reklama

Čím nás krmí zaručení "odborníci"?

Diety nám slibují štíhlost, lepší zdraví, hezčí vzhled. A některé to beze sporu dokážou. Jiné nejenže nic nezlepší, ale mohou znamenat i riziko pro naše zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Dieta dr. Atkinson

V dietě omezit sacharidy na 5 %, tuků doporučuje přibližně 58 % celkového příjmu, z toho 23 % ve formě nasycených (živočišných), bílkoviny 36 %. Důraz je kladen zejména na změnu těchto parametrů, ostatní jsou výrazně v pozadí, přílohy jsou prakticky vyloučeny, výrazně je omezen příjem ovoce a zeleniny. Pohyb je doporučen, klade se důraz na větší příjem tekutin.

Diety nám slibují štíhlost, lepší zdraví, hezčí vzhled… A některé to beze sporu dokážou. Jiné nejenže nic nezlepší, ale mohou znamenat i riziko pro naše zdraví.

Nevhodné jsou ty redukční režimy, které buď zakazují některou potravinu nebo skupinu potravin (např. Atkinsonova dieta zakazující sacharidy či veganství vylučující živočišné bílkoviny), nebo se naopak striktně orientují jen na jednu nebo několik málo potravin (denně syrový ananas, denně vejce na tvrdo).

Tři základní pravidla

Názorně to dokládá rozbor dvou v současnosti populárních diet (Atkinsonovy a paleolitické diety) i pohled odborníka na tvrzení obsažená v tzv. Čínské studii - publikaci účelově obviňující živočišné bílkoviny z většiny civilizačních nemocí a nabízející jako jedinou vhodnou alternativu striktní veganství.

Abychom dietní opatření přežili ve zdraví, měli bychom znát tři základní pravidla a vybírat si diety, které je splňují. „Složení diety musí být pestré a obsahovat všechny živiny (bílkoviny, sacharidy a tuky) ve správném poměru a složení. Příjem a výdej energie musí být v rovnováze a veškeré změny musí probíhat pomalu a dlouhodobě," vysvětluje pravidla MUDr. Jan Piťha, předseda Fóra zdravé výživy.

Mnohé diety totiž kladou hlavní důraz na omezení příjmu energie formou vynechání konkrétní složky potravy a na rychlost úbytku na váze. Tyto diety tedy nenaplňují první pravidlo (pestrost) ani pravidlo třetí (postupný úbytek).

Jak moc jdete do rizika?

V případě jejich dlouhodobého dodržování tak mohou být určitou loterií, kdy dáváme v sázku naše zdraví. Šlo by je svým způsobem přirovnat k akciovým trhům - odborníky doporučené diety vedoucí k pomalému poklesu váhy jsou něco jako konzervativní finanční fondy - žádný zázrak, ale přece jen postupné zhodnocování.

Naproti tomu populární diety lze přirovnat k rizikovým akciím přinášejícím někdy rychlý úspěch, ale také možnost velké prohry. Vzhledem k tomu, že zde nejde o akcie a peníze, ale o zdraví, je třeba být dvojnásob opatrný.

Pozor na přehánění

„Dieta doktora Atkinsona postavená na výrazném omezení sacharidů v potravě proto patří k rizikovějším. Přináší nejen drastické vyloučení sacharidů z jídelníčku a jejich nahrazení bílkovinami a tuky, aniž by se omezovala kalorická hodnota stravy, ale také výrazné omezení ovoce a zeleniny," pokračuje doktor Piťha.

 Ani moderní paleolitická dieta podle RNDr. Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy výše uvedená pravidla nesplňuje a není vhodná pro běžného člověka.

„Zásadním problémem paleo diety je, že doporučuje konzumaci velkého množství tučných mléčných výrobků a masa, rovněž bez ohledu na jeho tučnost. Celkový podíl bílkovin na celkovém příjmu energie v rámci této diety přesahuje 35 %, což je dvakrát více, než se uvádí v doporučeních zaměřených na prevenci civilizačních chorob."

Co vám to připomíná?

Uvedené množství bílkovin ve stravě by bylo přijatelné jen pro zcela zdravé jedince, kteří velmi intenzivně sportují, a to minimálně 1,5 hodiny denně po většinu dní v týdnu, což je v české populaci velmi řídký jev.

Sporné je rovněž již samotné označení „paleolitická strava". Strava skutečného paleolitického lovce měla totiž zcela odlišnou skladbu - obsahovala hlavně rostlinná semena, ořechy (tedy „dobré" rostlinné tuky) a ryby („dobré" živočišné tuky)!

Nepřipomíná vám to doporučení současných odborníků na výživu, kteří propagují dostatek ovoce a zeleniny, zdravé tuky z přírodních surovin (tj. rostlinné tuky a oleje či výrobky z nich vyrobené, jako jsou margaríny, nebo rybí tuk z tučného rybího masa), celozrnné potraviny a netučné maso včetně rybího?

Ne vždy a ne pro každého

Kapitolou sama pro sebe je pak kniha Čínská studie amerického dietologa dr. Colina Campbella, jenž v ní na údajně vědeckém základě nabízí jako maximálně efektivní způsob léčby většiny civilizačních chorob přísnou veganskou dietu bez jakýchkoliv živočišných produktů (tj. tuků a bílkovin), která je podle jeho výzkumů rovněž funkční i jako prevence nádorových onemocnění.

„Veganská dieta může být jednou z možností," uvádí vše na pravou míru MUDr. Pavel Kohout, „jen musí být dobře nutričně složena. Nehodí se ale vždy a pro každého - např. její podávání v době růstu, těhotenství či nemoci může mít dalekosáhlé negativní následky. Je proto velmi smutné, že dr. Campbell ve snaze glorifikovat veganství ve své knize účelově pozměňuje data, vybírá pouze taková statistická data, která se mu hodí k potvrzení předpokladů a předem daných hypotéz, a jiná zamlčuje, " uzavírá své hodnocení Čínské studie MUDr. Pavel Kohout. 


--------------------------------------------------------------------------------

Jak zhubnout?

reklama
reklama
reklama