reklama

Pořádná snídaně? Zbytečnost, jen kalorie navíc

Snídejte, radí odborníci neustále. "Když se ráno najím, mám pak hlad celý den a sním toho víc," namítáme my jedlíci. A máme pravdu. Padl další dietní mýtus!

Foto: Profimedia.cz

Snídejte, radí odborníci neustále. "Když se ráno najím, mám pak hlad celý den a sním toho víc," namítáme my jedlíci. A máme pravdu. Padl další dietní mýtus!

Výzkum vědců z německého Mnichova ukázal, že velká snídaně nám sice (většinou) zabrání dát si dopoledne svačinu, ale nemá však  žádný dopad na příjem kalorií, zkonzumovaných v průběhu celého dne.

Jen víc kalorií

Ukazuje se, že sebebohatší jídlo ráno nám nezabrání mít hlad zase večer - na to je odstup příliš velký. Podle odborného časospisu Nutrition velká snídaně nesníží množství přijaté potravy u oběda a večeře, ale naopak zvýší celkový denní příjem kalorií.

Výzkumu v Centru výživové medicíny Else-Kroner-Fresenius se zúčastnilo 380 dobrovolníků, z toho 100 lidí s normální váhou a 280 obézních, kteří chtěli zhubnout. Někteří si dopřávali velké snídaně, jiní menší, další vynechávali snídaně úplně. 

Dobrovolníci přijímali průměrně kolem 500 až 550 kalorií při obědě a při večeři prakticky bez ohledu na to, co snědli ráno. Kalorie přijaté při snídani zkrátka jen zvyšovaly energetickou hodnotu z potravin snědených v průběhu celého dne...

Snídejte málo, ale kvalitně

Lidé, kteří si dopřávali snídaní asi o 400 kalorií větší, než je typická malá snídaně, měli posléze tendenci zkonzumovat zhruba o 400 kalorií více i během dne.

Pokud tedy chceme zhubnout, musíme s omezováním začít už od rána.  To ale neznamená, že bychom měli ráno vyrazit do světa hladoví. Naopak, do hodiny po probuzení máme sníst první jídlo dne, abychom nastartovali metabolismus a podpořili spalování kalorií.

Je však třeba snížit příjem kalorií přijatých při snídani.  Snídaně tedy musí být sice malá, ale vhodně složená. Rozhodně se ale vyvarujte příliš velké porce tučné stravy s vysokým obsahem sacharidů. 

Co teda jíst po ránu?

První jídlo dne by mělo pokrýt 20 až 30 procent denního energetického příjmu a skládat se z bílkovin a složitých sacharidů. Pokud si dáte "guláš od včera", budete se muset po zbytek dne už pořádně krotit. Dokážete to? Lepší je rozložit si jídlo rovnoměrněji.

I když se doporučují především bílkoviny, dobrou volbou není ani slanina či šunka se smaženými vejci, natož párky!, ale už vůbec ne oblíbená sladká snídaně ze sladkého pečiva. V prvním případě obsahuje příliš mnoho tuků, ve druhém zase nadměrné množství cukrů.

Chybou je i sázka na tolik doporučované vločky. "Mezi rozšířené přestupky proti redukční výživě patří například snídaňové cereálie," říká nutriční terapeutka Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

Lupínky a müsli totiž dodají velké množství energie už v malém množství. „Cereálie jsou vhodné pro sportovce a fyzicky aktivní populaci. Rozhodně je však nedoporučuji zařazovat do redukčního jídelníčku," dodává Galová.

Ze slaných snídaní je nejlepší volbou chléb s tvrdým sýrem (v ideálním případě bez másla), nebo s vařeným vejcem.

Vejce - naše spása

Podle nových výzkumů amerického Rochesterova Centra pro obezitu konzumace vajec k snídani pomáhá omezit energetický příjem během zbytku dne až o 400 kalorií. 

Podle jejich studie ženy, které jedly k snídani 2 vejce, se cítily sytější a méně toho snědly k obědu než ženy z kontrolní skupiny se sacharidovou snídaní, ačkoliv obě jídla byla kaloricky srovnatelná.  "Vaječné" ženy dokonce jedly méně i v dalších 36 hodinách, a to v průměru o 417 kalorií.

A cholesterolový mýtus? Ten už také neplatí - rozhoduje celkové množství zkonzumovaných živočišných tuků a je jedno, zda z vajec či jiných zdrojů.

reklama
reklama
reklama