reklama

Češi přesolují: Jak správně solit, radí Petr Havlíček

Nechte si poradit, jak správně užívat sůl a jak se orientovat na etiketách potravin, abyste nezatěžovali přemírou soli váš organismus.

Foto: Isifa/Thinkstock

Sůl je pro lidské tělo nepostradatelná, v potravě ji však přijímáme tolik, že nás dnes spíše než její nedostatek trápí její přebytek.

Jakým rizikům se vysokým příjmem soli vystavujeme a jak spotřebu solit snížit? To vám v dalším díle video seriálu Vím, co jím řeknou odborníci na výživu Karolína Hlavatá a Petr Havlíček.

Přesolení Češi

Ve spotřebě soli patří Česká republika mezi evropské rekordmany. Průměrná spotřeba soli se u nás pohybuje okolo 12 gramů za den, což je více než dvojnásobek doporučené denní dávky. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je pro dospělé doporučeno denně jen 3 až 5 gramů soli - což je jedna kávová lžička.

Sůl je důležitý prvek

Sůl je důležitou součástí stravy, obsahuje sodík a chlor, které jsou pro organizmus potřebné. "Sodík zabraňuje ztrátám vody z těla a udržuje nervosvalovou dráždivost. Chlor je zase součástí žaludeční šťávy a udržuje rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím v těle," vysvětluje Karolína Hlavatá, odborná garantka Vím, co jím.

Sůl je často i významným zdrojem jódu, kterého bývá v běžné stravě jinak nedostatek. Nedostatek jódu může způsobovat například zhoršení funkce štítné žlázy. To ovšem neznamená, že bychom měli solit bez omezení.

Více zajímavých informacích o správném příjmu soli se dozvíte na videu!

Infarkt, řídnutí kostí a přibývání na váze

Nadměrné množství soli ve stravě způsobuje zadržování vody v těle. Na pozoru by se měli mít především ti, kteří mají vysoký krevní tlak a celkově zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění. "Vysoký příjem soli vede ke zvyšování krevního tlaku, může také přispívat ke vzniku osteoporózy, a to proto, že vede k vylučování vápníku z kostí," upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá. A dodává, že nadměrnému solení by se měli vyhnout i ti, kteří chtějí hubnout, protože sůl výrazně zvyšuje chuť k jídlu.

Sůl a sodík, není to totéž

Na většině obalů potravin můžete zjistit, kolik obsahují kterých živin, a tedy i soli. Výrobci zpravidla uvádějí množství sodíku v gramech. Kolik je to ale soli? "Údaj o sodíku vynásobte 2,5krát a zjistíte, kolik gramů soli výrobek obsahuje," radí Petr Havlíček, jak na to. Správné množství soli vám pomůže ohlídat logo Vím, co jím, které hledejte na obalech potravin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Petr Havlíček: Jíst zdravě se dá i bez nadité peněženky

Petr Havlíček radí: Jak kombinovat stravu s pohybem

Jak se zdravě najíst i po padesátce, radí Petr Havlíček

reklama
reklama
reklama