Kysané zelí
Už tři porce zelí (nebo také syrové brokolice) za měsíc dokáží snížit riziko nádoru v močovém měchýři téměř o 40 procent. Obsah vitamínu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Již 200 g kysaného zelí pokryje denní potřebu vitamínu C. Zelí působí také proti depresím a obsah vitamínů skupiny B je dobrý pro nervovou soustavu. Kromě bílkovin a cukrů obsahuje cibule vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín E a karoteny. Snižuje krevní tlak i cukr a cholesterol. Bioflavonidy, které působí jako antioxidanty, posilují srdeční cévy a imunitní systém a snižují riziko alergií.
V kysaném zelí najdeme také vitamín K a z prospěšných prvků třeba draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fluor a enzymy. Kysané zelí rovněž podporuje tvorbu krve a hormonů. **Aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím.** Košťálová zelenina, jako je právě zelí či brokolice, růžičková kapusta, květák nebo kapusta, je bohatá na látky zvané **izothiokyanáty**, o nichž se již delší dobu ví, že snižuji pravděpodobnosti propuknutí zhoubného bujení.
Foto:
Profimedia.cz
reklama