reklama

Co je lepší: Džus, nebo celé ovoce?

Sklenici lákavě oranžového nápoje do sebe dostaneme snáz než celý plod. Je opravdu tak jednoduché nahradit ovoce džusem?

Foto: Profimedia.cz

Sklenici lákavě oranžového nápoje do sebe dostaneme snáz než celý plod. Je opravdu tak jednoduché nahradit ovoce džusem?

Džus říkáme téměř jakékoliv šťávě z ovoce. Pokud sáhneme po krabici v supermarketu, mohli bychom se divit.  Co vlastně pijeme? Etikety napoví!

  • Ovocná šťáva - má 100% obsah ovoce, ale v regálech ji objevíme jen málokdy
  • Ovocný nektar - dolní hranice je 25 % , ale víc v nich většinou opravdu nehledejte
  • Ovocný nápoj - tam už je ovoce obvykle jen do 10 %

První poučení tedy zní, že když džus, tak raději ten, co si uděláme doma sami. Ale i bez ohledu na druh ovoce a způsob získávání šťávy se nejvíc živin v neporušené podobě nachází v celém ovoci.

Je džus nezdravý?

Odpověď závisí na tom, co jím chceme nahradit a jak ho konzumujeme.  Džus je zbavený vlákniny a velkého množství dalších živin, takže se většinou stává jen velkým zdrojem cukrů. Zvlášť když většina výrobců do něj ještě cukr doplňuje. Žádnou výhrou není ani to, když se chuť vylepšuje dodáním náhradních sladidel.

Náš tip: 13 důvodů, proč pít vodu s citronem. Znáte je?

Džusy zvyšují hladinu krevního cukru nejen rychleji než celé ovoce, ale také víc. Snadno v nich zkonzumuje víc kalorií, než bychom řekli - a hlavně než bychom měli. Jako náhrada za příjem tekutin není vhodný vůbec.

Podívejte se, o co připravujeme, když vyměníme džus za celý plod.

Slupka

Slupky jablek, borůvek, fíků, meruněk, hrušek, hroznů, švestek atd. jsou důležité pro samotné ovoce během jeho dozrávání.  Obvykle se proto v ní nachází nejvíce pigmentů, které tvoří barvu plodu - a jak vědci dokázali, čím je ovoce tmavší, tím je zdravější. Důvodem jsou flavonoidy a karotenoidy, což jsou významné antioxidanty.

Zabraňují oxidačnímu stresu buněk, tím brání jejich stárnutí i zmenšování odolnosti vůči nepříznivým vlivům. Chrání tak proti nemocem i proti rakovině. Např. slupky z hroznů poskytují i ochranu pro UV záření. Ve většině džusů však po slupkách není ani památky.

Dřeň

Vedle slupky, která je hlavním zdrojem ovocné vlákniny, se tato důležitá složka nachází také v dřeni. Příkladem je pomerančový džus. Vnitřní tužší části jsou důležitým zdrojem flavonoidů. Ty po konzumaci "spolupracují" s vitamínem C při ochraně organismu. Pokud se dřeně zbavíme, ztratíme tím významnou složku ovoce.

Doporučujeme: Téma:  Ovoce a zelenina

Některé značky džusů sice tvrdí, že že obsahují i dřeň, ale buď to není ta původní, a/nebo se jí při výrobním procesu rozhodně do šťávy nevrátí  původní množství, tvrdí odborníci na potravinářský průmysl.

Vláknina

Víte, kolik. vlákniny "zmizí" při proměně ovoce v ovocný džus? Sklenice jablečného džusu neobsahuje prakticky vůbec žádnou.  Pro získání čtvrtlitrové skleničky jablečného džusu spotřebujete často víc než čtyři jablka. Ty obsahují 12 až 15 gramů vlákniny - a celé toto množství se pak ztratí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zázračné ovoce: Zábava na večírku i pomoc při cukrovce

Patologická úchylka: Když dospělé ženy milují plyšáky

22 věcí, které můžete udělat s pivem (kromě pití)

 


 

reklama
reklama
reklama