Mýty o potravinách aneb Jak jíst co nejzdravěji
V poslední době se v tisku objevila spousta článků o testovaných a často jsme se nestačili divit, jaké ohodnocení dostal námi běžně kupovaný výrobek
Jídlo je pro nás na každodenním programu naprostou samozřejmostí. Někdo sáhne každé ráno automaticky po chlebu, jiný po jogurtu, někdo o skladbě jídelníčku příliš nepřemýšlí a jí většinou ve spěchu, další zkoumá výživové a jiné hodnoty a snaží se jíst co nejzdravěji. Bohužel, často se ve svém výběru velmi mýlíme.
Asi nejznámějším omylem, na který nás podobné testy upozorňují, je tvrzení, že tmavé pečivo je zdravější než světlé. Rozhodně ano, ale musí být celozrnné, nejen tmavé, protože k tmavšímu zbarvení pečiva stačí potravinářské barvivo a hned platíme vyšší cenu! Velmi často se testy zabývají rostlinnými a živočišnými tuky, tím, jaké máslo je kvalitní a jaké se jenom máslem nazývá, protože jinak toho s ním moc společného nemá.
Vybaveni znalostí těchto výsledků si koupíme ten svůj lepší výrobek, ale měli bychom vědět, že margarín i máslo obsahují přibližně stejné množství kalorií a vědecké studie prokázaly, že margarín nijak významně neovlivňuje množství cholesterolu v krvi ani nesnižuje riziko infarktu. Máslo teda opravdu není život téměř ohrožující potravinou, jak jsme v posledních letech často slýchali.
Naolejujte organismus
Také kategorii olejů je věnována velká pozornost. Tím, kterému jsou přisuzovány až zázračné účinky, je olejový. Opět vědecky prokázáno - zdravější pro srdce a krevní oběh je slunečnicový a sójový olej. Dokonce sádlo, před kterým jsme často varováni, obsahuje množství nenasycených mastných kyselin téměř stejné, jako již zmíněný olivový olej.
Zajímavé jsou též výsledky zkoumání u ovoce a zeleniny, Pokud potřebujete hodně vitaminu C, kupte si raději kiwi než citron, nebo si vařte šípkový čaj. Jsou totiž na tento vitamin zdaleka nejbohatší.
Brambory vařte se slupkou, pokud chcete zachovat více výživných látek, slupka sama o sobě však obsahuje spíše zbytky hnojiv než cokoli jiného.
Čokoládová kontroverze
Posledním často diskutovaným tématem je čokoláda. Hořkou nebo mléčnou? Počet kalorií mají oba druhy přibližně stejný, hořká však obsahuje více kakaa a tudíž má i více antioxidačních protirakovinných účinků, což je velice důležité.Podle odborníků na výživu je určité množství čokolády celoživotně prospěšné a pro rychlé doplnění energie je tato pochutina nenahraditelná.
Takže na závěr je dobré si uvědomit, že věnovat pozornost tomu, co kupujeme a konzumujeme se rozhodně vyplatí. To, co jíme, se odrazí na našem zdraví a má rozhodující vliv na délku a kvalitu života!