Lupínky k snídani? Špatná volba!
Plná miska snídaňových lupínků jako zdravá snídaně? Na to ve většině případů zapomeňte. Klidně byste si místo toho mohli dát bílý rohlík s máslem a marmeládou, a vyšlo by to nastejno.
Plná miska snídaňových lupínků jako zdravá snídaně? Na to ve většině případů zapomeňte. Klidně byste si místo toho mohli dát bílý rohlík s máslem a marmeládou, a vyšlo by to nastejno.
Přestože na ni mnoho lidí stále zapomíná, základem správného životního stylu je snídaně, která nastartuje metabolismus. Dobrá snídaně by měla představovat 20 - 25 % celkového denního příjmu energie.
Prázdné kalorie
Spousta lidí váhá, jestli sníst pár sušenek nebo jinou sladkost, ale lupínky, müsli nebo snídaňové vločky, jak se tyto výrobky různě nazývají, jí s naprostým klidem - a nejen k snídani. Považují je za vhodnou svačinu nebo zdravý mls. Ve skutečnosti by tomu tak bylo pouze v případě, že by šlo o celozrnné neochucené přírodní obiloviny, například ovesné vločky.
Při klasickém zpracování zrna se totiž používá vymílací proces, při němž dojde k odstranění obalové vrstvy i klíčku. Do výsledného produktu se pak dostává pouze jedna část zrna označována endosperm, který představuje v zrnu zásobárnu energie. Mouka je tak ochuzena o řadu důležitých vitaminů, minerálních látek a další cenné živiny, obsažené v ostatních částech zrna. Rafinace také současně odstraní z potravy i většinu vlákniny.
Něco jako buchty
Výrobky v barevných krabicích, které tak rádi kupujeme a zvlášť dětem, však s požadavky zdravé výživy nemají většinou mnoho společného. Obvykle jde jen o vymílanou bílou mouku, navíc často slazenou bílým cukrem. A to dost bohatě.
Prospěch přinášejí organismu pouze celozrnné snídaňové cereálie, při jejichž výrobě je využito celé zrno. Na pultech obchodů je poznáte podle pečeti celozrnnosti, která zaručuje skutečný obsah celozrnných složek. Jiné snídaňové lupínky tyto výhody nemají, a jsou naopak škodlivé stejně, jako výrobky z bílé mouky.
Jde tak v podstatě o sladkost, která svádí k mlsání mezi jídly. Hrstička müsli vypadá nevinně, ale co do energie si nezadá se sladkou tyčinkou, které se jinak vyhýbáme, a v podstatě splňuje to, co obvykle označujeme jako "prázdné kalorie". A že jich v nich je!
Jen pro sportovce
Tyto výrobky jsou energeticky velmi vydatné už samy o sobě. Deset deka má 1400 až 2000 kilojoulů, přičemž správná snídaně při hubnutí by měla mít nejvýše 1250 kilojoulů. Cukr, různé polevy a zapékání, čokoládové kousky, ovoce a ořechy jejich energetickou hodnotu dál zvyšují. A nezáleží na to, jaký druh cukru byl použitý - ovocný, mléčný atd. je vždycky pořád jenom cukr.
"Cereálie jsou vhodné pro sportovce a fyzicky aktivní populaci. Rozhodně je však nedoporučuji zařazovat do redukčního jídelníčku," říká nutriční terapeutka Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment, který ve svých doporučeních vychází z dlouhodobých zkušeností z oblasti redukčního stravování.
Zbytečně syté jídlo
Plné misky cereálií, které jsou symbolem zdravého životního stylu, tak ke zhubnutí nepomáhají ani náhodou. Neobstojí ani jako argument pro vydatnou snídani, která prý údajně ovlivňuje hlad a příjem potravy během dne.
Výzkum vědců z německého Mnichova totiž ukázal, že velká snídaně nám sice (většinou) zabrání dát si dopoledne svačinu, ale nemá však žádný dopad na příjem kalorií, zkonzumovaných v průběhu celého dne.
Ukazuje se tak, že sebebohatší jídlo ráno nám nezabrání mít hlad zase večer - na to je odstup příliš velký. Podle odborného čaospisu Nutrition velká snídaně nesníží množství přijaté potravy u oběda a večeře, ale naopak zvýší celkový denní příjem kalorií.
Buďte opatrní!
Snídaňové cereálie mohou být také plné jedů z plísní, ať už z přidaného sušeného ovoce nebo ořechů. Kanadští vědci nasbírali v obchodech během tří let 156 vzorků. Kromě dalších zdraví škodlivých plísní objevili až ve 30 procentech vzorků ochratoxin. Plíseň, která tento jed produkuje, totiž napadá obilniny. Ke kontaminaci dochází už při sklizni. Vyskytuje se také v pečivu.
Pokud se plesnivá píce nechá zkrmit, může se jed objevit i v mléce či mase, zvláště ve vepřových ledvinkách. Ochratoxin "umí" rozplést dvojšroubovici DNA a stojí v pozadí rakoviny ledvin, tedy nejčastějšího nádoru u nás.
Nejlepší snídaňovou volbou tak zřejmě jsou staré dobré ovesné vločky. Nebo krajíc tmavého chleba se sýrem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Chcete zdravě zhubnout? Zkuste to jídlem!
Sex v Česku: Máme to rádi na hraně
Nikdy nebudu mít vnoučata? Jediná dcera je lesbička!