Jak vypadá ideální snídaně? Jednoduchý recept můžete obměňovat donekonečna
Existuje něco jako dokonalá snídaně? Správný poměr bílkovin, vlákniny, sacharidů a tuků vás nabije energií na celý den a omezí chutě na nezdravé laskominy.
O snídani se často mluví jako o nejdůležitějším jídle dne; podle skeptiků se ovšem jedná spíš o heslo, které prosadil americký výrobce cereálií, když hledal pro svůj produkt místo na trhu. Přesto se o snídani vedou u nutričních poradců dlouhé debaty - a existují i návody na to, jak si vytvořit první jídlo dne tak, aby vám dodalo potřebnou energii a výživu.
Po osmi hodinách spánku se probouzíme s nižší hladinou cukru, a proto je potřeba ji náležitě zvýšit, abychom získali potřebnou energii ke svým denním povinnostem. Mnoho lidí s oblibou volí něco sladkého a rychlého, to je ovšem chyba, která vede k tomu, že po sladkém budete toužit celý zbytek dne.
Vyvážená snídaně by měla obsahovat správný poměr bílkovin, vlákniny, tuků a sacharidů, přičemž základ by měly tvořit právě proteiny. Jejich nejlepšími zdroji jsou vajíčka, tvaroh, případně mozzarella (klidně i v light verzi) nebo tofu.
Sendvič je ideální volbou ke snídani - žitný kváskový chléb poskytuje potřebnou dávku sacharidů. Vlákninu dodají aspoň dvě porce zeleniny: klasikou je listová zelenina, rajčata, papriky nebo okurky. Oblíbené avokádo obsahuje nenasycené mastné kyseliny a může posloužit místo pomazánky.