reklama

Lepkománie už dorazila i do supermarketů: Kdy skončí?

Lepek neškodí pouze celiakům. Ale pokud vám nevadí, proč držet dietu, když nejste nemocní?

Foto: Thinkstock

Bez lepku! hlásají cedulky jako hit už i v běžných obchodních řetězcích, neklamné znamení, že módní vlna bezlepkových potravin dostoupila vrcholu a jako každá móda brzy opadne.

K její popularitě přispěly hvězdy showbyznysu i sportu od herečky Gwyneth Paltrow po tenistu Novaka Djokoviće. Lidí, kteří tento trend vyznávají v ČR, může být podle odhadu odborníků 15 až 20 procent.

Na hubnutí funguje

"Omezovat lepek je v současnosti módní, a není jednoduché odlišovat lidi, kteří jsou na něj skutečně alergičtí od těch, kteří si to jen vsugerují," uvedl vedoucí Centra výživy v pražské Thomayerově nemocnici Pavel Kohout. Módu omezování lepku podle něho navíc v posledních letech podporují i fitness trenéři a různí výživoví poradci, kteří svým klientům omezování lepku radí.

Doporučujeme: Čím dál víc lidí nejí lepek. Co je na tom tak skvělého?

Většina lidí hodlá "bezlepkově" zhubnout. Efekt skutečně funguje, ale podle docenta Kohouta je dán především nahrazením bílého pečiva ovocem a zeleninou. Není to tedy pouze jeho vynecháním, ale spíše tím, že tito lidé začnou o svém stravování více přemýšlet a stravují se obecně zdravěji. Podobný efekt existuje i u jiných druhů diet. Ve skutečnosti spotřeba pečiva naopak v posledních letech roste. Zatímco v roce 2006 jsme každý snědl 45,3 kilogramu chleba, housek a dalších výrobků,  v roce 2014 to bylo 52,7 kilogramu.

Lepek není pro každého

S následky se však shledají ti, kdo bezlepkovou stravu nedodržují, ale měli by. Jde o dva skupiny lidí se dvěma různými problémy, které se často zaměňují. Společným rysem je nutnost dodržování speciální diety.

  • Alergie na lepek se projevuje podobně jako všechny ostatní potravinové alergie, tedy především zažívacími problémy, dýchacími problémy a kopřivkou nebo ekzémem. Jedná se o imunitní reakci organismu na bílkoviny obsažené v lepku.
  • Nesnášenlivost lepku (celiakie) se projevuje jako zánět tenkého střeva vyvolaný jeho kontaktem s lepkem. Jedná se o autoimunní onemocnění, protože tkáň tenkého střeva je při zpracování lepku napadána imunitním systémem.

Když je to celiakie

Lidí s  celiakií je v české populaci okolo jednoho procenta. Tato nemoc ničí tenké střevo a zmenšuje jeho absorpční plochu. "Výsledkem je poškozování  sliznice a vznik série autoimunitních pochodů, které poškozují další orgány a tkáně v těle," vysvětluje alergoložka Dea Holotíková. Nerozpoznaná a neléčená celiakie může vést i k záludnějším nemocem onkologického charakteru. Obrovským riziko je například u poškození plodu u těhotných žen.

Narušené vstřebávání vápníku vede k nedostatečné tvorbě pevných kostí u dětí, k odvápnění kostí u dospělých, k vyššímu riziku zlomenin, poruše zubní skloviny a zvýšené kazivosti zubů. Nedostatek stopových  prvků se může projevit vypadáváním vlasů, únavou, depresí, snížením plodnosti či zvýšeným rizikem potratů.

Přečtěte si: 10 alternativ k pšeničné mouce: Vařte zdravěji!

Mezi základní příznaky nemoci patří zažívací potíže, jako jsou průjmy, zácpa nebo jejich střídání, neurčité bolesti břicha, nadýmání, zvracení či zhoršené polykání. Dřív se považovala za nemoc dětí, dnes se poprvé objevuje třeba až v dospělosti. Kolem 35 procent takových pacientů, a to zejména mužů, má navzdory zažívacím potížím navíc nadváhu.

Jaké jsou rozdíly?

Rozdíly mezi dietou při alergii na lepek a dietou při celiakii vysvětluje Tamara Starnowská, vrchní nutriční terapeutkou Thomayerovy nemocnice v Praze: "V případě alergie je třeba ze stravy vyřadit všechny potraviny, které alergen obsahují. Řídit se můžeme údaji na etiketě. V takovém případě mnohdy nevyhovují ani "bezlepkové" potraviny a je nutné pečlivě sledovat složení výrobků. A při celiakii je třeba vybírat potraviny se sníženým obsahem lepku či bezlepkové, které splňují kritéria legislativní pro označení "vhodné pro nemocné celiakií". Tyto potraviny mohou obsahovat jasně stanovené minimální množství lepku."

Kdy škodí a komu?

Bezdůvodná bezlepková dieta ale může mít zdravotní důsledky. Jde především o riziko sníženého příjmu vlákniny a některých důležitých vitaminů a minerálních látek, zejména pak vitaminů skupiny B. "To může vést k pocitu nadměrné únavy, podrážděnosti a nesoustředěnosti. Není tedy opravdu vhodné, aby si někdo naordinoval bezlepkovou dietu samovolně," připomíná nutriční specialista Pavel Suchánek.

Rozumné proto asi bude, aby se lidé v případě podezření na alergickou reakci a celiakii nechali odborně vyšetřit. I když testy celiakii nezjistí, neznamená to, že jim lepek nevadí. A naopak: pokud vám potíže nezpůsobuje, je omezování zbytečné.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Bezlepková dieta: Může vám i významně uškodit 

Hluk útočí ze všech stran. Kam se před ním ukrýt?

Proč muži stárnou pomaleji než ženy?

reklama
reklama
reklama