reklama

Jak "ozdravit" jídlo? Stačí trocha speciální vlákniny

O vláknině slyšíme ze všech stran: v běžné stravě jí máme málo a právě kvůli tomu trpíme tolika nemocemi a tloustneme, varují odborníci. Přidáním správné vlákniny se však z obyčejného jídla může stát zdravé!

Foto: Profimedia.cz

O vláknině slyšíme ze všech stran: v běžné stravě jí máme málo a právě kvůli tomu trpíme tolika nemocemi a tloustneme, varují odborníci. Přidáním správné vlákniny se však z obyčejného jídla může stát zdravé!

Vláknina je souhrnné označení pro rostlinné polysacharidy, které jsou nestravitelné. Dostatek vlákniny je nezbytný jako prevence řady civilizačních onemocnění, kardiovaskulárními chorobami a diabetem počínaje a nádorovými onemocněními konče.

Vláknina čistí organismus

Ve střevech totiž vláknina vytvoří lepkavý viskózní "roztok" rosolovité povahy. Ten pomáhá při čištění organismu - absorbuje toxické a potencionálně nebezpečné sloučeniny při jejich průchodu trávicím traktem.

Je dokázáno, že vláknina zabraňuje zácpě, zmírňuje průjem a snižuje hladinu cholesterolu. Také snižuje riziko rakoviny tlustého střeva i rakoviny konečníku, zmírňuje hemeroidy, omezuje tvorbu žlučových kamenů a může pomoci i při hubnutí.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Nejhorší ze všech hříchů

Doporučená denní dávka vlákniny je 30g na dospělého člověka, pro děti mladší patnácti let by mělo platit pravidlo "věk+5" (tedy věk dítěte + dalších 5g vlákniny).

Novým hitem jsou nestravitelné (rezistentní) škroby, které se na rozdíl od ostatních škrobovin ve střevech nerozpustí a chovají se jako dietní vláknina.

Proti cukrovce i na hubnutí

Unikátním přírodním zdrojem vlákniny je rezistentní kukuřičný škrob, známý jako Hi-maize. Tato přírodní speciální forma dietní vlákniny pomáhá udržovat stabilnější hladinu cukru v krvi.

Potraviny s vysokým obsahem snadno stravitelného škrobu, například bílý chléb, rychle uvolňují glukózu z tenkého střeva do krve. To způsobuje její prudký vzestup v krvi, který je vzápětí následován rychlým poklesem. Potraviny obsahující vlákninu nebo rezistentní škrob způsobují pomalejší nárůst glukózy v krvi, a tak ji udržují v rovnováze.

Dostatek vlákniny je nezbytný i pro udržení správné činnosti a zdravého stavu střev, chrání před zácpou, pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a vylučovat toxické látky z organismu.

Rezistentní škrob místo mouky

Existuje samostatně, jako prášek vyrobený ze speciálně vyšlechtěné kukuřice, a dá se  použít všude tam, kde mouka. Pokud ho přidáte do moučníků, pečiva, chleba, knedlíků, těstíčka na obalování, do sekané, placek nebo palačinek, sníží se v nich obsah energie, zvýší podíl vlákniny, ale nemění se  ani chuť, ani  jejich vzhled. 

Pokud se Hi-maize(TM) použije jako přísada do chleba, sušenek, těstovin či cereálií, zvýší se jejich obsah vlákniny, aniž by tyto potraviny chuťově utrpěly. Nahrazením části mouky rezistentním škrobem redukujeme obsah stravitelného škrobu, a tím i obsah glukózy, která se po rozložení škrobů absorbuje do krve.

Vlákniny není nikdy dost

V České republice je možné Hi-maize najít samostatně i v některých produktech,  na jejichž správnou skladbu a prospěšnost pro organismus dohlíží mimo jiné i přední český odborník na zdravou stravu Petr Havlíček

Účinnost Hi-maize při omezování nárůstu hladiny cukru v krvi potvrdil i Evropský úřad pro bezpečnost potravin, který jinak často tato zdravotní tvrzení na obalech potravin a potravinových doplňkový. Kvůli tomu například zmizely známé reklamní údaje z mnoha jogurtů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Migréna: 6 tipů, jak ji zvládnout v práci

Klouby léčí tukem už ve třech městech. I v Praze

Nosíte podprsenku? Určitě má špatnou velikost

reklama
reklama
reklama