reklama

Česnáček, bršlice i šeřík. Sbírejte bylinky vhodné k očistným kúrám

Jaro je ideální doba pro detoxikaci těla. Po zimě, kdy si člověk možná dopřál více jídla nebo se méně hýbal, je čas zbavit se nahromaděných toxických látek. K tomu lze využít půsty, detoxikační kúry a zejména bylinky, které právě teď rostou ve volné přírodě.

Foto: Shutterstock

I když si jaro letos "přivstalo", je v přírodě stále možné najít blahodárné jarní bylinky. Ještě stihnete mladou kopřivu, česnáček, bršlici a poohlédněte se také po smrkových výhoncích a šeříku. 

Mladá kopřiva

Kopřiva je jedna z prvních bylinek, na kterou můžeme v přírodě narazit, navíc ji lze zužitkovat úplně celou. Pro sběr listů jsou nejvhodnější mladé rostliny, které sbíráme až do května. Kopřivy jsou bohaté na chlorofyl, vitamin C, třísloviny, hořčík, železo, vápník, fosfor, ale také na kyselinu křemičitou a mravenčí. Dále v kopřivách nalezneme rutin a serotonin. Semínka kopřivy jsou doslova nutriční bombou, obsahují obrovské množství vitaminů a minerálů. 

Čaj nebo sirup z kopřiv pročišťuje krev, snižuje hladinu cukru v krvi a pomáhá s problémy močových cest. Je skvělou podpůrnou léčbou při onemocnění jater, žlučníku, sleziny a žaludku. V tomto období, kdy se chladné počasí ještě nevzdává, poslouží jako podpůrná léčba při virových a bakteriálních onemocněních. 

Mladé kopřivové listy mají své právoplatné místo také při vaření. Čerstvé listy doplní jarní saláty, hodí se k přípravě špenátu, doplní nejen velikonoční nádivku. Kopřiva je součástí mnoha smoothie se silným pročišťujícím účinkem.

Česnáček lékařský

Nať česnáčku sbíráme v době květu. Žvýkání listů pomáhá při zánětech dutiny ústní. Čaj z natě má silné dezinfekční účinky pro dýchací cesty a močové ústrojí. Ovšem pozor, díky česnekové vůni je to záležitost spíše pro silnější povahy. 

Listy česnáčku lékařského jsou do salátů či jarní polévky přímo ideální. Uplatní se zejména ve studené kuchyni. Dají se také přidat do špenátu a dochutí v podstatě jakákoli zeleninová jídla. 

Bršlice kozí noha

Listy bršlice podporují trávení, mají močopudné účinky a jsou tak vhodnou prevencí proti močovým a ledvinovým kamenům. Pokud si bršlici dopřejeme pravidelně, třeba i nasušenou, zlepšíme tak vylučování solí z těla - poté ustupují otoky a revmatické bolesti. Rozpouští i kyselinu močovou, což je velmi důležité při onemocnění dnou.

Bršlice se hodí do jarních salátů, letních studených polévek (gazpacho, okurková), k přípravě detoxikačních nápojů a pesta. Mladé listy bršlice si můžeme dat jen tak na chléb s máslem obdobně jako pažitku nebo řeřichu. 

Smrkové výhonky

Mladé aromatické smrkové výhonky jsou plné éterických olejů, antioxidantů a výrazně posilují imunitní systém. Jsou bohaté na vitamin C a minerální soli. Sirup z výhonků býval dříve běžně používaným domácím lékem na průdušky, zmírňoval kašel a revmatické bolesti. Smrkové výhonky napomáhají toku lymfy a odvádění toxických látek z těla. 

Co se týče použití při vaření, hojně se využívá právě zmiňovaný sirup, med ze smrkových výhonků, ale připravit si z nich můžeme například smrkovou sůl, voňavý olej, přidat je do salátů, případně si je naložit. 

Šeřík

Posiluje imunitu, obsahuje antibakteriální a antivirové phytoncidy. Velmi oblíbené je také použití čaje či odvaru z šeříkových květů jako ústní vody. Lze je použít rovněž zevně jako obklad na místa postižená růžovkou a ekzémy. Šeřík nás dokáže zbavit bolesti hlavy nebo zmírní migrénu, je vhodný také při žaludeční nevolnosti. Má zklidňující účinky na oteklé, zduřelé mandle. 

Z květů šeříku připravujeme zejména čaj, odvar, sirup a limonády. Skvěle poslouží také ke zdobení jarních salátů a svěžích moučníků. 

Jak jste na tom se znalostmi jarních bylinek? Zkuste kvíz ZDE.

reklama
reklama
reklama