reklama

Po kterých dietách se tloustne? Překvapí vás to!

Čím víc se snažíte zhubnout,tím víc tloustnete? Pozor na některé "zaručené" diety!

Foto: Isifa/Thinkstock

Máte pocit, že čím víc diet držíte, tím jste tlustší? To se vám nezdá, většinou je to tak.

"Pokud někdo zkouší jednu dietu za druhou, zpomalí si metabolismus, který pak jakékoli jídlo, které dostane navíc, ukládá v obavě z dalšího hladu do tukových zásob," vysvětluje Iva Málková ze sdružení Stop obezitě.

Z diet se přibírá

Podle této průkopnice zdravého hubnutí se naopak nejlépe kila shazují těm, kdo třeba mají mírnou nadváhu, ale v životě nedrželi dietu. Jejich metabolismus stačí jen postrčit, trochu mu ubrat na talíři a kila mizí.

Doporučujeme: Téma: Diety a hubnutí

Před nedávnem potvrdili vědci v největší a nekomplexnější studii všech dob: po dietě přiberete a navíc si můžete vážně poškodit zdraví. Čím víckrát za život dietu absolvujete, tím hůř pro vás. Z původních pěti kilo navíc je najednou patnáct a nejdou dolů už vůbec. Výzkum přitom vyšel ze zkušenosti 19 tisíc lidí sledovaných v průběhu čtyř let v celkem 30 studiích, takže je opravdu průkazný.

Po čem opravdu ztloustnete?

Po hladu

Po každé dietě, při které máte hlad. Neustálý stres a odpírání nikdo nevydrží dlouho, a pak se dostaví reakce. Ze začátku úžasným způsobem zhubnete, ale nakonec skončíte s těžkým jo-jo efektem, vyšší hmotností hlavně zhoršenými parametry - krevní tlak, cholesterol, často i krevní cukr.

Mnoho odborníků tvrdí, že cukrovku si lze nejen "vyžrat", ale také vyhladovět opakovanými přísnými dietami

Lidé však dokonce často věří, že hlad je nutnou součástí diety, bez něhož se zhubnout nedá. Přitom je to právě naopak. Vyhladovělé tělo, vděčné za každou porci jídla, si začne okamžitě vytvářet zásoby na horší časy a živiny začne ukládat do tuků.

Po light potravinách

Bohužel neplatí, že místo jedné klasické müsli tyčinky můžu sníst dvě jiné v light verzi. Tyto potraviny mají sice méně tuku, případně i cukru, ale některé jejich složky energetický příjem naopak zvyšují (např. zahušťovadla). Při výrobě light potravin se totiž místo odstraněných složek musí přidat něco jiného, aby to vůbec drželo pohromadě. A to jsou bílkoviny nebo - a to většinou - sacharidy.

Po velkém množství masa

Paleodieta nebo přirozenější formy proteinových diet (mimo uměle připravené koktejly, což je kapitola sama o sobě) doporučuje velký přísun masa a mléčných výrobků bez ohledu na jejich tučnost. Celkový podíl bílkovin na celkovém příjmu energie v rámci této diety přesahuje 35 %, což je dvakrát více, než  uvádějí doporučení, zaměřená na prevenci civilizačních chorob.

Po všech extrémech

Nevhodné jsou podle lékařů ty redukční režimy, které buď zakazují některou potravinu nebo skupinu potravin (např. Atkinsova dieta zakazující sacharidy či konzumace pouze ovoce a/nebo zeleniny), nebo se naopak striktně povolují jen na jednu nebo několik málo potravin (ananas, vejce, "zrní" atd).

Bohužel, pokud nechceme, aby nám dieta uškodila, musíme se řídit zdravým rozumem. "Složení diety musí být pestré a obsahovat všechny živiny (bílkoviny, sacharidy a tuky) ve správném poměru a složení. Příjem a výdej energie musí být v rovnováze a veškeré změny musí probíhat pomalu a dlouhodobě,"  připomíná MUDr. Jan Piťha, CSc. předseda Fóra zdravé výživy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vědci otočili: Tuk není nejhorší, víc škodí pečivo

Lenost není hřích. Válejte se a nedělejte nic

Čtyřka léků, na kterých jsme nejčastěji závislí

reklama
reklama
reklama