EDAMAMME
Sója je jedním z největších zdrojů tryptofanu , který naše tělo dokáže přetvořit na serotonin - hormon štěstí . Zkuste si ji dát ne jako boby (luštěninu, nebo výrobky z ní), ale jako zeleninové lusky, V Japonsku se jim říká edamame .
Pokud byste je nesehnali, podobně poslouží třeba čočka , tradiční novoroční pokrm pro štěstí. Jako člen rodiny luštěnin je skvělým zdrojem folátu , což kyselina listová v přírodní podbě. Podle vědů je klíčem k dobré náladě a správnému fungování nerových buněk v mozku. Nízká hladina folátu vede často k depresím - podle studie z Harvardu má 38 % procent žen s depresemi nízkou hladinu folatu. Vědci sice zatím přesně neznají mechanismus, ale zdá se, že nedostatek folátu narušuje produkci serotoninu, dopaminu a noradrenalinu, což jsou všechno neurotransmitery, ovlivňující naši náladu. Už jeden šálek vařené čočky pokryje 90% doporučené denní dávky folátu. Jako bonus obdržíme ještě rostlinné proteiny a vlákninu , jež přispívají ke stabilizaci krevního cukru.
Foto:
Profimedia.cz
reklama