reklama

5 nových zdravých potravin: Naučte se je znát i používat

Ke zdravé stravě aby jeden měl k dispozici slovník cizích slov. Naučte se pět nových slovíček a s nimi i pět nových možností, jak zlepšit svou kondici.

Foto: Thinkstock

Chia, quinoa, karob, špalda či shiitake. Přestože mnozí nevědí, co si pod těmito cizojazyčnými pojmy představit, milovníci zdravé stravy tyto rostliny znají a přesně ví, jak je využívat.

Tyto plodiny nejsou ani ve všech případech exotické, jen se na ně v průběhu let zapomnělo. Mohou posloužit jako zdravá pochoutka nebo plnohodnotná, ne-li cennější náhrada některých jiných. Představujeme pět zajímvých rostlin, které byste měli znát nejen podle názvu. Obohatí jídelníček nejen veganům a vegetariánům.

Chia 

Jde o semínko šalvěje hispánské. Ta se díky svým specifickým podmínkám pro růst pěstuje pouze v oblasti Střední Ameriky. Chia semínkům se přezdívá poklad aztéckých běžců, kteří díky výjimečným vlastnostem semen dovedli mnohem lépe hospodařit s energií. Proto jsou tato semínka mezi sportovci oblíbená dodnes.

Jejich unikátnost potvrzuje i fakt, že v době kolem 900 př. n. l. byla v Mexiku využívána jako platidlo. Chia semínka se dostávají v posledních letech do popředí zájmu. "Jíst je můžete vcelku i mleté. Hodí se do různých salátů, lze je přidat také do jogurtů nebo pečiva,“ vysvětluje Jan Petr ze společnosti Vitalvibe,.

Chia semínka jsou nesmírně bohatá na živiny. "Obsahují až třikrát více železa než špenát, dvakrát více draslíku než banány nebo pětkrát více vápníku než mléko. Rovněž jsou nepřekonatelným zdrojem rostlinných omega 3 kyselin a bílkovin. Díky svému unikátnímu složení mají pozitivní vliv na srdce, cévy a paměť či napomáhají prevenci vzniku Alzheimerovy choroby,“ vypočítává  Jan Petr.

Quinoa

Merlík čilský neboli quinoa byl původně oblíben mezi Inky. Nyní se pěstuje v hornatých oblastech Jižní Ameriky, především na svazích And. Přestože quinoa patří ve světě k nejpopulárnějším zdravým potravinám, u nás v České republice není stále příliš známá.

Přitom představuje jednu z nejbohatších rostlin na proteiny.Obsahuje totiž všech devět esenciálních aminokyselin včetně vzácného lysinu. Dále je bohatý na vlákninu, jejíž podíl je až dvakrát vyšší než u jiných obilovin. Díky tomu je vhodnou potravou při zažívacích potížích. Krom toho významně snižuje riziko rakoviny prsu a srdečních onemocnění.

Quinoa se vyznačuje i vysokým obsahem minerálů, především železa, vápníku, hořčíku a vitamínů B2 a E. Má nízký glykemický index, což podporuje snižování krevního tlaku, takže je tak vhodná i pro diabetiky. V současnosti se semena merlíku využívají k přípravě mouky nebo jako vhodná příloha namísto rýže. Čerstvé listy merlíku se pak hodí do salátů.

Karob

Karobový prášek pochází z plodů dřeviny Ceratonia Siliqua rostoucí ve Středomoří. Karobu se přezdívá také svatojánský chléb nebo rohovník. Jeho kvalit si byli vědomi už Řekové a Egypťané, u nichž tvořil běžnou součást jídelníčku.

Jde o výborný zdroj bílkovin, vitamínů a minerálů. Je bohatý především na hořčík, vápník, železo a vitamíny A, B a D. Lusky bez pecek slouží jako zdravá náhražka kakaa. Karob totiž neobsahuje kofein a má výrazně nižší kalorické hodnoty, ale přitom ho není potřeba doslazovat. Mimo to obsahuje i vysoký podíl vlákniny. Mezi další zdravotní benefity patří snižování cholesterolu v krvi a snižování krevního tlaku.

Špalda

Špalda je jednou z nejstarších kulturních obilovin.. Jedná se o druh rozpadavé pšenice, jejíž popularita v oblasti zdravé výživy rychle roste díky bohatému nutričnímu složení, obsahujícímu nerozpustnou vlákninu, aminokyseliny a množství vitamínů a minerálů. 

Její hlavní výhoda je jinde: "Obsahuje vysoké množství bílkovin a speciální druh sacharidů, které podporují kvalitu a životnost kostí a rovněž uvolňují energii do těla postupně. Zároveň je díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému podílu lepku mnohem stravitelnější než běžná pšenice,“ připomíná Jan Petr.

Špaldu je též možné využívat jako zdravější a kvalitnější alternativu kávy, protože neobsahuje kofein.

Shiitake 

Houba shiitake pochází z Japonska a česky se jmenuje houževnatec jedlý. Její název je složen ze dvou slov. Shii, tedy dub, a take, houba. V současnosti je po žampionech je druhou nejpěstovanější houbou na světě. Oblíbená je jak pro svou lahodnou chuť, tak i bohatý podíl zdraví prospěšných látek, především železa, hořčíku a vitamínů B a D.

Shiitake obsahuje vysoké množství lentinanu, který má pozitivní vliv na imunitní systém. Lentinan je v Japonsku schválen i pro léčbu některých typů rakovin. Vedle toho je houba výborným antioxidantem. Zachytává totiž volné radikály, které v těle vznikají nesprávným životním stylem. Nedávné výzkumy navíc odhalily, že shiitake snižuje riziko vzniku srdečních a cévních onemocnění, včetně aterosklerózy. Houba se osvědčila i jako lék proti akné.

reklama
reklama
reklama