reklama

Dnes je Světový den zdraví: Co pro sebe můžete denně udělat

Využijte dobu restrikcí a utvořte si pevné stravovací návyky

Jak bylo řečeno v úvodu, jídelníček je alfou a omegou zdraví. Vhodně sestavená strava v kombinaci s odpovídajícím pohybem je dobrým základem všeho. Pro pomalé utváření pevnějších stravovacích návyků je navíc doba restrikcí ideální.

"Na nové režimy je nutné si v klidu zvyknout. Jednorázové nevyvážené diety nejsou řešením. Trvale podpořit imunitní systém dokáže jen pestrá a vyvážená skladba," říká odborná garantka projektu Vím, co jím a piju, dietoložka Karolína Hlavatá. Podle ní by ve stravě neměl chybět dostatek kvalitních bílkovin rostlinného nebo živočišného původu, ideálně v poměru 1 : 1. Maso by se nemělo vynechávat, je důležitým zdrojem vitaminu B12 a železa. Bílkoviny jsou důležité nejen jako stavební látky, ale také pro imunitní systém. Zapomínat bychom neměli ani na ryby, kde najdeme mastné kyseliny omega 3, které působí protizánětlivě, a zařazovat je do jídelníčku 2x týdně. Samozřejmostí je dostatečný příjem ovoce a zeleniny.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama