Hubnutí podle barev: Bude se vám líbit
Ví se, že barvy ovlivňují náladu. Víte ale, že svůj význam má také barva jídla? Barevné ovoce a zeleniny jsou nejen chutnější a hezčí na pohled, ale rovněž nás chrání před nemocemi a pomáhají při hubnutí.
Určitě víte, že barvy ovlivňují náladu. Víte ale, že svůj význam má také barva jídla? Barevné ovoce a zeleniny jsou nejen chutnější a hezčí na pohled, ale rovněž nás chrání před nemocemi a pomáhají při hubnutí.
O psychologii barev byly popsány už celé tlusté svazky. Málokdo si ale všímá toho, jak nás ovlivňují barvy toho, co máme na talíři. Na barevné jídlo se člověk více těší, je pro něj přitažlivější a zvedne náladu. Ještě důležitější však je, že konzumace pestrobarevných rostlin a plodů má pozitivní vliv na zdraví a štíhlou linii.
Střídejte to!
„Rostliny ve svém těle syntetizují pigmenty, které jim dodávají typické zbarvení. Tato barviva jsou přírodními antioxidanty, které chrání lidský organismus před negativními účinky volných radikálů," vysvětluje Gabriela Knosová, odbornice na redukci váhy z brněnského Institutu kompliment.
Přitom platí, že antioxidační účinek se výrazně zvyšuje kombinací různých druhů antioxidantů. Uplatňuje se tedy synergický efekt.
Jinými slovy, pro zneškodnění nebezpečných volných radikálů je výhodnější sníst po 100 gramech rajčat, žluté papriky, okurky a mrkve, než 400 gramů jednoho druhu zeleniny. Stejná zásada platí také pro ovoce.
Čemu nevěřit
Není však pravdy, která by nebyla překroucena. „Na internetu se můžete dočíst o barevných dietách, jejichž principem je každý den konzumovat ovoce a zeleninu v jedné barvě. Toto tvrzení nemá reálný základ. Nejlepší je dodávat organismu různé druhy ovoce a zeleniny v průběhu dne. A právě v létě a na podzim je sezónní nabídka opravdu pestrá," uzavírá Gabriela Knosová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.
Zdravá redukční dieta je spojena s konzumací zeleniny (300 až 450 gramů denně) a ovoce (150 až 200 gramů denně).
Pro povzbuzení chuti
Mnoho lidí, snažících se o zhubnutí, mívá v počátcích redukčního programu s dostatečným příjem zeleniny problém. Buď jim nechutná, nebo ji nejsou zvyklí jíst v odpovídajícím množství.
"Pro povzbuzení chuti je možné doporučit různé úpravy zeleniny, většinou však stačí na jednom talíři zkombinovat různě barevné druhy zeleniny," říká Gabriela Knosová, odbornice na redukci váhy z brněnského Institutu kompliment.
V příjmu zeleniny a ovoce bychom proto neměli opomenout červenou, žlutou, oranžovou, zelenou ani modrou barvu. Zajistíme si tím příjem antioxidantů, jako jsou beta-karoten (v těle se mění na vitamin A), vitamíny E, C, lykopen, lutein, zeaxantin, a jiných fytochemikálií.
Co uvařit a co sníst rovnou
Zeleninu a ovoce bychom podle odbornice měli konzumovat hlavně syrové, protože většina antioxidantů se teplem ničí.
Na druhou stranu se účinek některých karotenoidů naopak tepelným zpracováním zvyšuje, proto je vhodné část zeleniny konzumovat i tepelně upravenou. Jde zejména o mrkev nebo rajčata. Lykopen obsažený v rajčatech má totiž až pětinásobně větší využitelnost po tepelném zpracování.
Vedle těchto látek jsou ovoce a zelenina zdrojem enzymů, které spolu se selenem a dalšími stopovými prvky ochraňují naše tělo před onemocněním srdce a cév, cukrovkou a závažnými karcinogenními chorobami.
Vyberte si!
Červená: Ze skupiny červené zeleniny a ovoce je z hlediska obsahu vitamínů A a E nejlepší červená paprika, která má zároveň ve 100 gramech až dvojnásobně vyšší obsah vitamínu C, než je doporučená denní dávka. Vysoký obsah vitamínu A a C má také červená kapusta a rajčata, višně a jahody. Už 100 gramů červené kapusty nebo jahod pokryje doporučenou denní dávku vitamínu C. Brusinky a maliny jsou bohaté na vitamín E.
Zelená barva: Všechny zelené druhy zeleniny a ovoce mají velmi dobré zastoupení vitamínu C. Například 100 gramů brokolice nebo kiwi nám dodá více vitamínu C, než denně potřebujeme, a téže množství salátu zase pokryje denní dávku vitamínu A. Nejvíce vitamínu E obsahuje kiwi a pórek.
Oranžová a žlutá barva: Jednoznačným favoritem v obsahu vitamínu A je mrkev a v obsahu vitamínu C zase žlutá paprika, která ve 100 gramech obsahuje téměř trojnásobně více těchto vitamínů, než je jejich doporučená minimální denní spotřeba. Dobré zastoupení vitamínů A, C a E mají také broskve, mango a meruňky.
Modrá barva: Ovoce modré barvy, například švestky, ostružiny a borůvky, obsahují vitamín A v menším množství, ale mají dobré zastoupení vitamínů C a E.