reklama

Jak si zchladit žáhu aneb když jídlo způsobuje bolest

Jak si "zchladit" žáhu, když pálí, bolí a v ústech zanechává nepříjemně kyselou pachuť?

Foto: Profimedia.cz

Jak si "zchladit" žáhu, když pálí, bolí a v ústech zanechává nepříjemně kyselou pachuť?

Tomuto jevu se odborně říká pyróza a většina lidí ji zažila na vlastní kůži.  Objevuje se denně u 10 % obyvatelstva. Nejméně jednou do měsíce jí trpí až 44 % lidí. Až příliš důvěrně ji také znají těhotné ženy, což je dáno hormonálními změnami i tlakem způsobeným růstem dělohy. Pálení žáhy však většinou vymizí brzy po porodu.

Agresivní kyseliny ze žaludku

K pálení žáhy dochází v okamžiku, kdy se natrávená potrava a žaludeční kyseliny navracejí ze žaludku zpět do jícnu. Tento jev se odborně nazývá reflux. Jedná se především o pocit pálení za hrudní kostí, které může zasahovat až do krku.

Doporučujeme: Reflux: Daň za noční orgie

V některých případech se reflux projevuje také regurgitací, což je zatékání obsahu žaludku nebo jídla do jícnu i do úst, dále se projevuje sliněním, říháním, problémy s polykáním, zvracením a bolestmi v horní části břicha.

Pokud se žaludeční obsah vrací do jícnu častěji, hovoříme o tzv. patologickém refluxu a o refluxní nemoci jícnu. V tomto případě je na místě návštěva lékaře. Potíže způsobující pyrózu jsou obvykle spojené s hektickým stylem života, stresem, nevhodnou stravou a nezdravými životními návyky.

Co zabírá proti pálení žáhy?

Osvědčenou a známou první pomocí je jedlá soda. Znaly ji už naše babičky, které taky zaháněly nepříjemné pocity hrnkem mléka, které neutralizuje kyselinu v jícnu. 

Blahodárně působí i šťáva z léčivky aloe vera, která přináší dlouhodobější účinky, než jen momentální potlačení projevů. Sílu přírody můžeme využít i v podobě rostlinných čajů z máty, meduňky, pelyňku, puškvorce nebo pampelišky.  Z bylinek pak nejvíce pomáhá kopretina řimbaba v kapkách nebo mletý hořec - malé množství mletého kořene se zapije vodou. 

Náš tip: 7 rad proti pálení žáhy aneb Reflux je daň z hýření

Blahodárně působí také mandle - stačí sníst denně jen pár kousků. "Kupodivu nejrychleji působí kyselá okurka, která téměř okamžitě změní chemické reakce v žaludku," doplňuje výčet babských rad bylinkářka Venuše Studničková.

Jak jíst při refluxu

Některé potraviny zvyšují sekreci kyseliny chlorovodíkové, která dráždí jícen. U pyrózy by člověk měl omezovat především tučné a sladké potraviny, čerstvé pečivo, cibuli a česnek, koření, kávu a alkoholické nápoje. Určitě si odpusťte především čokoládu, rajčata, citrusové plody a nápoje z nich vyrobené, kolu a sycené nápoje s bublinkami.

Naopak prospěšné jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny, kukuřice, rýže, kefír, jogurt, kořenová zelenina, rostlinné oleje, oranžová zelenina (mrkev, dýně) a listová zelenina.

Jak se pyróze bránit?

Tímto syndromem kromě lidí s uvolněným svěračem mezi jícnem a žaludkem nejvíce trpí alkoholici, silní kuřáci a obézní lidé. Z toho vyplývá, jaká asi tak může být prevence: zdravější životní styl a strava a zhubnout pár kilo.

Existuje také několik doporučení, které by člověk měl dodržovat. Při problémech s žaludeční kyselinou je nejlepší vyvarovat se kouření, práci v předklonu, nošení těžkých předmětů či spánku na břiše.

Potíže je možné odstranit také volně prodejnými léky, jako je třeba Gaviscon. (Léky k vnitřnímu užití; užijte ústy. Před použitím léku si pečlivě pročtěte příbalovou informaci. O případných rizikách a nežádoucích účincích se poraďte s lékařem nebo lékárníkem) A pokud možno se také nechejte vyšetřit u odborníka, který vám může předepsat i další účinné medikamenty a vyloučí také jiné, třeba i vážnější příčiny problémů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pálení žáhy není tak nevinné. Hlídejte si ho!

Zrzaví to mají jinak. Jak vnímají bolest a chutě?

6 situací, kdy vám tampon poskytuje nejlepší ochranu


reklama
reklama
reklama