Dioxiny
I tyto látky jsou takřka všudypřítomné. Největší škody však napáchají jako součást tuku na mase a v masných výrobcích . Zejména se s nimi setkáme při grlivání ! Vznikají však mj. nedokonalým spalováním, tedy při požárech, spalování odpadů a samo sebou také při kouření .
Kontaminace potravního řetězce dioxiny představuje pro člověka největší riziko, protože právě potravinami do našeho těla přichází až 99 % veškerého příjmu dioxinů a dioxinům podobných látek (například PCB). Posledních deset let se v Evropě objevují skandály, kdy došlo ke kontaminaci potravin anebo krmiv pro hospodářská zvířata dioxiny a dioxinům podobnými PCB , nejčastěji z německých vajec, drůbeže či vepřového masa.
JAK ŠKODÍ: Spouštějí rakovinu a další nebezpečné nemoci. Dioxiny a jim podobné látky nejsou akutně nebezpečné, ale jejich nebezpečnost spočívá v pomalém, tichém působení - nejdříve se akumulují v organismu a pak způsobí zhoubné bujení .
Foto:
Isifa/Thinkstock
reklama