reklama

Kuře a salát může být nebezpečné, říká gastroenterolog

Trápení s trávením bývá v létě častým problémem všech cestovatelů - velkých i malých. Poraďte se s odborným lékařem, jak je řešit a hlavně jak jim předcházet!

Foto: Isifa/Thinkstock

Trápení s trávením bývá v létě častým problémem všech cestovatelů - velkých i malých. Radili jste  se s odborným lékařem, jak je řešit a hlavně jak jim předcházet!

Zažívací potíže mohou být důsledkem stresu, změnou časového pásma, nepravidelností stravy nebo nezvyklými jídly. Takové průjmy mají lehčí průběh, dají se rychle léčit. Vážnější průjmy jsou způsobeny bakteriemi, viry nebo parazity, u nichž bývají typické vysoké horečky, křeče v břiše a příměs hlenu a krve ve stolici.

Co spolehlivě pomáhá?

Je pravda, že spolehlivě chrání panák tvrdého alkoholu už po ránu? Jaké lepší tipy pro prevenci existují? Vyléčí všechno staré dobré živočišné uhlí? Jakými léky si vybavit cestovní lékárničku? Na takové i mnohé další dotazy odpovídal  MUDr. Marek Beneš, gastroenterolog z pražského IKEM a GEP Clinic.

V reakci na jeden z dotazů varoval také před nebezpečím při současné nejoblíbenější české zábavě - letním grilování. Hrozí při nich campylobacterové a salmonelové infekce, například když se kuřecí maso připravujem poblíž např. zeleninového salátu.

Doktor Baneš také doporučil  prostředek, který spolehlivě účinkuje na mnoho druhů zažívacích potíží. Více se dočtete uvnitř rozhovoru.

Náš odborník

MUDr. Marek Beneš  je gastroenterolog z pražského IKEM a GEP Clinic 

gastroenterolog z pražského IKEM a GEP Clinic.

reklama
reklama
reklama