Nesbírejte houby babky. Jsou jedovaté, zjistili vědci
Myslíte si, že znáte houby? Některé dosud jedlé jsou nově považovány za jedovaté!
Houbařská sezona je zatím tragická, jen sem tam se objeví nějaká ta babka, která lépe snáší letošní velké sucho. O to raději po ní skočíme. Sbíráme přece houby, které dobře známe, ne? Jenže u babky to určitě neplatí.
Před časem vzbudil doslova poprask rozhovor s uznávaným českým mykologem ing. Jiřím Baierem. Chemik a autor houbařských atlasů šokoval tvrzením, že babky, správně hřiby žlutomasé, jsou jedovaté a neměli bychom je vůbec sbírat a sušit, natož pak jíst.
Jed do nich "proroste"
Nedejme se zmást příručkami, ve kterých jsou označeny za "dobré, jedlé". Nepíše se v nich, že na povrchu této vrásčité a popraskané houby (odtud lidový název babka) sídlí nedohub. Jde o nižší druh houby - plíseň, která na babkách parazituje. Bez výjimky na všech! Ačkoli jsou samotné babky jedlé, vytváří v nich nedohub toxické látky, až začnou být jedovaté.
Doporučujeme: Velký houbařský test: Zkuste si ho dřív, než bude pozdě
U mladších kousků ji najdeme jen na kloboučku, ale pak se začne rozmnožovat, takže u starších prorůstá celým tělem houby. Problém je v tom, že její výtrusy jsou jedovaté. Nedohub vytváří mykotoxiny, které se v houbě hromadí.
"Otráví" i ostatní houby
"Aby ten nedohub zachvátil celou plodnici babky, tak ji kolonizuje a nakonec je plodnice jedovatá. On je na všech, u malinkých je nákaza na povrchu, ale není ještě průnik do těla houby. Když tu malou vezmete a nakrájíte s ostatními houbami, tak se nedohub rozšíří i na ostatní houby," uvedl odborník v Českém rozhlasu.
Jedovatých toxinů je v nedohubu několik a výsledkem může být rakovina slinivky a zažívacích cest. Jeden z těchto nedohubových jedů dokonce přispívá ke vzniku melanomu, což je rakovina kůže.
Další houbařské zrady
- Překvapí vás možná také zjištění, že Čechratka podvinutá, dlouho považovaná za jedlou, je rovněž jedovatá. Způsobí alergickou reakci, která vede k rozkladu krve a jater, šoku a selhání ledvin.
- Pozor si dejte i na Kožnatku plyšovou. Kam se na ni hrabe muchomůrka! Je u nás nejjedovatější a nezákeřnější houbou a způsobí smrt ve 100 % případů. Jenže až s odstupem - jed začne působit až po třech týdnech a umírá se na selhání ledvin až za dva až tři měsíce, kdy už úmrtí s konzumací hub dávno nikdo nespojuje.
- Bedlám vyrostlým za zahrádkářskou kolonií třeba na kompostu se také vyhýbejte jako čert kříži. Nasaje do sebe všechny chemikálie z hnojiv a způsobí přinejmenším zažívací obtíže z mírné otravy. Potvrzuje se tak fakt, že do huby se snadno ukládají toxické látky z půdy včetně těžkých kovů. Proto se nemají sbírat a konzumovat ani houby, vyrostlé v lesních školkách. Půda tam obsahuje pesticidy a jedovatý se pak stane i křemenáč.
- Pro jistotu bychom měli loupat a oškrabávat i kvalitní hřibovité houby. A ty modrající zásadně vždycky tepelně upravovat nejméně 20 minut. Takže na houbové řízky nebo rychlou smaženici z těchto druhů ani nemyslete.
Celý rozhovor s ing. Baierem si můžete poslechnout ZDE.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
7 tajných zbraní při hubnutí: To jste ještě neslyšeli