reklama

Je tu půst. Přežít bez masa pomohou luštěniny

Postní období před Velikonocemi dnes znamená hlavně odlehčení jídleníčku. S luštěninami vám maso nebude chybět.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Před pár dny začalo období půstu a do role královen kuchyně se posunuly luštěniny. Ale nebojte se, tento druh detoxikace se vám bude líbit.

Poslední týdny do Velikonoc se tradičně jedlo méně a hlavně bez masa, protože zásoby před jarním probuzením přírody už pomalu docházely. V dnešní době se v tomto období zbavujeme potravin, které zatěžují organismus. Náhradou, která prospěje zdraví, jsou právě luštěniny všeho druhu - nesmí však být z konzervy, to bychom si příliš nepomohli.

Jak zabránit nadýmání?

Luštěniny jsou chutné a poskytují desítky možností k nejrůznějším úpravám, takže žádné omezení ve stravě ani nepocítíte.  Jsou také zdrojem důležitých látek. Obsahují například vlákninu, minerály, bílkoviny, uhlovodany a minimum tuku, který navíc pomáhá tělu zpracovat vitaminy. "Všechny luštěniny jsou přirozeně bezlepkové a rozhodně stojí za naši pozornost, vysvětluje Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

Doporučujeme: Čerstvé šťávy nejsou všechno, detoxikace začíná v hlavě

Možná vás od luštěnin odrazují následky, které často přináší. Pravidelnou konzumací však nadýmání předejdete  a tělo si dokonce zvykne i na lepší využití látek, které obsahují. Pomůže také, když je před vařením nejprve namočíte. Vařte je s bylinkami, které snižují nadýmání: majoránka, tymián, saturejka, šalvěj. Je jich samozřejmě mnohem víc, ale tyhle se k luštěninám chuťově hodí.

A z jakých druhů luštěnin si můžeme například vybírat?

Hrách zelený a žlutý

Energetická hodnota: 1377 kJ/323 kcal

U nás velmi rozšířený hrách setý pochází z orientální volně rostoucí odrůdy. Sušená semena jsou ceněna zejména pro svůj vysoký obsah vitamínu A a vitamínů skupiny B. Mezi oběma odrůdami není chuťově velký rozdíl a obě se stejně dlouho vaří. Hrachem je možno také zahušťovat polévky, zeleninová jídla či připravovat pomazánky, třeba v podobě hrachové mouky. K jeho výhodám patří prevence proti rakovině, snížení cholesterolu, působení proti zácpě a celkové pročištění organismu.

Cizrna

Energetická hodnota: 1525 kJ/364 kcal

Znovuobjevený druh, který pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posilovat nervovou soustavu. Doporučuje se zvláště těm, kdo trpí stresem a depresí. Tato luštěnina je ideální pro těhotné ženy, protože je bohatá na kyselinu listovou, která chrání plod před vrozenými vadami nervové soustavy. 

Čočka hnědá a tmavozelená

Energetická hodnota: 1866 kJ/446 kcal

Čočka patří k vůbec nejstarším pěstovaným plodinám. Je velmi výživná (má vyšší energetickou hodnotu), ale zato obsahuje jen málo tuku. Je bohatá na kyselinu listovou a železo, obě látky, pomáhají předcházet chudokrevnosti.  

Čočka červená

Energetická hodnota: 1325 kJ/312 kcal

Také neovější druh, jehož výhody mnoho lidí teprve objevuje. Je bohatým zdrojem železa. Najdeme v ní taky selen, fosfor, zinek a vitamíny B6.  Škroby obsažené v čočce (i jiných luštěninách) se díky obsahu vlákniny vstřebávají pomalu a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve.

Přečtěte si: Záporné kalorie: Čím víc jíte, tím víc hubnete

"Proto doporučuji sportovcům čočku jako například rychlou odpolední svačinu," říká Milan Merva. Rovnoměrně uvolňování glukózy je důležité také pro udržení stabilní hladiny krevního cukru zejména pro diabetiky, ale i pro kohokoliv kdo se snaží hubnout. Červená čočka se výborně hodí i jako první koncentrovanější zdroj bílkovin pro miminka již od prvních měsíců při zavádění tuhé stravy a díky absenci nadýmavých látek i pro kojící maminky.

Fazole

Energetická hodnota: 1375 kJ/327 kcal.

Fazole obsahují 24 až 30 procent kvalitních rostlinných bílkovin. Bylo zjištěno, že nejlépe stravitelné jsou bílkoviny černé fazole, následně červené a nakonec bílé. Fazole mají nízký glykemický index, vysoký obsah vlákniny, a tudíž zasytí na dlouhou dobu. Jsou tedy obzvlášť vhodné při redukčních dietách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

I detox můžete mít rádi. Co vám opravdu prospěje?

Rychlá pomoc při chřipce: Co začít jíst, když začíná?

Jak vypadá správná porce jídla?

reklama
reklama
reklama