reklama

Jahody, rybíz, borůvky: Jak a čím nám prospívají?

Tyto přírodní antioxidanty si právě teď můžeme nakoupit od domácích pěstitelů či si je (ještě lépe) natrhat na vlastní zahrádce. Měli byste!

Foto: Thinkstock

Rybíz, brusinky, borůvky či maliny, zkrátka bobuloviny, v sobě skrývají celou řadu cenných látek. Tyto přírodní antioxidanty si právě teď můžeme nakoupit od domácích pěstitelů či si je (ještě lépe) natrhat na vlastní zahrádce. Měli byste!

Chcete se o obsahu vitamínů, minerálních látek, vlákniny a antioxidantů v bobulovinách dozvědět víc? Čtěte...

Jahody, dietní dobrota do koláčů

Jahody obsahují velké procento vody, obsahují málo cukru a mají tudíž nízkou kalorickou hodnotu. Přesto jsou pro člověka zdrojem mnoha cenných látek, zejména vápníku, fosforu, železa, draslíku a manganu. Obsahují také velké množství vitamínu C a řadu vitamínů skupiny B, které si lidské tělo nedokáže samo vytvořit.

Už jen to může být důvodem k zařazení tohoto ovoce do každodenního jídelníčku. Pokud nechcete jahody jíst "jen tak", najdou uplatnění při přípravě chutných jídel. Vynikající jahodové dezerty či koktejly si zamiluje celá vaše rodina!

Maliny, dobré (nejen) na pleť

...obsahují řadu vitamínů a minerálů, zejména hořčík, vápník a železo. Tím to ale nekončí. Jejich konzumací přijímá lidské tělo také zdraví prospěšné pigmeny - antokyany, vlákninu a některé organické kyseliny, zejména citronovou, jablečnou a salicylovou.

O neobyčejných vlastnostech ovoce se dozvíte více na power-fruits.eu

Maliny jsou ideálním ovocem k přípravě dezertů, zákusků, osvěžujících koktailů či jiných sladkých dobrot. Chcete-li potěšit svou rodinu a zároveň podpořit její zdraví, tady máte řešení!

Rybíz je obsahem vitamínů mimořádný!

Rybíz je díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek velmi hodnotným ovocem. Dá se bez nadsázky říci, že je přírodní pokladnicí vitamínů, zejména velkého množství vitamínu C, ale také provitamínu A a vitamínů skupiny B. Obsahuje i řadu minerálních prvků včetně železa, hořčíku a manganu.

Skrytou sílu rybízu můžete objevit rychle: zařaďte ho do svého jídelníčku v jakékoliv podobě, třeba vyzkoušejte rybízovou zmrzlinu!

Borůvky, minerálka v kuličce

Borůvky jsou zdrojem celé palety minerálních látek, především fosforu, vápníku, hořčíku, sodíku a železa a zejména draslíku, který je třetím nejčastějším prvkem v lidském těle.. Jsou bohaté na vitamíny A, C, B1, B2 a B3 a obsahují antioxidanty, které mají pozitivní účinky na lidský organismus.

 Pro všechny tyto vlastnosti by měly být pravidelnou součástí jídelníčku každé rodiny. Borůvky lze zařadit do snídaně, svačinky, oběda i večeře. Ideální jsou v dezertech a koktejlech, ale určitě pro sebe nebo své blízké vymyslíte i něco dalšího!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ženy, holte se jako muži! Omládnete a zkrásníte!

Jak na nás působí změny počasí?

Čínská medicína: Patří do českých nemocnic, nebo ne?


 

reklama
reklama
reklama