reklama

Kalorické srovnání jídla: Pizza = 800 g kuřecích prsou!

Myslíte si, že si místo oběda dáte čokoládu a je to v pořádku? Často sníte víc kalorií, než kdybyste si dali steak s bramborem a zeleninou. Podívejte se na kalorické tabulky. 1 pizza=800 g kuřecích prsíček.

Foto: Lucie Svobodová

Mysleli jste si, že když si dáte na hlad jen trochu oříšků, několik plátků smažených chipsů nebo tabulku čokolády, vlastně se nic neděje? Tyto na pohled zanedbatelné potraviny jsou ale na stejné kalorické úrovni jako běžná plnohodnotná jídla. Připravili jsme pro vás kalorická srovnání potravin, která vás šokují.

Člověk občas zahřeší vědomě, ale někdy se stane, že jen díky neznalosti kalorické hodnoty jídla tělu ublížíme velkou dávkou. Nezdravé jídlo umí být pěkně záludné. Pojďte se s námi podívat na některé nejoblíbenější "prohřešky". Za co a v jakém množství je můžeme vyměnit?

Kalorické potraviny v menší porci? Chyba!

"Nahrazovat plnohodnotnou stravu nezdravými většími či menšími jídly se rozhodně nevyplatí. Na pohled malá čokoládová sójová tyčinka v sobě má stejně kalorií, jako kdybyste si dopřáli porci boloňských špaget. Navíc sladké nebo smažené pokrmy nezaženou hlad na dlouhý čas, po chvilce opět přijde pocit chuti na další jídlo," říká RNDr. Lucie Svobodová, nutriční terapeutka a zakladatelka portálu svoboda-hubnuti.cz, která pro lepší představu připravila přehlednou tabulku.

Srovnání potravin: 

Lucie vybrala pár nejčastějších "hříšných" dobrot. Jistě vás překvapí, za jaké obrovské množství "zdravějšího" jídla je můžeme vyměnit.

  • CHIPSY (smažené, 160 g) = 4 VELKÉ KUŘECÍ ŘÍZKY
  • OŘÍŠKY (např. arašídy, 100 g) = 500 g HOVĚZÍHO STEAKU
  • PIZZA (sýrová, celá) = 800 g KUŘECÍCH PRSOU
  • ČOKOLÁDA (mléčná, 100 g) = PEČENÉ KUŘECÍ STEHNO, NÁDIVKA, 4 BRAMB. KNEDLÍKY
  • SUŠENÉ BANÁNY V POLEVĚ (100 g)= 2 TYČINKY (čokoláda, karamel) nebo 2 TATRANKY
  • SOJOVÁ TYČINKA S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU(100 g)= 1 PORCE BOLOŇSKÝCH ŠPAGET
  • KOLOVÝ NÁPOJ (250 ml)= 7 KOSTEK CUKRU
  • ZMRZLINA (120 ml nanuk s čokoládou) = 4 KREMROLE
  • TVRDÝ ALKOHOL (5 cl) = 1 ŽLOUTKOVÝ VĚNEČEK
  • HAMBURGER + HRANOLKY + KOLOVÝ NÁPOJ = 7,5 KS VELKÝCH KONZERV TUŇÁKA (ve vlastní šťávě)

Šokovalo vás srovnání potravin? Nyní možná snadněji oželíte na zahnání hladu hrst oříšků k oblíbenému televiznímu filmu a dopřejete si plnohodnotnou a správně sestavenou večeři.

Sacharidová bomba

Dále nás zajímalo, které ovoce je pro naše tělo nejhorší, co se týče obsahu sacharidů. Opět je tu pro srovnání tabulka, která vám ukáže, jak nahradit kaloričtější ovoce.

Ovoce srovnání:

  • 100 g banánu = 230 g broskví nebo nektarinek
  • 100 g datlí = 275 g pomeranče nebo mandarinek
  • 100 g hroznového vína nebo švestek = 180 g jahod nebo grepu
  • 100 g hrušky = 150 g pomela

Poznámka:

Největší obsah sacharidů ve 100 g mají datle (30g/100g ovoce) a z běžného ovoce banán (23g/100g ovoce), mají tedy 2x více sacharidů než jiné ovoce.

Náš tip: Dieta podle Mačingové. Jezte kolik chcete. Funguje to!

V obsahu cukru je pak následují hrozny, švestky, fíky, mango (16g/100g), hrušky, třešně i jablka patří mezi sladší druhy.
Nejméně sladké jsou jahody, grepy, broskve, nektarinky, pomelo a ostatní citrusové ovoce (9-11g/100g).

Máte rádi sladké limonády?

A ještě jedno malé připomenutí. Jedním ze základních kroků, jak začít s hubnutím, je vynechat sladké nápoje z vašeho pitného režimu. Tady je důvod, proč byste měli pít jen vodu. Hlavně si všimněte množství cukru v přírodní ovocné šťávě.

Porovnání sladkých nápojů (pozn. 1 kostka cukru = 4 g):

  • kolový nápoj 250 ml = 7 kostek cukru
  • energetický nápoj 250 ml = 7 kostek cukru
  • 100% džus 250 ml = 7 kostek cukru
  • pomerančová limonáda 250 ml = 5,5 kostky cukru
  • ledový čaj 250 ml = 4,5 kostky cukru
  • dětské nápoje 250 ml = 4 kostky cukru
  • káva 3 v 1 (1 sáček) = 3 a 1/4 kostky cukru

Lucie Svobodová: Jezte přílohy!

Na závěr jsme Lucii položili několik otázek, které by vám mohly pomoci se stravováním v době oběda. Co vlastně jíst v poledne, v práci a proč nás kolem oběda pronásledují chutě na sladké?

Otázka č. 1: Proč podle vás nejčastěji v době oběda sáhneme právě po čokoládě či sušenkách?

"Chuť na sladké v době oběda většinou přichází po nějaké chybě ve stravování, vynechání některého z dopoledních jídel, nebo pokud samotný oběd je nevyvážený. Chybou je jak výrazně menší porce jídla, vynechání přílohy (tělo si pak řekne o přísun cukrů jinou a mnohem nezdravější formou), tak i špatná volba oběda, např. omáčky a polévky zahuštěné moukou, sladká jídla, z příloh např. knedlíky, předvařená rýže a méně kvalitní těstoviny."

Otázka č. 2: A co je podle vás příčinou, že místo kvalitního jídla sáhneme raději po věcech, jako je pizza, plněná bageta atd.?

"V dnešní 'rychlé' době je trend čím dál tím méně si jídla připravovat doma. Většina lidí tak k obědu preferuje něco rychlého, právě jako pizza a bageta, ty však většinou obsahují velké množství kalorií. Přitom příprava domácího vyváženého jídla nám může zabrat třeba jen 10-15 minut denně, např. rizoto, celozrnný kuskus s kuřecím masem a zeleninou, polévka z červené čočky s jedním kusem celozrnného pečiva, těstoviny s bazalkovým nebo červeným pestem, vepřová panenka s bramborem vařeným v tlakovém hrnci…"

Otázka č. 3: Jak podle vás vypadá ideální a vyvážený oběd?

"Vyvážený oběd by měl vždy obsahovat všechny 3 složky stravy: bílkoviny, sacharidy a tuky. Nevynechávejte tedy k obědu přílohu!!! Ideální kombinací je libové maso (1-2x týdně ryba) připravené na lžičce oleje, z příloh brambory, rýže (indiánská nebo natural), semolinové nebo celozrnné těstoviny, popř. jiné druhy obilovin (kuskus, bulgur, jáhly, špalda, pohanka…) a neodmyslitelnou složkou by měla být samozřejmě zelenina, syrová, nebo tepelně upravená. Maso alespoň 2-3x týdně nahraďte luštěninou, vaječným bílkem nebo třeba rostlinou bílkovinou, jako je tofu, tempeh. Součástí oběda může být i zeleninová nezahuštěná polévka nebo lehký vývar z masa. Množství i složení oběda se samozřejmě odvíjí od fyzické zátěže každého z nás."

Doporučujeme: Kalorické tabulky. Přílohy po kterých přiberete

Otázka č. 4: A myslíte si, že je možné si v restauraci ohlídat, aby náš oběd byl kvalitní a plnohodnotný?

"I v restauraci si můžeme vybrat kvalitní oběd. Zapomeňte však na všechny druhy omáček, pokrmy se smetanou, smažená jídla. Vybírejte raději libové maso připravené na přírodní způsob, na grilu nebo vařené. Jako přílohu zvolte brambory, rýži nebo těstoviny, oproti tomu knedlíky, hranolky, krokety a opékané brambory by měly být pro vás tabu. Pokrm vždy doplňte o míchaný zeleninový salát bez dresinku, chybu neuděláte, ani pokud přidáte zeleninový nebo lehký masový vývar. Množství jídla je pro každého jiné, proto ideální je poradit se s odborníkem, jaká porce je pro vás k obědu vhodná."

Otázka č. 5: Když jdeme s kolegy na oběd, po čem bychom měli sáhnout, abychom zvládli náročné pracovní odpoledne?

"Nejlepším zdrojem energie jsou kvalitní sacharidy, proto na ně při výběru oběda nezapomeňte! 'Dietní' pokrm jako salát s kuřecím masem nebo maso bez přílohy pouze se zeleninou není vhodnou variantou k obědu, a to ani pro ženu, která chce zhubnout. Dejte si raději přírodní plátek z masa nebo rybu s bramborem, rýži či těstoviny se zeleninou a masem, samozřejmě bez smetany a těžkých omáček. Zeleninová obloha či salát jako doplněk oběda je samozřejmostí. Po těžkých tučných jídlech se budete dlouho vracet do pracovního tempa a vaší postavě rozhodně neprospějí.

Co si nejčastěji dáváte k obědu? Připravujete si do práce jídlo? Máte nějaký zajímavý tip na kvalitní zdravý oběd do krabičky? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Skrýváte obezitu? Je to horší, než si myslíte

Čm nahradit cukry? Na stévii zapomeňte

5 houbových recept: Rychlé a levné



reklama
reklama
reklama