reklama

Kdo dojídá kapra? Největší chlapi!

Kdopak u vás doma snědl nejvíc kousků vánočního kapra? Pochutnat by si měli hlavně pánové - ryby z nich dělají  větší chlapy!  

Foto: Profimedia.cz

Kdopak u vás doma snědl nejvíc kousků vánočního kapra? Pochutnat by si měli hlavně pánové - ryby z nich dělají  větší chlapy!

Vědci totiž zjistili, že tuky obsažené v rybím mase mají příznivý vliv na mužskou plodnost. Jde o důsledek obsahu esenciálních kyselin.

Konečně zdravé tuky

O omega-3 nenasycených mastných kyselinách a jejich nesporném blahodárném vlivu na srdce a cévy, centrální nervovou soustavu či imunitní systém toho bylo napsáno již mnoho.

Odborníci ale odhalili další, neméně důležitý význam těchto kyselin v souvislosti s mužskou neplodností. Ukázalo se totiž, že jejich nedostatek u mužů negativně ovlivňuje tvar, a tedy i funkci spermií.

Pokud byste si mysleli, že se tento blahodárný vliv vztahuje pouze na tyby mořské, pak jste na omylu. Týká se stejně tak sladkovodních ryb, zejména těch tučnějších, kam kapr se svými 4,8% tuku patří.

Konzervy nepomohou

Navíc uvedené výhody poskytuje pouze maso z čerstvých ryb, takže pokud byste se spolehli jen na oblíbené konzervy, nezískáte téměř nic. Rybí  konzery nás sice obohatí o bílkovinu a jód, ale kýžené prospěšné tuky nám nepřinesou.

Tolik oblíbený konzervovaný tuňák neobsahuje ze svých tuků skoro nic, protože tuk se oddělí již na moři a prodává se zvlášť firmám, které z něj vyrábějí kapsle s tuky z mořských ryb.

Do konzervy jdou jen kousky masa nebo drť,  do níž se přidává olivový olej.  Lépe jsou na tom sardinky (naložené ve vlastním oleji, který je na esenciální kyseliny velmi bohatý) a tresčí játra, vhodná je také uzená makrela.

V lepší kondici

Omega 3 nenasycené mastné kyseliny naše tělo bohužel neprodukuje, takže je musí získat z potravin.  Snižují riziko vzniku srdečního infarktu. Regulují krevní tlak a krevní srážlivost, zvyšují imunitu a působí protizánětlivě.

Příznivě ovlivňují i nervový systém.** A pokud držíte jakoukoliv dietu, je důležité příjem omega 3 kyselin obzvláště hlídat.

Rybí maso obsahuje rovněž dostatek vitamínu B6, B12, vitamínu A a D. Jsou v něm obsažené i minerální látky - vápník, fosfor, draslík a jód.

Vápník je důležitý pro pevné kosti. Málokdo však  ví, že ve také snižuje ukládání tuku a zvyšuje jeho spalování.

Dejte si ještě kapra!

Jedna malá porce rybího masa (100 g) dodá lidskému tělu asi **třetinu až polovinu doporučované dennídávky bílkovin.** Bílkovina z rybího masa navíc není doprovázena tak vysokým množstvím tuků a cholesterolu, jako bílkovina v mase jatečních zvířat.

Sladkovodní ryby obsahují tolik důležitých živin, že by se měly stát hlavní součástí našeho jídelníčku.  Přesto je v současné době spotřeba rybího masa v České republice stále velmi nízká. 

Pohybuje se okolo 5 kg na osobu a rok, přičemž na sladkovodní ryby připadá asi jedna pětina z celkového množství - --asi 1 kg na osobu a rok.** Vypadá to tedy, že na chudákovi vánočním kaprovi leží velká zodpovědnost. Běžte se honem podívat, jestli v pekáči ještě řece jenom kousek nezbyl!

reklama
reklama
reklama