reklama

Pijte rostliny. Nahradíte mléko a prospějete zdraví

Na trhu se objevují stále nové druhy rostlinných nápojů, které do jídelníčku zařazují jak vegetariáni, tak lidé, kterým nevyhovuje kravské nebo kozí mléko.

Na trhu se objevují stále nové druhy rostlinných nápojů, které do jídelníčku zařazují jak vegetariáni, tak lidé, kterým nevyhovuje kravské nebo kozí mléko.

Rostlinné nápoje totiž neobsahují mléčnou bílkovinu kasein, cholesterol ani mléčný cukr laktózu. Z tohoto důvodu nacházejí rostlinné nápoje svojí nezastupitelnou roli hned u několika typů diet - bezlaktózové, nízkocholesterolové, diabetické, při redukci hmotnosti a při nejrůznějších alergiích.

Sójový nápoj

Jde pravděpodobně o nejvýživnější luštěninu. Obsahuje 35 % bílkovin, 30 % sacharidů a 18 % tuků s poměrně velkým množstvím lecitinu. Sójová bílkovina je lehce stravitelná a pomáhá při celé řadě zdravotních problémů. Z vitaminů obsahuje vitaminy skupiny B - zejména B6, B2 a tolik prospěšnou kyselinu listovou - dále vitamin E, který je účinným antioxidantem.

Doporučujeme: Téma: Mléko

Je zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku a stopových prvků železa, manganu a zinku. Sójové boby jsou považovány za zásobárnu takzvaných fytonutrientů, které chrání organismus před škodlivými vlivy volných radikálů. V sóje jsou obsaženy dva rostlinné estrogeny a flavonoid genistein.

Tady je šest důvodů, proč pít sójové mléko:

1. Vylepší vám složení tuků v krvi: Na rozdíl od kravského sojové mléko nemá žádný cholesterol a především obsahuje nenasycený tuk, který navíc blokuje vstřebávání cholesteolu z jiných potravin do krevního řečiště. Výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace sojového mléka snižuje hladinu triglyceridů v krvi a zároveň zvyšuje koncentraci "dobrého" choelsterolu (HDL). Tím je mimořádné vhodbné pro prevenci i léčbu srdečně-cévních onemocnění.

2. Posílí vám cévy: Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny plus účinné fytooxidanty dokáží efektivně ochránit cévy. Přispívají k jejich pružnosti a brání jejich křehnutí a praskání tím, že zabraňují usazování cholesterolu. Tím také zabezpečují jejich vyšší odolnost vůči změnám tlaku.

3. Pomáhá zhubnout: Sojové mléko je přirozeně chudé na cukry - a tím je také mnohem energeticky méně vydatně. V hrnku najdete jen 81 kalorií. Nenasycené kyseliny dále zabraňují jiným tukům, aby se vstřebávaly v střevě, takže vlastně má dvojí redukční účinek. K tomu připočtěme ještě vliv porce vlákniny, která nás udrží déle syté.

4. Zabírá proti rakovině prostaty: Sojové mléko je bohatým zdrojem unikátních rostlinných hormonů -  fytoestrogenů. Dokáží v těle potlačit produkci testosteronu, což u mužů významně pomáhá proti zvětšování prostaty. Úžasné je, že dokonce snižuje riziko rakoviny prostaty!

5. Zabrání negativním příznaků přechodu u žen: Tytéž fytoestrogeny dokáží nahradit ženské hormony, jejichž produkce běhěm klimaktria a po něm prudce klesá, což způsobuje různé fyzické obtíže: pocení, návaly horky, bušení srdce, zvraty nálad. Také zvyšuje riziko pbezity, onemocnění cukrovkou a kardiovaskulárními nemocemi. Pravidelné pití sojového mléka dokáže tohle všechno odstranit či aspoň výrazně omezit.

6. Řídnutí kostí:  Další z problémů, spojených s vyšším věkem a niší hladinou ženských hormonů. Fytoestrogen zvyšuje vstřebávání vápníku. Pro povzbuzení tohoto efektu je dobré zároveň zajistit přísun vitamínu D.

Rýžový nápoj

Vyrábí se z rýže, která obsahuje asi 80 % sacharidů, 12 % bílkovin a 2,5 % tuků. Za nutričně bohatší se považuje rýže neloupaná respektive pololoupaná, takzvaná natural. Rýže je dobrým zdrojem vitaminů skupiny B a celé řady minerálních látek jako jsou draslík, vápník, hořčík, mangan, fosfor, síra, selen nebo měď. Kromě toho obsahuje rýže blokátory enzymu protézy, kterým napomáhají prevenci nádorových onemocnění střev a konečníku.

Rýžový nápoj je vhodnou alternativou kravského mléka. Nezpůsobuje žádné alergické reakce. Neobsahuje cholesterol a je méně tučný, nezatěžuje tedy tolik trávení. Neobsahuje laktózu a ani mléčnou bílkovinu kasein. Jeho výhodou je, že na rozdíl od mléka nepřekyseluje organismus. Nezpůsobuje zahlenění a posiluje obranyschopnost organismu.

Mandlový nápoj

Mandlový nápoj se doporučuje konzumovat malým dětem i dospělým, kteří trpí ekzémy nebo mají alergii na kravské mléko. Přitom obsahuje více vápníku! Díky nízké energetické hodnotě je vhodný i pro osoby dodržující redukční dietu. Mandlový nápoj neobsahuje lepek, takže je vhodný pro osoby s celiakií. Díky množství hořčíku pomáhá zlepšovat činnost srdce a svalů. Obsahují rovněž vápník, fosfor, draslík a železo.

Náš tip: Jak zabít rakovinu? Jezte meruňky a mandle!

Mandle bývá považována za oříšek, botanicky jde však o peckovici. Je bohatá na všechny základní živiny - tedy bílkoviny, tuky i sacharidy. Mezi potravinami rostlinného původu patří mandle mezi potraviny nejbohatší na komplexní plnohodnotné proteiny, jejichž přeměna v organismu je snadná a rychlá. Jsou proto doporučovány i malým dětem. 

Mandle jsou bohaté na vitaminy B1, B6 a vitamin E, který má antioxidační účinek. Z tohoto důvodu jsou mandle doporučovány jako prevence nádorových onemocnění.

Kokosový nápoj

Vyrábí se z kokosového ořechu, který je průměrně  zdrojem až 20 % denní dávky vápníku, 2 g vlákniny, stejného množství proteinů, 15 g cukrů a 3 g nenasyceného tuku. Je tedy docela energeticky vydatný.  Díky obsahu kokosové vody z ořechu v něm nalezneme bohatý zdroj draslíku, vitaminů řady B (neobsahuje však B6 a B12) a vitaminu C.

Přečtěte si také: 7 důvodů, proč je kokosový olej zázračný

Kokosový nápoj neobsahuje laktózu ani kasein. Rovněž není zdrojem cholesterolu. Kokosový nápoj Alpro je svým složením vhodný nejen pro vegetariány, osoby s laktózovou intolerancí, nesnášenlivostí lepku, alergiemi nebo osoby léčící se s cukrovkou, onemocněním srdce a cév. Pro svou velmi lahodnou chuť ho budou rádi popíjet děti i dospělí.

Ovesný nápoj

Oves, který je jeho základem, obsahuje bílkoviny, glukokininy, flavonoidy, avenarin, apigeninové glykosidy, hypoxantin, cholin, chinon, lipidy, fermenty, kyselinu šťavelovou, vitaminy B1, B2, E a rutin. Z minerálních látek zvláště zinek, měď, železo, dále fosfor, síru, bor, vápník, mangan, draslík, křemík, hořčík, kobalt, molybden, atd. Ve slámě je i pektin, karoteny kyselina křemičitá.

Ovesný nápoj je vhodný pro osoby v rekonvalescenci, sportovce, osoby s únavovým syndromem, při onemocněních souvisejících s postižením nervového systému, trávicího traktu zejména slinivky břišní, ale i při civilizačních onemocněních jako je vysoký krevní tlak, cukrovka, onemocnění štítné žlázy apod. Nápoj je obohacený o vápník a vitaminy. Ovesný nápoj rovněž neobsahuje laktózu ani cholesterol.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Je mléko v krabici vlastně mléko? A máme ho pít?

Vědci otočili: Tuk není nejhorší, víc škodí pečivo

Chytré vychytávky. Bez bolesti zhubnete půl kila týdně

reklama
reklama
reklama