Když se řekne "dieta", většina si to spojí s nutností omezit se v jídle, nepohodlím a obecně negativními pocity. Přitom změna stravovacích návyků, která povede k úbytku na váze a zlepšení celkového zdraví, by měla být vnímaná jako pozitivní. Monika Bartolomějová, nutriční poradkyně, odborná garantka a zakladatelka Nutričního institutu, vysvětluje, co je obvykle důvodem toho, že to lidé vnímají negativně: "Dieta se chybně stala synonymem pro nepříjemné hladovění a drastická omezení, přitom k dosažení štíhlejší a především zdravější postavy se nemusíte vzdát všeho, co máte rádi. Základní princip úspěšného hubnutí spočívá v kalorickém deficitu. Toho dosáhnete úpravou složení stravy a zvýšením fyzické aktivity." A je jedno, jestli se vydáte směrem low-carb, low-fat, keto, nebo paleo.
Kalorický deficit není všemocný, a i když vám s jeho výpočtem pomůže nutriční poradce, není schopen hlídat, co vše do něj v rámci celodenního příjmu zahrnete. Zjednodušeně řečeno, jestli ho vyplníte koblihami, nebo nutričně vyváženým jídlem. I když se totiž nemusíte vzdávat všech svých oblíbených potravin, nelze při snaze o zdravější životní styl vyplnit denní příjem jen sladkostmi, které nemají výživovou hodnotu.
Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2024 © Economia, a.s. | O nás | Všechny služby | Volná místa
Inzerce | Služby firmám | Všeobecné podmínky | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Zpracování osobních údajů | Audiovizuální mediální služby | Nápověda
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.