Jak "ozdravit" jídlo? Stačí trocha speciální vlákniny
O vláknině slyšíme ze všech stran: v běžné stravě jí máme málo a právě kvůli tomu trpíme tolika nemocemi a tloustneme, varují odborníci. Přidáním správné vlákniny se však z obyčejného jídla může stát zdravé!
O vláknině slyšíme ze všech stran: v běžné stravě jí máme málo a právě kvůli tomu trpíme tolika nemocemi a tloustneme, varují odborníci. Přidáním správné vlákniny se však z obyčejného jídla může stát zdravé!
Vláknina je souhrnné označení pro rostlinné polysacharidy, které jsou nestravitelné. Dostatek vlákniny je nezbytný jako prevence řady civilizačních onemocnění, kardiovaskulárními chorobami a diabetem počínaje a nádorovými onemocněními konče.
Vláknina čistí organismus
Ve střevech totiž vláknina vytvoří lepkavý viskózní "roztok" rosolovité povahy. Ten pomáhá při čištění organismu - absorbuje toxické a potencionálně nebezpečné sloučeniny při jejich průchodu trávicím traktem.
Je dokázáno, že vláknina zabraňuje zácpě, zmírňuje průjem a snižuje hladinu cholesterolu. Také snižuje riziko rakoviny tlustého střeva i rakoviny konečníku, zmírňuje hemeroidy, omezuje tvorbu žlučových kamenů a může pomoci i při hubnutí.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Nejhorší ze všech hříchů
Doporučená denní dávka vlákniny je 30g na dospělého člověka, pro děti mladší patnácti let by mělo platit pravidlo "věk+5" (tedy věk dítěte + dalších 5g vlákniny).
Novým hitem jsou nestravitelné (rezistentní) škroby, které se na rozdíl od ostatních škrobovin ve střevech nerozpustí a chovají se jako dietní vláknina.
Proti cukrovce i na hubnutí
Unikátním přírodním zdrojem vlákniny je rezistentní kukuřičný škrob, známý jako Hi-maize. Tato přírodní speciální forma dietní vlákniny pomáhá udržovat stabilnější hladinu cukru v krvi.
Potraviny s vysokým obsahem snadno stravitelného škrobu, například bílý chléb, rychle uvolňují glukózu z tenkého střeva do krve. To způsobuje její prudký vzestup v krvi, který je vzápětí následován rychlým poklesem. Potraviny obsahující vlákninu nebo rezistentní škrob způsobují pomalejší nárůst glukózy v krvi, a tak ji udržují v rovnováze.
Dostatek vlákniny je nezbytný i pro udržení správné činnosti a zdravého stavu střev, chrání před zácpou, pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a vylučovat toxické látky z organismu.
Rezistentní škrob místo mouky
Existuje samostatně, jako prášek vyrobený ze speciálně vyšlechtěné kukuřice, a dá se použít všude tam, kde mouka. Pokud ho přidáte do moučníků, pečiva, chleba, knedlíků, těstíčka na obalování, do sekané, placek nebo palačinek, sníží se v nich obsah energie, zvýší podíl vlákniny, ale nemění se ani chuť, ani jejich vzhled.
Pokud se Hi-maize(TM) použije jako přísada do chleba, sušenek, těstovin či cereálií, zvýší se jejich obsah vlákniny, aniž by tyto potraviny chuťově utrpěly. Nahrazením části mouky rezistentním škrobem redukujeme obsah stravitelného škrobu, a tím i obsah glukózy, která se po rozložení škrobů absorbuje do krve.
Vlákniny není nikdy dost
V České republice je možné Hi-maize najít samostatně i v některých produktech, na jejichž správnou skladbu a prospěšnost pro organismus dohlíží mimo jiné i přední český odborník na zdravou stravu Petr Havlíček.
Účinnost Hi-maize při omezování nárůstu hladiny cukru v krvi potvrdil i Evropský úřad pro bezpečnost potravin, který jinak často tato zdravotní tvrzení na obalech potravin a potravinových doplňkový. Kvůli tomu například zmizely známé reklamní údaje z mnoha jogurtů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Migréna: 6 tipů, jak ji zvládnout v práci
Klouby léčí tukem už ve třech městech. I v Praze
Nosíte podprsenku? Určitě má špatnou velikost