reklama

Zázvor jako zázračný všelék: Podpoří trávení, pomůže zhubnout a posílí imunitu

Zázvor u nás za poslední léta zdomácněl, ale využívá se především k přípravě lahodného čaje, který funguje i proti nachlazení. Má ale i další účinky, o kterých dost možná ani netušíte.

Foto: Thinkstock

Kořen zázvoru, který znají důvěrně v Asii, už zdomácněl i v našich zeměpisných šířkách. Nejčastěji si z něj připravujeme lahodný čaj, který funguje jako lék na podporu imunity, proti chřipce, nachlazení či chrapotu.

Zázvor přitom dokáže mnohem víc. Slouží i jako skvělý prostředek k očistě organismu a povzbuzení střev.

Jarní životabudič

Kořen zázvoru je důležité kupovat čerstvý. Při nákupu vybírejte menší kousky, které nejsou dřevnaté. V nich je totiž plno šťávy a o tu nám právě jde. Když kořen domů přinesete, můžete ho jen pořádně umýt, ale vhodnější je oloupání. A jak jej připravit? Ideální je zázvor nastrouhat, protože tím z něj získáte potřebnou šťávu. Když ho jen nakrájíte, šťávy bude méně. Chcete-li pročistit organismus, povzbudit ho a zbavit jarní únavy, doporučuji si připravit zázvorový životabudič, který vypadá takto:

Recept

  1. Vezměte litrovou termosku a nastrouhejte do ní kus zázvoru (cca 5 cm dlouhý).
  2. Přidejte šťávu z půlky citronu, špetku kajenského pepře a růžové soli.
  3. Zalijete horkou vodou, uzavřenou nádobu lehce promícháte a můžete začít pít.

Nápoj má výraznou, lehce pálivou chuť a blahodárné účinky pro tělo. Nedoporučuji ho pít jen lidem, kteří se od přírody hodně potí a je jim stále horko. Ty by totiž mohl povzbudit až příliš.

Hubněte se zázvorem

Kořen zázvoru je také skvělý, pokud chcete povzbudit proces hubnutí. Doporučuji udělat si směs strouhaného zázvoru ve stejném poměru s kvalitním medem. Připravte si dostatečné množství, dejte do uzavíratelné skleničky a mějte u sebe. Před každým jídlem si pak dejte čajovou lžičku tohoto elixíru. Stejně účinný je tenoučký plátek zázvoru, lehce zakapaný citronem a lehce osolený, jen chutnější je asi první kombinace.

Velmi účinný je i suchý zázvor. Ten se používá například v ajurvédské medicíně pro povzbuzení trávení. Nejlépe ráno nalačno. Dáte zhruba čtvrt až půl lžičky sušeného zázvoru do menšího hrnku a zalijete horkou vodou, necháte trochu zchladnout a vypijete. Je lepší nedoslazovat, ale když je nejhůř, tak po lehkém zchlazení nápoje přidejte lžičku medu.

Pomáhá i na ucpaný nos

Pokud vás trápí záněty dutin a z toho plynoucí bolesti hlavy, zkuste napářky se suchým zázvorem. Do mísy s horkou vodou přidejte půl lžičky suchého zázvoru a inhalujte. Buďte však opatrní. Zázvor skvěle uvolňuje, ale také má opravdu "grády". Proto se na inhalace nehodí pro lidi, kteří mají hodně citlivou pokožku.

reklama
reklama
reklama