Černý rybíz
Je tak bohatý na vitamín C, karoteny, retinol, vápník a další živiny, že už pouhých 40 kuliček denně pokryje naši denní potřebu: jedna bobule obsahuje až 2 mg vitamínu C! Jeho "rudý bratr" i bílé odrůdy mají obdobné účinky, což z rybízu dělá ovoce maximálně vhodné pro výrazné posílení imunity. Důležitý je také obsažený rutin (vitamín P), který má velký význam pro zdraví našeho cévního systému. Z vitamínů skupiny B v rybízu najdeme nejvíce niacinu (B3) a kyseliny pantothenové (B5), vitamínů prospěšných našim nervům, vlasům a kůži. Plody rybízu jsou též bohaté na karoteny, významné antioxidanty, které se v těle přetvářejí na vitamín A, ochránce našeho zraku a sliznic a stimulátoru imunity. Blahodárné účinky způsobuje vzájemná kombinace obsažených látek.
Foto:
Profimedia.cz
reklama