reklama

Jste to, co jíte: 8 nejčastějších chyb při stravování

"Nejezte blbě" bylo před nedávnem heslem oblíbeného rozhlasového pořadu, a bylo na sto procent pravdivé. Neznamená to ale jenom, že lidé tloustnou.

Foto: Žena.cz

Žijeme v tak šťastné zemi, že všude je jídla dost, až moc. V obchodech, v lednicích, na talířích. Nadbytek potravin přitom zdaleka neznamená výživu, a už vůbec ne tu správnou.

To, co jíme, se ve velké míře podílí na tom, jak se cítíme a jaká je naše kondice. Není výjimkou, že se lékaři v ordinaci setkají s tlouštíkem, který je podvyživený jako černoušek v Africe…  

Změna na talíři a nový příval energie

Typickým rysem moderního způsobu života však jsou nesprávné stravovací návyky a jídelníček plný průmyslově zpracovaných potravin. Taková strava je sice energeticky bohatá, avšak má velmi nízkou nutriční hodnotu a může způsobit nedostatek živin.

Pořád totiž platí staré hipokratovské "Výživa tvá bude tvým lékem", pro mladší připomeňme citát "Jsme to, co jíme". Nesprávný jídelníček ovlivňuje náš život víc, než byste řekli. Nejde jen o přibírání na váze, ale o důsledky pro práci, duševní výkon, sport a samozřejmě taky sex.

Tělo tak strádá a je ve větší míře vystaveno vážným zdravotním rizikům. Výsledkem pak bývá pocit vyčerpání a ztráty energie, který může přejít až do stadia vleklé chronické únavy

Tohle je špatně

Místo skutečného jídla v přirozené podobě jsme si zvykli jíst průmyslově zpracovávané potraviny obohacené o chemické látky, tzv. éčka, konzervované pokrmy a polotovary. Často se odbýváme rychlým zhltnutím jídla z fastfoodu, jíme nepravidelně a nevyváženě. Zcela běžným stravovacím nešvarem je dnes přejídání a večerní či noční nájezdy na lednici.

Nekvalitní strava může za takové potíže, jako je nadýmání, pocit těžkosti v žaludku, pokleslou mysl i celkovou únavu. Má-li náš organismus nedostatek vitaminů, minerálů a dalších potřebných látek, trpíme nedostatkem vitality a ztrácíme chuť do života. Následkem toho se hůře soustředíme a podáváme mizerné výkony.

Aby výkon stoupl

"Zvláště dnešní mladá generace se stravuje nesprávně a nemá disciplínu. Udělat si instantní polévku stojí podstatně méně času. Mladí si však neuvědomují, že výživa je ovlivňuje a ovlivňuje třeba i jejich studijní výsledky. Člověk se pak není schopen kvalitně soustředit a vstřebávat informace," říká přední výživový specialista Petr Havlíček, patron projektu Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR Zdraví jako vášeň.

Doporučuje do lednice a spíže místo nezdravých pochutin, konzerv a polotovarů nakoupit:

  • čerstvé ovoce a zeleninu
  • oříšky a semínka
  • zakysané výrobky
  • celozrnné pečivo, rýži, luštěniny
  • libové maso
  • a k tomu pít hodně čisté vody ochucené citronem

Na zažívání jsou také vhodné různé bylinkové čaje, jako například mátový, meduňkový či zázvorový.

Jak to všechno sníst? 

Tak jídlem tělu dodáme důležité vitaminy, živiny, ale i cukry a tuky a další složky, které nás umí povzbudit. Důležitá je ale také pravidelnost stravy a intervaly mezi jednotlivými porcemi. Ideální je jíst přiměřené porce po dvou až třech hodinách. Výkyvy větší než pět hodin způsobují strádání a nedostatek energie.

Dlouhé přestávky mezi jídly mají také za následek pokles hladiny krevního cukru, což opět vede k větší únavě a pocitu vyčerpání. Na to byste měli dbát, zejména když aktivně cvičíte a sportujete (a to byste měli).

8 nejčastějších chyb:

  • vynechávat snídaně
  • kvalitní jídlo nahrazovat nekvalitními tyčinkami a koktejly
  • jíst příliš mnoho proteinů a nedostatečně sacharidů
  • slepě důvěřovat reklamě
  • myslet si, že při sportu se může jíst cokoliv
  • špatný pitný režim

Sport a sex chtějí správně nakrmit

Sportovní výsledky jsou závislé nejen na intenzitě tréninku, ale také na zdravém jídelníčku, který tělu poskytne vyvážený poměr všech potřebných živin. "Mezi správné stravovací návyky patří jíst pravidelně pětkrát denně přibližně co tři hodiny," vysvětluje Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování. S tím může pomoci krabičkové stravování, které zohledňuje rozdíl ve stravě pro silové sporty a pro atlety. 

Každému je jasné, že spořádat před fyzickým výkonem, a nejen před ním, knedlo-vepřo-zelo nebo svíčkovou s deseti knedlíky není dobrá volba. "Pokud místo toho sníte zdravé jídlo, pak váš výkon a výdrž budou podstatně větší. Tělu totiž uspoří spoustu energie, kterou by jinak spotřebovalo na trávení," připomíná Kateřina Šimková. 

reklama
reklama
reklama