodnosti jejich vynechávání se jen množí.
Ani přílohy však nemůžeme házet do jednoho pytle. Existují totiž přílohy vhodné a nevhodné. Velmi vždy záleží na vašich osobních cílech. Dalo by se říct, že úplně pro všechny nejsou vhodné smažené hranolky a knedlíky. Kromě jednoduchých sacharidů a tuku totiž neobsahují žádné cenné nutriční látky.
Co se týče těstovin, je situace podobná
Těstoviny jsou složené převážně z bílé pšeničné mouky a vody, proto ani ty vám žádné benefity nepřinesou. Jsou rychlým zdrojem energie, který se ale bez dostatku pohybové aktivity uloží ve formě podkožního tuku. Pokud máte těstoviny rádi, zaměřte se na ty celozrnné, které obsahují více minerálních látek, déle se vstřebávají a mají nižší glykemický index. Nezapomínejte, že >
Více tipů pro štíhlou postavu a videotéka cvičení na www.fithall.cz
Jíst pečivo téměř ke všemu je také spíš otázkou zvyku. Pokud chcete hubnout, nebo si rozumnou hmotnost udržet, snižte jeho příjem na minimum. Světlé a sladké pekárenské výrobky nejezte vůbec, volte spíš produkty s velkým obsahem celozrnné mouky.
Průmyslově nezpracované potraviny jsou nejlepší...
...proto jezte brambory, batáty, rýži, jáhly, pohanku, proso, kroupy, amarant či quinou. Každá z uvedených surovin má jiný poměr živin a jinou energetickou hodnotu, ale také chuť. Jídelníček by měl být pestrý, proto je optimální tyto přílohy střídat.
Nejzdravější a nejdietnější přílohou je jednoznačně zelenina. Když si dáte dušenou mrkev, hrášek či kukuřici, získáte spoustu sacharidů, které vám dodají energii na cvičení. Ostatní druhy zeleniny, jako je brokolice, zelené fazolky, špenát a podobně, obsahují sacharidů i kalorií velmi málo, proto je vhodné zařazovat je do jídelníčku právě v době hubnutí. Aby vaše hmotnost nerostla, dávejte si přílohy s obsahem sacharidů hlavně dopoledne a k obědu. Večer pak na sacharidech uberte.
Konkrétně by jídelníček mohl vypadat tak, že si ráno připravíte kaši z ovesných vloček, k obědu si dopřejete porci rýže a tofu a večer si dáte kousek libového masa s dušenými fazolovými lusky.
Nejezte pečivo
V pozdních odpoledních a ve večerních hodinách už nejezte pečivo (ani celozrnné, ani knäckebroty), nejezte rýži, brambory ani těstoviny. Zeleninu si naopak můžete naložit v téměř jakémkoliv množství (kromě již zmíněné mrkve, hrášku a kukuřice).
Jíst menší množství příloh a větší množství masa a jiných proteinů je sice trochu dražší, ale uvidíte, že se vám to nakonec vyplatí - proteiny vás totiž zasytí na mnohem delší dobu.
Největší dietní chybou, kterou můžete udělat...
...je celý den nejíst skoro nic a večer si dát velký talíř těstovin. Nevyužité sacharidy se velmi snadno přemění v tuk, rozkolísáte si hladinu krevního cukru a navíc budete mít opět po chvíli pocit hladu.
Odnaučte se jíst přílohy automaticky vždy a ke všemu, ale přemýšlejte o tom, co si do úst vkládáte. Přesně to totiž pak bude vidět v létě v plavkách.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Jak se motivovat ke cvičení? Zkuste motivační citáty
Na co si dát pozor na etiketách potravin
Jak si správně rozvrhnout jídlo během dne (noci)?